Postkort fra Collioure: Ansjoser på 117 måder og Michelin-mad
Niels Wium Olesen er lektor i historie ved Institut for Kultur og Samfund og var i slutningen af juni sammen med sin kone og to af deres tre børn på en uges ferie i Feriefondens lejlighed i den sydfranske by Collioure tæt på den spanske grænse.
Miniserie: Postkort
Der ligger masser af oplevelser og venter i de feriehuse og –lejligheder, som Feriefonden af 1979 for medarbejdere ved Aarhus Universitet råder over.
Omnibus har fået feriehilsner og anbefalinger fra et par medarbejdere, der har besøgt feriefondens lejemål denne sommer.
Feriefonden råder over huse og lejligheder både i Danmark og i Europa. Ferieboligerne kan lejes af alle ansatte ved Aarhus Universitet og pensionerede medarbejdere.
Danmark:
- Skagen, to huse på Strandfogedvej og Højensvej (begge 6 personer)
- Søndervig, sommerhus (8 personer)
- Skovfogedhuset vedSandbjerg Gods (8 personer)
- Rude Strand, sommerhus (8 personer)
- Lild Strand, sommerhus (8 personer)
- København, tre lejligheder i Husumgade og en på Sundholmvej (henholdsvis 2, 4, 6 og 4 personer)
- Grønnestrand, sommerhus (8 personer)
- Femmøller, sommerhus (8 personer)
- Bovbjerg, to lejligheder (begge 2-4 personer)
- Bjerregård, sommerhus (6 personer)
- Båring Vig, sommerhus (6 personer)
Europa:
- Frankrig, Collioure, ferielejlighed (4 personer)
- Spanien, Malaga, ferielejlighed (8 personer)
- Italien, Toscana, feriehus (6-8 personer) og ferielejlighed (6 personer)
- Tyskland, Berlin, lejlighed (8 personer)
- Ungarn, Budapest, to lejligheder (4-6 og 6 personer)
Læs mere om Feriefonden og de enkelte lejemål
Mere inspiration til din tur
I de fleste lejemål ligger bøger, hvor tidligere lejere har skrevet tips og idéer ned. Aarhus Universitetsforlag udgiver også guidebøgerne Vide Verden om blandt andet Budapest, Berlin, Barcelona (tæt ved Collioure) og Aarhus
Hvordan kom I derned?
”Vi tog toget. På grund af den globale opvarmning vil vi gerne undgå at flyve i Europa, hvor det slet ikke er nødvendigt. Og vi ville under alle omstændigheder gerne undgå at flyve med Ryanair, som ellers er det selskab, der flyver tættest på Collioure. Og så kan vi godt lide at rejse med tog. På vejen derned stoppede vi i Paris, opmagasinerede bagagen på banegården og gik ud på en 12-timers gåtur i byen. Planen var, at vi skulle have været med et nattog fra Paris, men vi blev ramt af en strejke. Heldigvis kunne vi sove i nattoget på perronen og fik byttet billetterne til et TGV-tog, som kørte om morgenen, så alt i alt kom vi frem med tre timers forsinkelse i forhold til den oprindelige plan. Hjemad tog turen 24 timer.”
Niels Wium Olesen (midt) med to af sine tre børn - til venstre datteren Johanne og sønnen Hans Kristian til højre. Foto: Privat
Hvad synes du om lejligheden og nabolaget, den ligger i?
”Lejligheden er lækker, ikke luksuriøs, men den er velfungerende og passer til en familie på fire. Der er en genial altan med havudsigt, og havet ligger kun 200 meter fra lejligheden.”
LÆS OGSÅ: Postkort fra Berlin: ”Vi gennemtrawlede byen på cykel”
Hvad synes du om Collioure?
”Collioure er en meget malerisk fiskerlandsby ved Middelhavet. Både Matisse og Picasso har malet der, og det forstår man godt. Byen ligger lige, hvor Pyrenæerne møder Middelhavet. Bjergene nærmest styrter ned i havet, det er meget dramatisk, og byen er omgivet af vinmarker. Der er selvfølgelig turister, men på det tidspunkt, vi besøgte byen, var det ikke galt. Byen er berømt for sine ansjoser – dem kan du få på 117 måder. Området er en del af Catalonien, og den spanske inspiration kan ses både sprogligt og i arkitekturen, hvis man er opmærksom på det.”
Hans Kristian og Johanne træder de sidste meter til Le Tour Madeloc, et forsvarsværk i Pyrenæerne i 700 meters højde. Byen i baggrunden er Banyuels-sur-Mer. Den næstsidste by før den spanske grænse. Foto: Privat
Hvad lavede I?
”Hverken min kone eller jeg har kørekort, så vi lejede cykler. Vi cyklede rundt i landskabet og langs kysten, som er præget af forrevne klippefremspring og små fiskerlejer. Vi cyklede også på længere ture, blandt andet til Spanien. Collioure ligger omkring 15-20 kilometer fra den spanske grænse, og turen går gennem et bjergpas. Og så badede vi i den gamle havn, det var virkelig dejligt vand, der hurtigt blev dybt.”
Hvordan var vejret?
”Havbrisen var meget svalende. Jeg tror, vi havde lidt køligere vejr end gennemsnittet, der var 25 grader de fleste dage og 30 grader, når der var varmest.”
Er der noget, du vil anbefale til andre, der besøger lejligheden?
”Kongeslottet er bestemt et besøg værd, og også det lille lokale kunstmuseum. Det er ikke prangende, der er en enkelt Matisse-tegning, men det er alligevel sjovt at se og giver et indblik i den lokale kunsthistorie. Men ellers skal man sørge for at komme ud i landskabet på cykel eller i bil. Området er sindssygt befæstet, der er fæstningsværker tilbage fra 1400-tallet og frem til Napoleonstiden, og flere af dem er museer med gode udsigter.”
Collioure set fra Fort Saint Elme, 170 meter over byen. Mallorca-kongernes slot ses i havnens venstre side, det ikoniske klokketårn i højre. Foto: Privat
Er der en gratis oplevelse, du kan anbefale?
”Ud over stranden og cykelture i landskabet kan et besøg i byens kirke anbefales, den er virkelig flot, især udvendigt, og ligger lige ved havet og havnen. Dens tårn er et gammelt fyrtårn, som er lavet til klokketårn.”
Collioures vartegn, kirkens klokketårn, var oprindeligt et fyrtårn. Det er malet af Henri Matisse i utallige variationer. Foto: Privat
Er der en restaurant, du kan anbefale?
”Den lokale mad og vin er fremragende, og der er mange gode restauranter i byen, blandt andet et par Michelin-restauranter. Vi besøgte den, der hedder Le Neptune. Et måltid her er selvfølgelig dyrere end gennemsnittet, men det er ikke tosset dyrt (menu 39 – 129 euro, red.) og billigere end i Danmark, og maden var fremragende.”
Er der andre af Feriefondens huse og lejligheder, som du har besøgt og kan anbefale?
”Jeg har besøgt to af lejlighederne i København. Især lejligheden på Amager er rar. Den anden har en god beliggenhed på Nørrebro. Jeg har besøgt dem i forbindelse med forskningsprojekter, hvor jeg har skullet lave arkivstudier i København, det er både billigere og rarere end at bo på hotel.”