Omnibus prik

Orlov fra AU: Tak for din mail. Jeg er i Asien de næste fire måneder …

Dorthe Haagen Nielsen tog orlov fra sit job som forskningsgruppekoordinator på AU, spændte en rygsæk på ryggen og rejste rundt i Sydøstasien i fire måneder med sin mand og tre døtre på 3, 6 og 8 år.

Dorthe Haagen Nielsen holdt fire måneders orlov fra sit job som forskningsgruppekoordinator ved Institut for Datalogi for at tage på rygsækrejse i Sydøstasien med sin mand og tre børn. Fotos: Private

Flashpackermom

Dorthe Haagen Nielsen har skrevet en række blogindlæg både før og under rejsen. Dels som digital rejsedagbog, dels som inspiration til andre, der gerne vil ud på en lignende rejse. 

På bloggen kan man også læse om familiens forberedelser til turen, rejseformen og det samlede budget.

 

I juledagene sidste år fik Dorthe Haagen Nielsen en nagende dårlig samvittighed over den beslutning, som hun og hendes mand havde truffet mange måneder forinden. De havde begge taget fire måneders orlov fra deres job, købt fem flybilletter til Cambodja, fremlejet deres hus og lånt deres biler ud til nogle venner.

”Vi fik dårlig samvittighed over at rykke pigerne væk fra deres trygge hverdag. Det her var ikke deres drøm, det var min og Christians drøm. Det sværeste ved den her rejse har klart været at tage beslutningen om at gøre det,” fortæller Dorthe Haagen Nielsen, der arbejder som forskningsgruppekoordinator ved Institut for Datalogi.

Men mandag 1. januar i år satte familien sig ind i et fly og fløj til Phnom Penh i Cambodja. Her havde de booket tre overnatninger på et hotel for lige at lande, inden turen gik videre rundt i landet og dernæst til Vietnam, Thailand og Malaysia. 

Børn er gode rejsefæller

Dorthe Haagen Nielsen har med egne ord altid haft en ’absurd udlængsel’, og som 20-årig tog hun på sin første rygsækrejse til Sydøstasien. Siden har hun besøgt verdensdelen flere gange, også sammen med sin mand Christian, der er lige så begejstret for Asien, som hun er.

På vandretur i Muong Hoa dalen, Sapa, Vietnam. Foto: Privat

”Derfor var vi ikke i tvivl om, at vores store rejse sammen som familie skulle gå til Asien,” fortæller Dorthe Haagen Nielsen.

Familien har allerede rejst en del sammen. Dog ikke i månedsvis som nu. 

”Det har altid været en præmis i vores forhold, at vi skulle rejse, også med vores børn. Så børnene er rejsevante. Da jeg var centeradministrator ved et Sino-Danish Center under Danmarks Grundforskningsfond, var børnene og Christian ved to lejligheder også med i Kina i to uger,” fortæller Dorthe Haagen Nielsen.

Til fods i ingenmandsland mellem Cambodja og Vietnam. Foto: Privat

”Børn er gode og nysgerrige rejsefæller. Og vores piger har haft let ved at omstille sig fra et sted til et andet på rejsen. Når det blev tid til at flytte, tog de bare deres rygsæk på og fulgte med.”

Dorthe Haagen Nielsen kan varmt anbefale at rejse med børn i Asien.

”Vi har mødt en stor gæstfrihed, som vi ikke har været vant til, når vi ellers har rejst med vores børn. I Europa kan man godt føle sig lidt til besvær, når man kommer ind på en restaurant med tre børn. Sådan er det slet ikke i Asien. Tværtimod.”

Hård start på ferien

Familien fik dog en lidt hård start på deres tur. Blot en uge inde i ferien blev de fem på skift ramt af opkast. Dorthe Haagen Nielsen blev ramt som den sidste, og efter at have assisteret tre syge børn ved toiletkummen på hotellet, havde hun lidt svært ved at få øje på det fantastiske i at skulle være væk fra den hjemlige komfort i fire måneder. 

Men da familien var ved at være ovenpå igen, tog de videre til den tidligere franske koloniby Kep og indlogerede sig på et nyt og rent hotel ved en stille strand for at lade batterierne op til den videre færd.

”Det kostede godt nok 50 dollars per nat, hvilket var det halve af vores dagsbudget, men det var det værd. Efter nogle dage vendte modet tilbage.”

Flashpackere

Dorthe Haagen Nielsen er en habil backpacker og er vant til at leve på en sten, når hun rejser. Hendes mand Christian trives også med at rejse med rygsæk, men foretrækker lidt mere komfort. Men med tre små piger under otte år med på tur valgte de at opgradere standarden en smule til det, de kalder flashpackerferie. Godt nok foregik rejsen med rygsæk, men på en lidt mere flashy manér, end den gængse backpacker vil unde sig selv og sin slunkne pengekat.

Badeferie på Koh Phangan, Thailand. Foto: Privat

”Vi har prioriteret sikkerhed, ordentlige sanitære forhold og at have vores eget værelse frem for at sove på sovesale,” fortæller Dorthe Haagen Nielsen.

”Men vi har spist med de lokale – for det er der, den gode mad er. Så vi har holdt øje med de restauranter, som de lokale stod i kø ved, og vi har også spist ved gadekøkkener. Bare maden er godt varmet igennem og bliver tilberedt, mens man venter, er det o.k.”

Budgettet lød på cirka 100 dollars per dag, svarende til cirka 650 kroner. Det skulle dække overnatning, rejseomkostninger og mad til de fem. 

”Det er endnu en grund til, at valget faldt på Asien. For her er det let at leve billigt,” siger Dorthe Haagen Nielsen. 

Afsted med blå blink

Efter Cambodia rejste familien videre til Vietnam, som Dorthe Haagen Nielsen beskriver som turens højdepunkt. Herfra gik turen videre til Thailand og Malaysia.

I Thailand blev ferien dog lidt mere dramatisk, end familien kunne ønske sig. En ellers stilfærdig stranddag endte brat med blå blink, da Dorthe Haagen Nielsens ældste datter på otte år tabte en stor granitsten ned over sin ene fod.

”Jeg hørte et skrig, og min datter blev helt hvid i hovedet, mens hendes fod hævede op til dobbelt størrelse. Jeg troede, at hun havde kvast sin fod under den store sten. Min mand kørte afsted med hende i tuk tuk til den nærmeste lægeklinik, og herfra blev de sendt videre med ambulance til et hospital for at få taget et røntgenbillede. Heldigvis var der ingen brud, og det kunne klares med kys, kram og Panodiler,” fortæller Dorthe Haagen Nielsen. 

Lige bortset fra det og en negl, der blev revet af under en cykeltur, oplevede familien ingen større uheld på rejsen.

Tempelbesøg i Chiang Mai, Thailand. Foto: Privat

”Vi har virkelig været forskånet. Der har været lidt med maven og ganske få dage, hvor den yngste havde feber, men ellers ikke noget, og når man tænker på, hvor ofte børn er syge i vinterhalvåret i Danmark, så er det billigt sluppet,” siger Dorthe Haagen Nielsen. 

Vandpjaskeri i KLCC Park, Kuala Lumpur, Malaysia. Foto: Privat

Hjemme igen

Efter fire måneder under den sydøstasiatiske sol vendte familien hjem til Danmark 1. maj. Målet med rejsen var at slippe væk fra den daglige trummerum og få masser af tid sammen som familie. Det lykkedes. Der opstod en nærhed under rejsen, som alle i familien savner efter hjemkomsten.

”De fleste dage vågnede vi jo op ved siden af hinanden i den samme hotelseng. At have god tid sammen med dem, man holder allermest af i hele verden, og have dem tæt på hele tiden, det har været en gave,” fortæller Dorthe Haagen Nielsen.

Især Dorthes mellemste datter på seks år har reageret på, at hverdagens hamsterhjul nu igen snurrer på livet løs, og at far og mor skal på arbejde flere timer hver dag. 

”Hun savner os, når hun er i skole. Det sidder dybt i hende, at der har været god tid sammen som familie. Og det gør stort indtryk på os at se, hvordan de valg, vi træffer som forældre, påvirker vores børn,” fortæller Dorthe Haagen Nielsen.

Det gode liv handler om tid

For Dorthe og hendes mand har rejsen også givet dem mulighed for at reflektere over måden, de lever deres liv på – og ikke mindst måden, de gerne vil leve livet på fremover.

”For mig handler det ikke om karriere. Det handler om, hvordan vi indretter et godt liv, hvor vi har tid med børnene og familien og kan være til stede i nuet. Det er det, der giver os allermest værdi. Og det har virkelig været fedt at have tid til refleksion, for det er der ikke tid til i hverdagen.”

Flashpackermom

Dorthe Haagen Nielsen har skrevet en række blogindlæg både før og under rejsen. Dels som digital rejsedagbog, dels som inspiration til andre, der gerne vil ud på en lignende rejse. 

På bloggen kan man også læse om familiens forberedelser til turen, rejseformen og det samlede budget.