Lidt mere bling-bling end rektor kan bære
Først var der en. Så to. Og nu er der tre rektorkæder. Selvom de vil sikre rektor Brian Bech Nielsen mange anerkendende blikke i rappermiljøet, er det lige lovligt mange kæder for den jyske rektor.
På en ellers almindelig forårsdag fik rektors sekretær Birgit Svenningsen en mail, der fik hende til at spærre øjnene op.
I forbindelse med lukningen af Danske Banks filial på Stjernepladsen i Aarhus skulle filialens bankbokse tømmes. Herunder boks nummer 5009, som tilhører Aarhus Universitet.
”Har du en nøgle til boksen?” stod der i mailen. Det havde Birgit Svenningsen ikke. Hun kendte slet ikke til boksens eksistens – og havde heller ikke den fjerneste idé om, hvad der lå i den.
Birgit Svenningsen bankede på rektor Brian Bech Nielsens dør og involverede ham i sagen.
”Han blev så nysgerrig, at han var lige ved at gå med til Stjernepladsen for at åbne bankboksen,” fortæller hun.
Det blev dog universitetets økonomiafdeling, som med fuldmagt i hånden åbnede bankboksen.
Boksen åbnes
Da lågen til boksen gik op, kom et viskestykke til syne.
”Og i det viskestykke lå en rektorkæde af guld. Hvordan og hvornår den er havnet der, er der tilsyneladende ingen, der ved,” fortæller Birgit Svenningsen.
Kæden er fra 1958 og er en gave fra tandlæger i Aarhus skænket til den daværende Århus Tandlægehøjskole, som i 1992 blev fusioneret med Det Lægevidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet. Den består af en medaljon med et relief af Skt. Apollonia, der betragtes som helgeninde for mennesker med tandsmerter. På kæden er der desuden et relief af Aarhus’ byvåben.
Gemt og glemt?
”Det ser ud til at være længe siden, den har været brugt. For kæden er sammensat af emblemer, hvor de skiftende rektorers navne er indgraveret. Det sidste navn på kæden er Sven Poulsen, som tiltrådte i 1987, og der er ikke tilføjet en slutdato,” fortæller Birgit Svenningsen.
Formentlig sidst båret i 1991
Sven Poulsen er nu professor emeritus ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed og var rektor ved Århus Tandlægehøjskole fra 1987 til 1991.
Han fortæller, at han som rektor bar kæden flere gange om året: ved modtagelse af nye studerende, ved dimissioner, under årsfesten og ved disputatsforsvar.
”Sidste gang jeg bar den, må have været ved dimissionen i 1991 eller måske ved modtagelsen af de nye studerende samme år,” fortæller han.
”Den blev opbevaret i Tandlægehøjskolens pengeskab i en plysforet kasse med låg, når jeg ikke bar den.”
Hvordan den er endt i et viskestykke i en bankboks på Stjernepladsen, har han ikke nogen idé om. Sven Poulsen fratrådte stillingen som rektor nogle måneder inden fusionen med Det Lægevidenskabelige Fakultet. I den mellemliggende periode var prorektor Thorkild Karring fungerende rektor på Tandlægehøjskolen.
”Så han er muligvis den sidste, der har båret kæden, men han er desværre død nu. Og det er min tidligere sekretær Lis Brandt desværre også. Hun var den, der hjalp mig med at få kæden af og på i forbindelse med højtidelighederne,” fortæller Sven Poulsen.
At kæden nu pludselig er dukket op, synes den tidligere rektor er glædeligt.
”Den er et klenodie. Kæden blev skænket af en række jyske tandlæger, som var meget aktive for at etablere en tandlægehøjskole i Aarhus, fordi der var meget dårlig adgang til tandpleje i Jylland,” fortæller han.
Har to rektorkæder i forvejen
Rektor Brian Bech Nielsen (th.) bærer AU's rektorkæde i forbindelse med årsfesten i september. Her ses han med sidste års æresalumne maskiningeniør og tidligere koncernchef for Grundfos, Niels Due Jensen, ved årsfesten i 2017. Foto: Lise Balsby
Aarhus Universitet har i forvejen en officiel rektorkæde, som blev skænket til universitetet i 1935 af tidligere formand for universitetsbestyrelsen Carl Holst-Knudsen og hans kone Rigmor Holst-Knudsen. Den er af 18 karat guld og bæres af rektor ved særlige lejligheder, som for eksempel ved universitetets traditionsrige årsfest i september og ved overrækkelsen af Rigmor og Carl Holst-Knudsen-priserne hvert år i maj.
Da Handelshøjskolen i Århus i 2007 fusionerede med Aarhus Universitet, tilfaldt der universitetet endnu en rektorkæde, som fik plads ved siden af AU’s rektorkæde i et pengeskab i kælderen under rektoratet.
Rektorkæden fra Handelshøjskolen i Århus. Foto: Marie Groth Andersen.
”Så vidt jeg ved, har den ikke været brugt siden,” fortæller Birgit Svenningsen.
I modsætning til adskillige amerikanske rappere har rektor nok i én guldkæde. Eller det er faktisk ikke helt korrekt. For der eksisterer en billigere kopi af AU’s originale rektorkæde. En rejsemodel, som rektor kan tage med sig, hvis han får brug for at repræsentere universitetet i fuldt ornat udenlands.
Hvem vil låne en rektorkæde?
Birgit Svenningsen fortæller, at planen nu er at opbevare de tre rektorkæder plus rejsekæden samlet i rektoratets pengeskab.
”Vi skulle nødig ryge ud i den samme situation igen, hvor ingen ved, hvor kæderne befinder sig,” smiler hun.
”Hvis der er dekaner eller institutledere, der kunne tænke sig at låne kæden fra Handelshøjskolen eller fra Tandlægehøjskolen til særlige lejligheder, kan rektor udlåne dem,” fortsætter Birgit Svenningsen.
Glemt kæde taget i brug igen
Faktisk har kæden fra Århus Tandlægehøjskole for nylig været udlånt til institutleder ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Siri Beier Jensen, der bar den i forbindelse med dimissionshøjtideligheden for nyuddannede tandlæger, tandplejere, kliniske tandteknikere og tandklinikassistenter i Aulaen i juni.
Institutleder ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Siri Beier Jensen, bar den nyfundne rektorkæde fra Århus Tandlægehøjskole ved dimissionen i juni. Foto: Institut for Odontologi og Oral Sundhed.
”Det var vores dekan på Health, Lars Bo Nielsens, idé, at jeg skulle bære den. Han ringede og fortalte begejstret, hvordan den gamle rektorkæde fra Tandlægehøjskolen var blevet genfundet, og foreslog, at jeg bar kæden til dimissionshøjtideligheden, som er den første fælles dimission for instituttets uddannelser,” fortæller Siri Beier Jensen.
Institut for Odontologi fusionerede for to år siden med Skolen for Klinikassistenter, Tandplejere og Kliniske Tandteknikere og blev til Institut for Odontologi og Oral Sundhed.
”Det var en stor ære at bære kæden ved dette arrangement, hvor vi for første gang fejrede dimittenderne fra vores uddannelser under ét tag og markerede, at vi er ét fælles institut,” fortæller Siri Beier Jensen.
Hun fortæller videre, at flere medarbejdere på instituttet gerne så, at kæden kom hjem.
”Vi har den originale æske til rektorkæden liggende i vores gamle, tonstunge M.H. Jæger-pengeskab. Men når det er sagt, så synes jeg faktisk, at der er en fin signalværdi i, at den ligger hos rektor, som så kan uddelegere privilegiet at bære rektorkæden. Det er med til at understrege, at vi er en del af universitetet,” siger hun.
Mavepuster fra Skt. Apollonia
Siri Beier Jensen forventer kun at skulle låne kæden i forbindelse med dimissionshøjtideligheden.
”Eller hvis dronningen kommer på besøg.”
Og nu er institutlederen forberedt på, hvad det indebærer at iklæde sig en rektorkæde. På godt og ondt.
”Det er tydeligt, at den ikke er lavet til kjoler. Den er lavet til at blive sat på et jakkesæt. Der er nåle, man kan hæfte på skulderpuderne og på jakkens revers, så kæden ikke glider ind, og medaljonen ikke hænger og bumper. Men det fungerer ikke rigtigt på en kjole, så medaljonen gav mig flere mavepustere i løbet af dagen, og så kræver det en stærk hoved- og halsmuskulatur, da den er tung at bære i flere timer.”