Palestinian Solidarity Action fik ikke noget med fra møde med AU's stabschef: "Vi nægter at godtage AU’s udlægning af det her"
Aarhus Universitet ønsker ikke at indføre en akademisk boykot af israelske universiteter, som gruppen Palestinian Solidarity Action Aarhus kræver. På torsdagens møde mellem PSA og AU's stabschef understregede stabschefen, at AU ikke fører selvstændig udenrigspolitik. Der er ikke yderligere dialog i sigte mellem de to parter, men PSA stopper ikke sine demonstrationer, fortæller de.
De demonstrerende studerende foran AU’s rektorat havde ventet i knap halvanden time, da de to repræsentanter fra Palestinian Solidarity Action Aarhus kom ud fra mødet med AU’s stabschef, Lisbeth Katborg Bjerre.
”Fucking fedt, I blev stående her. Vi kunne høre jer inde i lokalet”, lød det fra Ida Kusk, der er AU-studerende og talsperson for PSA og netop havde holdt møde med stabschefen, som havde inviteret gruppen, efter at PSA i en længere periode har ønsket at indgå i en dialog om AU’s manglende stillingtagen til krigen i Gaza. Med på mødet var også PSA-repræsentant Jacob Chaaban, der læser Arabisk- og islamstudier på AU.
Stabschefen havde sat 45 minutter af til mødet, der begyndte kl. 12.30, men først kl. 13.40 kom de to repræsentanter ud til deres meddemonstranter.
Her kunne Ida Kusk fortælle, at AU ikke havde rykket sig, og at universitetet ikke imødekom gruppens seks krav, herunder en akademisk boykot af israelske universiteter.
”Det virker ikke, som om administrationen har synderligt meget lyst til at snakke mere med os", sagde Ida Kusk:
"Men det betyder ikke, vi stopper. Det informerede vi hende også om. Det er ikke sidste gang, de hører fra os. Vi nægter at godtage AU’s udlægning af det her. Vi nægter, at de ikke tager ansvar for drab på deres palæstinensiske kollegaer, og vi nægter, at de ikke griber ind og værner om international lov og menneskerettigheder", lød det i brandtalen fra Ida Kusk.
Stabschef: Aarhus Universitets holdning til akademisk boykot er uændret
Stabschef Lisbeth Katborg Bjerre takker i en skriftlig udtalelse til Omnibus de studerende for mødet, men understreger, at AU ikke blander sig i det, universitetet anser som udenrigspolitik.
”Jeg vil gerne takke de to PSA-repræsentanter Ida Kusk og Jacob Chaaban for en god dialog og samtidig kvittere for en fredelig demonstration i god demokratisk ånd. Ida Kusk og Jacob Chaaban har uddybet deres holdninger over for mig, og vi havde en grundig drøftelse af deres positioner og den ulykkelige situation i Gaza. Og jeg forsøgte at uddybe, hvorfor vi som universitet ikke fører selvstændig udenrigspolitik, men følger den linje, som er lagt af regeringen”, udtaler Lisbeth Katborg Bjerre.
AU har, siden de første propalæstinensiske demonstrationer viste sig på universitetet, holdt fast i, at AU er en statslig institution, som ”følger regeringens linje, hvad angår udenrigspolitiske forhold, herunder også eventuel kritik af andre nationers handlinger”, som rektor Brian Bech Nielsen formulerede det til Omnibus i november 2023.
Optimistiske demonstranter
Torsdagens demonstration begyndte i Nobelparken, hvor omkring 70-80 personer mødtes for at gå samlet mod rektoratet, som har kontorer over for Det Kgl. Bibliotek i krydset ved Nordre Ringgade og Langelandsgade.
I Nobelparken var der musik fra højttaler, kaffe på kanden, et 18 meter langt palæstinensisk flag og kridt på vejen med budskaber som: ”Akademisk boykot nu!” og ”Stop genocide”. Med til demonstrationen var alt fra en pensionist med en fortid som studerende på AU og medlem af Studenterrådet til en netop hjemvendt udvekslingsstuderende, som deltog i sin første Palæstina-demonstration på AU.
Fra alle lød der optimistiske toner inden mødet med AU’s stabschef. De så det som et godt tegn, at AU ville tale med dem, og nu var håbet, at de kunne få svar på nogle af deres krav og få AU til at tage stilling til krigen i Gaza.
En af dem er Dejla Mehdi, der læser historie på 5. semester og er med i PSA.
”Vi håber på, at det her er en start på en proces for en samtale med AU,” sagde Dejla Mehdi, der, hvis AU ikke ville imødekomme gruppen, håbede på, at AU i hvert fald ville begrunde det.
Seks krav fra PSA til AU
1) Gennemsigtighed angående forbindelser med israelske investeringer og institutioner
2) Afbrydelse og suspendering af eksisterende forbindelser til israelske institutioner
3) Streng etisk screening af fremtidige akademiske samarbejder
4) Åben dialog
5) Støtte til palæstinensiske akademikere og akademiske institutioner
6) En offentlig udtalelse omkring Palæstina
Kilde: PSA Aarhus
PSA: "Vi er ikke færdige"
Efter mødet forklarede Ida Kusk, at gruppen ikke fik svar på noget af det, den ønskede.
”Generelt var det mur mod mur. Hun mente, at alle vores argumenter handlede om udenrigspolitik, og blev ved med at gentage, at det ikke er universitetets opgave, men den danske stat,” siger Ida Kusk, der dog mente, at mødet trods alt var gået fint.
”Hun var meget imødekommende og sagde, hun var glad for den måde, vi havde taget dialogen på. Hun var overrasket over det niveau af forberedelse, vi var kommet med. Vi havde et dokument på cirka 30 sider med, hvor vi kommer med vores seks krav og forklarer hvorfor. Der er argumenter, kilder, eksempler på tidligere afbrudte samarbejder og research på Hebrew University og Terma. De anerkendte ikke argumenterne, men de anerkendte, at vi kom med research,” siger hun.
PSA har tænkt sig at møde op til AU’s bestyrelsesmøde i oktober, for foreningen er ”ikke færdig med at prøve at få vores krav igennem,” fortæller Ida Kusk. Gruppen kommer også til at fortsætte sine dialoger med diverse foreninger og organisationer i Aarhus, lyder det.
Korrekturlæst af Charlotte Boel