Mammutværk med bidrag fra mere end 30 forskere

"Nørre Vosborg i tid og rum" hedder et mammutværk, som netop er udkommet på Aarhus Universitetsforlag.

Den nuværende herregård Nørre Vosborg kan dateres tilbage til 1570’erne, men meget tyder på, at der allerede i vikingetiden befandt sig et magtcenter på stedet.

Mere end 30 forskere med forskellig videnskabelig baggrund har bidraget til værket om den vestjyske herregård Nørre Vosborg. Hvilket gør værket til den mest grundige gennemgang af en enkelt dansk herregård nogensinde.

Henvender sig til alle

At værket antager en størrelse, der kræver et særdeles solidt coffee table, skyldes ikke blot antallet af forfattere. Men også en ambition om at sætte tingene ind i en større sammenhæng, og derfor henvender værket sig ikke bare til vestjyder med sans for lokalhistorie, men til alle, som interesserer sig for, hvad der er foregået i Danmark gennem tiderne.

Forne tiders rigmænd og -kvinder

Arkæologer har undersøgt, hvad der har været bygget i området før den nuværende herregård. De har blandt andet fundet to middelalderborge – og en hidtil ukendt herregård fra renæssancen.

Geologer har undersøgt det omgivende landskabs til tider voldsomme indvirkning på Nørre Vosborg, og historikere har forsket i forne tiders rigmænds og -kvinders gøren og laden, da de sad til højbords på de tidlige borge. Mens arkitekter gennemgår den nuværende herregårds bygningshistorie, der blandt andet indbefatter en gennemgribende renovering i nyere tid.