Studenterrådet får ny forperson og Konservative Studenter ny formand
Både Studenterrådet og Konservative Studenter har skiftet ud på frontposten. Hos Studenterrådet tager matematikstuderende Daniel Hjort over som forperson, mens teologistuderende Søren Schrøder er ny formand hos Konservative Studenter.

Med det nye semesters begyndelse har de to største studenterpolitiske foreninger på Aarhus Universitet skiftet ud på posterne. Konservative Studenters nu tidligere formand Max Manøe Bjerregaard er blevet afløst af teologistuderende Søren Schrøder, og Studenterrådet har fået ny forperson i matematikstuderende Daniel Hjort, som afløser Jes Enok Steinmüller.
Mens Konservative Studenters nu forhenværende formand har siddet på posten siden marts 2023, har Studenterrådet haft mere hyppig udskiftning. Oliver Mølgaard Gertsen overtog som forperson i februar 2024 og blev i oktober samme år erstattet af Jes Enok Steinmüller, som nu under et halvt år senere er blevet afløst af Daniel Hjort.
KS-formand: "KS skal være mere synlig i debatten"
Konservative Studenters nye formand, teologistuderende Søren Schrøder, har siddet i bestyrelsen for den studenterpolitiske forening i de seneste to år og sidder desuden i studienævnet på sin uddannelse på tredje år.
Søren Schrøder greb muligheden for at blive formand, da ingen andre rakte hånden op, fortæller han.
”Vi kiggede rundt i bestyrelsen og spurgte, hvem vil tage den? Der var lidt stille i lang tid, indtil jeg tænkte, at den kunne jeg godt tage. Jeg tænkte, at det også er en pligt,” siger han.
Søren Schrøder kommer til at fortsætte linjen lagt af den afgående formand Max Manøe Bjerregaard, forklarer han. Mere konkret vil han dog forsøge at gøre KS mere synlig og få endnu flere folk ind i studienævn og akademiske råd til universitetsvalget.
”KS skal være mere synlig i debatten. Vi skal være bedre til at tage den tværpolitiske drøftelse i stedet for at lukke os om os selv. Det kan vi blandt andet gøre med tværpolitiske foredrag, som vi er ved at arrangere. Vi har to ben at gå på: Det politiske og det sociale. Vi skal styrke det sociale og have det hyggeligt i foreningen, men vi skal også have en ansvarlig politisk side," siger Søren Schrøder.
Han peger i den forbindelse på, at det ansvar tager man ved at involvere sig i universitetets forskellige fora for indflydelse. Et ansvar, han omvendt ikke mener, Anarkistiske Studerende tager på sig, når de vælger ikke at sidde i studienævn.
”Studenterdemokratiet på AU er lidt slattent”
"Det, synes vi, er en latterlig tilgang – man skal tage ansvar,” siger han.
På trods af det tværpolitiske fokus vil formanden fokusere på det faktum, at KS er en studenterforening for borgerlige studerende.
”Studenterrådet gør meget godt, men at de proklamerer, de repræsenterer alle studerende, synes vi jo er åbenlyst løgn. Vi vil ikke bestræbe os på at repræsentere alle, men vil repræsentere dem, som aktivt melder sig ind og betaler kontingent,” siger Søren Schrøder.
Søren Schrøder læser teologi, fordi han vil være præst, og det mener han også har påvirket hans beslutning om at blive formand i KS.
”Jeg ser det som en stor mulighed, for præster er også ofte med i foreningslivet,” siger Søren Schrøder.
Studenterrådets nye forperson: "Handler om at blive inviteret indenfor hos ledelsen"
Studenterrådets nye forperson, Daniel Hjort, er på sit sjette semester og har været aktiv i studenterpolitik på AU i flere år. Det seneste år har han siddet i Studenterrådets forretningsudvalg.
”Det er en spændende og krævende opgave at stå i spidsen for Studenterrådet. Jeg har en klar vision for, hvor vi skal bevæge os hen, samtidig med at vi fastholder de stærke traditioner, der allerede gør en stor forskel for de studerende, såsom AU Run, Studiemessen og Danmarks Største Fredagsbar og Idrætsdag,” siger Daniel Hjort.
Ud over at videreføre Studenterrådets traditioner er det en prioritet for ham at sikre, at studerende bliver hørt og inddraget mere.
”Den vigtigste opgave er at sikre, at de studerende, der er lokalt på uddannelserne, bliver inviteret indenfor i rummet, når der skal tages beslutninger på deres vegne. Det er ikke noget, som er givet, og noget vi skal bruge ret meget energi på. Både ved at styrke de strukturer, der er lokalt i fagrådene, men også ved at få universitetet til at sige: Det er nogle mennesker, vi skal invitere indenfor, og nogen, vi er interesseret i at høre fra,” siger den nye forperson.
De mange lokale fagråd, som udgør Studenterrådet, er den bedste måde for studerende at blive hørt og få indflydelse, uddyber Daniel Hjort.
”Når den organisering er på plads, så handler det om at blive inviteret indenfor hos ledelsen. Nogle steder vil man rigtig gerne høre fra de studerende, andre steder tager man mange beslutninger og kører det på en lidt anden måde,” siger han.
Ser forskelligt på, hvordan man repræsenterer studerende
Daniel Hjort påpeger i forlængelse af KS-formandens syn på Studenterrådet, at de to foreninger ser forskelligt på tilgangen til at repræsentere studerende på AU.
”Vi samarbejder godt med KS, og der er dygtige mennesker i den lejr. Men selve analysen af, hvordan man repræsenterer og involverer studerende er vidt forskellig. Vi må som studerende erkende, at vi ikke har flertal i nogle af de formelle beslutningsorganer. Vi kan stille op til de akademiske råd, hvor vi ikke har andre mandater end at rådgive dekanen, vi kan komme med i bestyrelsen med to mandater, hvor vi ikke har flertal, og så kan vi sidde med i studienævnene, hvor vi kun har 50 procent af mandaterne. Det betyder, man må tænke på det på en anden måde end ren partipolitisk. I stedet må man se os som en gruppe mennesker, der ikke har særligt meget magt, og derfor må stå sammen for at søge indflydelse,” siger Daniel Hjort.
Studenterrådet har det seneste år haft mere udskiftning på posten som forperson, end det tidligere har været tilfældet. Det er dog ikke i sig selv et problem, mener Daniel Hjort.
”Vi har haft mere udskiftning, end vi plejer at have, men der sidder jo også dygtige mennesker i vores fællesråd, udvalg og forretningsudvalg, som har en vis form for kontinuitet. Jeg tror, det er sundt, med en forholdsvis hyppig udskiftning. Det giver ny energi og gør, at nye kan sætte retningen, så man ikke bare gør, hvad man plejer at gøre,” siger han.