Ministre blev mødt med protestskilte i Foulum

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) blev torsdag mødt af protestskilte, da hun sammen med statsministeren og indenrigs- og boligministeren dukkede op i Foulum for at præsentere regeringens nye uddannelsesudspil. For netop i Foulum blev 7 medarbejdere i sidste uge fyret som følge af de årlige besparelser på to procent, som ministeren fastholder.

Statsminister Mette Frederiksen (S), indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) blev mødt af protestskilte, da de i går præsenterede regeringens nye uddannelsesudspil på et pressemøde i Foulum. Protesten var ikke rettet mod udspillet, men derimod de årlige besparelser på to procent, som i sidste uge kostede adskillige medarbejdere jobbet ved en fyringsrunde. Fotos: Privat

”Velkommen! Vi har netop fyret folk, så her er masser af plads. Stop nedskæringerne!” stod der på et af de papskilte, der torsdag prydede den runde indkørsel foran AU’s bygninger på Blichers Allé i Foulum.  

Budskabet var møntet på uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der sammen med statsminister Mette Frederiksen (S) og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) var i Foulum for at præsentere regeringens nye udspil om udflytning af uddannelser. Foulum var blandt andet udvalgt som scene, fordi regeringen her vil oprette en ny dyrlægeuddannelse, og fordi den lille landsby uden for Viborg med sit stærke forskningsmiljø og Apples datacenter er et eksempel på det, regeringen ønsker at skabe mere af med sit udspil.  

LÆS OGSÅ: Flyt uddannelser til mindre byer, eller skær studiepladser væk – sådan lyder nyt udspil fra regeringen, og det vækker bekymring

Medarbejdere fyret i sidste uge som følge af politiske besparelser

Men at ministrene – og i særdeleshed Ane Halsboe-Jørgensen – havde valgt lige præcis Foulum som baggrund for pressemødet, vakte frustration blandt flere medarbejdere ved AU i Foulum.  

For så sent som mandag i sidste uge var medarbejderne her blevet bedt om at sidde klar ved telefonen fra morgenstunden. På Institut for Agroøkologi fik fire medarbejdere på den måde besked om, at de står til at blive fyret. Det samme gjaldt for tre medarbejdere ved Institut for Husdyrvidenskab. Dertil skal lægges henholdsvis 22 og 10 frivillige fratrædelser på de to institutter.  

LÆS OGSÅ: Besparelser på TECH: 30 medarbejdere fyres, og 50 har sagt ja til fratrædelsesordning

Fyringerne er en konsekvens af de årlige besparelser på to procent, som myndighedsområdet på Aarhus Universitet hvert år er pålagt fra politisk side. Og som der på nuværende tidspunkt ikke er udsigt til vil blive fjernet.  

Seniorforsker: Mangel på pli

Jim Rasmussen er seniorforsker ved Institut for Agroøkologi og blandt de medarbejdere, der torsdag formiddag greb pap og sprittusch og forfattede en protesthilsen til ministeren. 

”Det vakte irritation og frustration hos os, da vi hørte, at den ansvarlige minister, der lige har været skyld i en fyringsrunde her i Foulum, ville komme forbi for at præsentere et politisk udspil. De kunne have lagt pressemødet 24 andre steder, men valgte lige Foulum, og det virker som mangel på pli,” siger Jim Rasmussen og refererer til, at regeringen i sit udspil præsenterede nye uddannelser i 25 mindre byer. 

EVALUERING AF OMNIBUS: Deltag i spørgeskemaundersøgelsen

Frustrationen bunder også i, at flere forskere og institutledere indtil videre uden den store gennemslagskraft har forsøgt at råbe politikerne på Christiansborg op om det paradoksale i de fortsatte besparelser på netop de forskningsmiljøer, der skal levere løsninger til den grønne omstilling.

LÆS OGSÅ: 168 yngre AU-forskere til politikere: Stop årlige nedskæringer på klima- og miljøforskning

”Vi står med en følelse af afmagt,” siger Jim Rasmussen.

Journalist gjorde minister opmærksom på protest

Hvorvidt protestskiltene blev set af ministrene, ved Jim Rasmussen ikke. Men de blev bemærket af en journalist fra Viborg Stifts Folkeblad, som på pressemødet spurgte Ane Halsboe-Jørgensen direkte til omprioriteringsbidraget, som hvert år skærer to procent af basisbevillingen til blandt andet forskningsmiljøerne i Foulum. 

”Jeg er opmærksom på omprioriteringsbidraget på den forskningsbaserede myndighedsbetjening, som leveres her og generelt på Aarhus Universitet,” lød det kort fra ministeren, som henviste til, at man har fjernet omprioriteringsbidraget fra uddannelserne og i øvrigt har tilført 3 milliarder kroner til forskning, heraf 1 milliard kroner til forskning i grøn omstilling.  

Jim Rasmussen kunne ikke selv overvære pressemødet på grund af sit arbejde, men giver ikke meget for ministerens svar. 

”Den pulje, hun taler om, kræver, at vi stiller med en medfinansiering. Og når man hvert år barberer to procent af vores basisbevilling, reducerer man dermed også vores muligheder for at få del i den pulje.”