March for Science – også i Aarhus og København

22. april går forskere, studerende og bekymrede borgere verden over på gaden for at vise deres støtte til videnskab, forskning og evidensbaseret politik. Fællestillidsrepræsentant Olav W Bertelsen og medlem af AU’s bestyrelsen Sune Koch Rønnow opfordrer kolleger og medstuderende til at deltage.

March for Science finder også sted i Danmark 22. april, både i Aarhus og København.

March for Science i Danmark

Der er omkring 400 marcher på verdensplan. Indtil nu er der annonceret to marcher i Danmark. Marcherne finder sted 22. april, som også er Earth Day.

March for Science – København

22. april kl. 13

  • Starten går fra det sydlige hjørne af Fælledparken går via Københavns gader til Christiansborg
  • Åbningstale ved Anja C. Andersen, lektor ved Niels Bohr Instituttet
  • Flere talere annonceres løbende
  • Læs mere om marchen 

March for Science – Aarhus

22. april kl. 14-16

  • Starten går fra Rådhuspladsen i Aarhus til Klostertorv (ruten afventer godkendelse fra politiet)
  • Læs mere om marchen 

March for Science er efterhånden blevet en international bevægelse med knap 400 marcher rundt om i verden. Herhjemme meldte København sig først under fanen, men nu er Aarhus også klar med en march til støtte for videnskaben og den frie forskning.   

Olav W. Bertelsen, der er lektor i datalogi og fællestillidsrepræsentant for de akademiske medarbejdere på AU (VIP og AC-TAP), er en af initiativtagerne til den aarhusianske march. Han opfordrer sine kolleger og studerende på AU til at deltage i marchen den 22. april.

”Det er en mulighed for at være med til at skabe opmærksomhed omkring den vigtige rolle, som den frie videnskab spiller for samfundet. Fri videnskab er ikke styret af politiske målsætninger eller økonomiske interesser, men handler om at skabe viden, som vi kan bruge som objektivt grundlag for beslutninger og for udvikling af samfundet og verden,” siger han.

Manglende politisk respekt om videnskab

March for Science kan også ses som en protest mod fake news og politikere, der bruger fakta efter forgodtbefindende. Blandt andet den amerikanske præsident Donald Trump, der har kaldt forskning i global opvarmning for et fupnummer. Men også herhjemme er der eksempler på manglende politisk respekt omkring forskningsresultater, mener Olav W. Bertelsen.

”Vi så for ikke så lang tid siden, at AU-kolleger blev lagt under pres for at tilrette videnskabelige fakta under arbejdet med Landbrugspakken. En ny standardkontrakt har dog gjort det mindre sandsynligt, at det sker igen.”

Olav W. Bertelsen nævner også et andet eksempel. Venstres trafikordfører Karsten Pihl Lorentzen forsvarede et forslag om at hæve hastigheden på vejene til trods for, at trafikforskere konkluderede, at når hastigheden øges, stiger antallet af trafikdræbte også. Karsten Pihl Lorentzen udtalte i den forbindelse, at forskning skal kombineres med det virkelige liv.

”Han beskyldte forskerne for ikke at forstå virkeligheden, underkendte forskningen og gjorde den til et udslag af en privat mening,” siger Olav W. Bertelsen.

Skal tages seriøst

Matematikstuderende Sune Koch Rønnow, der er medlem af AU’s bestyrelse og tidligere formand for Studenterrådet, er også blandt initiativtagerne til marchen i Aarhus. Han opfordrer sine medstuderende – og all andre for den sags skyld – til at bruge to timer af deres lørdag den 22. april på at vise, at det videnskabelige arbejde på universitetet er vigtigt og skal tages seriøst. 

”Det handler om at vise, at videnskab er vigtigt, og at det ikke går at afvise videnskabelig fakta, som det er tilfældet i nogle politiske kredse. Videnskaben skal have en prominent plads i samfundet og skal tages seriøst af politikerne,” siger Sune Koch Rønnow.

Marchen i Aarhus er stadig under forberedelse. Arrangørerne afventer lige nu godkendelse fra politiet, og talerne er heller ikke endelig på plads. Men på Facebook kan man løbende holde sig opdateret, fortæller Sune Koch Rønnow.