Podcastserie fra Institut for Retsmedicin tegner allerede til at blive en succes
Retsmediciner, retsodontolog og retskemiker fortæller om deres arbejde i ny podcastserie. Det er der tilsyneladende mange, der gerne vil høre om. Serien med titlen "Tæt på Retsmedicin" ligger i hvert fald efter kort tid blandt de 50 mest lyttede danske podcasts i Apple Podcast. Det vil sige, at den for tiden har flere lyttere end "Fries before guys", "Borgen Unplugged" og "Fodboldministeriet".
Nogle kommer i bodybags. Andre med hænderne bundet sammen med strips. Og så er der dem, der kommer, fordi de har været udsat for et overgreb.
Ud over dem, der møder op på Institut for Retsmedicin, fordi omstændighederne tvinger dem til det, er det kun få udefrakommende, der får adgang til instituttet i Skejby, hvilket hænger sammen med, at de ansatte må tage mange etiske hensyn i deres daglige virke.
"Vi er ret paranoide på det punkt, fordi vi hverken kan eller vil udtale os om specifikke sager. Desuden forvalter vi meget personfølsomme oplysninger, som vi har fået fra politiet, og det er en anden grund til, at vi holder lav profil i forhold til medierne," fortæller institutleder Christian Lindholst.
Men når man nu ikke uden videre kan lukke journalister og fotografer ind, hvordan får man så fortalt om det arbejde, der udføres på instituttet - et arbejde, som man gerne vil formidle om, og som mange gerne vil høre om?
Tæt på, men ikke for tæt
Christian Lindholst fik et forslag om at få produceret en række podcasts, og han nåede frem til, at det kunne være en god formidlingsform, hvor det er muligt at lade interesserede komme tæt på uden at skulle gå på kompromis med etikken. Desuden tiltalte forsøget med podcasts også de medarbejdere, som ellers ikke er meget for at stå frem i offentligheden.
Hvordan foregår det egentlig, når en retsmediciner obducerer, er spørgsmålet, du får svar på i den femte postcast i serien. Den bliver optaget i næste uge med retsmediciner Asser H. Thomsen. Derefter er det meningen, at formidlingsformen skal evalueres, inden der eventuelt bliver produceret flere podcasts i serien. Foto: AU Foto.
Journalist Jakob Kehlet blev derfor hyret til at lave foreløbigt fem podcasts, og han har indtil videre produceret fire, hvor lytterne får et indgående kendskab til, hvordan det for eksempel går for sig, når en formodet gerningsmand bliver undersøgt i et rum, der er specielt indrettet til den form for undersøgelser. Retsmediciner Lise Frost fortæller i den forbindelse om, hvad hun helt konkret foretager sig i løbet af en sådan undersøgelse. Men også om de forholdsregler hun altid tager af hensyn til sin egen sikkerhed.
Professor og statsobducent Lene Warner Thorup Boel fortæller i en anden podcast om CT-scanning af døde mennesker, retsodontolog Dorthe Arenholt Bindslev om, hvordan hun fastslår et dødt menneskes identitet og retskemiker Mette Findal Andreasen fortæller om arbejdet med blodprøver fra bilister, der er under mistanke for at have kørt i påvirket tilstand. Og retsmediciner Asser H. Thomsen fortæller i den femte podcast om det arbejde, han udfører under en obduktion.
Interesse giver blod på tanden
Podcastserien, der har fået titlen "Tæt på retsmedicin", tegner allerede til at blive en formidlingssucces, og det har givet institutleder Christian Lindholst og medarbejderne ved instituttet blod på tanden i forhold til at producere flere podcasts.
"Det koster 10.000 kroner at få produceret én podcast, og vi har foreløbigt fundet finansiering til at få lavet fem. Derefter har det hele tiden været meningen, at vi ville evaluere projektet," forklarer Christian Lindholst.
Han fortsætter:
"Men med de foreløbige meldinger om, at 3000 allerede har lyttet til vores podcasts, og med de ideer til emner for nye podcasts, som medarbejderne er kommet med, kan det da godt se ud til, at vi må ud at finde nogen, som kunne være interesserede i at støtte os økonomisk, så vi kan få produceret nogle flere."
FAKTA
Podcastserie: Tæt på Retsmedicin (forensic.au.dk)