Omnibus prik

Palestinian Solidarity Action Aarhus skal mødes med AU’s stabschef: ”Vi vil vide, at universitetet hører os og tager os seriøst”

Universitetsledelsens stabschef har inviteret AU-studerende fra gruppen PSA til møde. Mødet kommer på baggrund af, at PSA har stillet en række spørgsmål til AU’s ledelse om det, de mener er universitetets manglende stillingtagen til krigen i Gaza.

Gruppen PSA har været med til at arrangere flere demonstrationer i sympati med palæstinenserne gennem det seneste år. I december 2023 fik Ida Kusk (på billedet) lov til at overrække AU's bestyrelse en støtteerklæring til det palæstinensiske folk med over 1000 underskrifter. Her fik hun også fem minutter til at tale til bestyrelsen. Foto: Roar Lava Paaske

Torsdag går AU-studerende fra Palestinian Solidarity Action – Aarhus (PSA) i en demonstration fra Nobelparken mod rektoratet, inden de mødes med universitetsledelsens stabschef, Lisbeth Katborg Bjerre, som har inviteret foreningen til det, hun beskriver som et tilbud om en ”uformel drøftelse af universitetets standpunkt i forhold til en akademisk boykot”.

Akademisk boykot af israelske universiteter er netop et af de krav, PSA har til AU, og som AU ikke ønsker at imødekomme. PSA er en del af sammenslutningen Akademikere i Danmark for Palæstina, som også studenterprotesterne på KU har forbindelse til. PSA har siden oktober 2023 haft en række krav til AU’s ledelse, som gruppen dengang fik lov til at overlevere til AU’s bestyrelse på et bestyrelsesmøde. Kravene blev overrakt med en underskriftsindsamling fra over 900 primært studerende i solidaritet med palæstinenserne. Siden mener PSA ikke, at AU har været lydhøre over for gruppen.

PSA kommer til mødet med seks krav, herunder ”streng etisk screening af fremtidige akademiske samarbejder”, ”støtte til palæstinensiske akademikere og institutioner” og ”en offentlig udtalelse omkring Palæstina fra AU”.

Men talsperson for PSA, Ida Kusk, der har en bachelor i arabisk- og islamstudier på AU og nu læser kandidaten i Internationale Studier, forklarer, at der ikke er tale om et forhandlingsmøde eller noget, der nærmer sig det. AU har ikke inviteret dem på baggrund af nogen krav. PSA ser det blot som en mulighed for at kunne stille en række spørgsmål til AU’s stillingtagen til krigen, eller ifølge dem mangel på samme, forklarer Ida Kusk.

”Siden vi afleverede vores underskriftsindsamling til bestyrelsen, har vi sendt mails til dem med spørgsmål, og også spørgsmål, som er kommet henad vejen. Men hver gang har vi fået nærmest copy paste-svar, som henviser til den udtalelse, ledelsen kom med i november sidste år. Inden sommeren henviste bestyrelsen os så til stabschefen, som vi efterfølgende har haft kontakt med, og det er på den baggrund, vi har fået et møde,” siger Ida Kusk. 

Studerende overleverer underskriftsindsamling for palæstinenserne til AU's bestyrelse: "Jeres stilhed har været rungende"

Talspersonen kalder det et lille skridt.

”Vi har ikke utopiske forhåbninger om, at vi får et eller andet tilbud derinde, men vi forventer, at de møder os med uddybende svar på vores spørgsmål,” siger Ida Kusk.

I en mail bekræfter Lisbeth Katborg Bjerre, at hun har inviteret til mødet.

”Jeg har tilbudt Ida Kusk fra Akademikere i Danmark for Palæstina, at vi kunne tage en helt uformel drøftelse af universitetets standpunkt i forhold til en akademisk boykot. Det har hun takket ja til, og det er baggrunden for mødet,” skriver hun.

Seks krav fra PSA til AU

1) Gennemsigtighed angående forbindelser med israelske investeringer og institutioner.

2) Afbrydelse og suspendering af eksisterende forbindelser til israelske institutioner.

3) Streng etisk screening af fremtidige akademiske samarbejder.

4) Åben dialog.

5) Støtte til palæstinensiske akademikere og akademiske institutioner.

6) En offentlig udtalelse omkring Palæstina.

Kilde: PSA Aarhus. 

PSA: Akademisk boykot er svært at udføre

Kravene, som PSA arbejder for at få AU til at imødekomme, er en smule anderledes, end dem, de overleverede ved bestyrelsesmødet sidste år, forklarer Ida Kusk. Et af punkterne er ”åben dialog”, som gruppen har et håb om, at AU kan imødekomme.

”Vi kunne godt tænke os at vide, at universitetet faktisk hører os og tager os seriøst. Vi ved godt, at en akademisk boykot er ekstremt komplekst og svært at udføre, og derfor vil vi gerne indgå i en dialog. Vi vil have indblik i, hvorfor de vurderer, at samarbejdet med Hebrew University i Jerusalem kan fortsætte, og hvorfor de mener, de kan samarbejde med Terma. Vi vil bare gerne høre argumenterne,” siger hun.

Ifølge Ida Kusk er PSA klar over, at en akademisk boykot er en gråzone, som hun formulerer det.

”Det er ikke enkeltpersoner, vi vil boykotte, men vi er fuldt klar over, at det er en gråzone. Men det er ikke uvant for AU. De ved, hvordan man gør. Tidligere på året endte AU samarbejdet med en kinesisk virksomhed (BGI, red.) på grund af moralske og etiske årsager,” siger Ida Kusk.

AU stoppede sit samarbejde med genvirksomheden BGI Group i maj, fordi universitetet frygter, at virksomheden giver genomdata videre til den kinesiske stat.  

Topforsker inden for genomforskning siger op på AU efter universitetets beslutning om at stoppe kinesiske samarbejder

Kræver offentlig udmelding

Et andet punkt er ønsket om en offentlig udmelding fra AU om palæstinenserne.

”Vi forstår ikke, at de så aktivt ikke vil bruge ord som palæstinensiske territorier, Gaza, palæstinensiske civile. Vi vil gerne have, at de fordømmer Israel og støtter en våbenhvile, men helt overordnet vil vi bare gerne have, at de siger et eller andet,” siger Ida Kusk.

PSA vil desuden have AU til at støtte palæstinensiske akademikere, herunder at dedikere sig til at støtte en genopbygning af uddannelsessektoren i Gaza og muliggøre stipendier til palæstinensiske universitetsstuderende, som ikke længere kan færdiggøre deres uddannelse i Gaza.

AU har før pointeret, at universitetet er en statslig institution, som følger regeringens linje, hvad angår udenrigspolitiske forhold. Men det er ikke en valid forklaring, mener Ida Kusk. PSA ønsker at stoppe AU’s forbindelser til israelske institutioner.

”Det handler ikke udelukkende om udenrigspolitik, men om universitetssektoren, og på mødet kommer vi til at spørge dem til udvekslingsaftaler med israelske universiteter. De studieboliger, som AU-studerende bor i ved Hebrew University i Jerusalem, ligger på internationalt anerkendt ulovlig bosat jord. Vi mener, det er uansvarligt af universitetet at sende studerende derhen. Det er AU, der selv bestemmer over sine samarbejder,” siger Ida Kusk.

AU har ingen investeringer i israelske virksomheder, som findes på en FN-liste over virksomheder, der vurderes til at have skadelige aktiviteter i forhold til det palæstinensiske folk på det, der beskrives som besat land, men alligevel er der et krav fra PSA om gennemsigtighed ”angående forbindelser med israelske investeringer”.

”Vi vil gerne have, at de dedikerer sig til, at det heller ikke kommer til at ske i fremtiden. Det må være et ekstremt nemt krav at imødekomme,” siger Ida Kusk.

KU-demonstration gik voldsomt for sig

Mens der har været mindre aktivitet fra PSA i juli og august, har søstergruppen Studerende Mod Besættelsen på KU for nylig gjort sig bemærket, da den blokerede administrationsbygningen og forsøgte at besætte rektoratet, som ligger meget tæt på synagogen i København. Blandt de 10 til 15 demonstranter var flere maskeret, og KU valgte at tilkalde politiet, som med magt fjernede flere af demonstranterne, der ellers beskrev det som en fredelig studenterprotest.

KU har siden oplyst, at det ikke blev oplevet fredeligt fra de ansattes side, og at en medarbejder for eksempel var blevet truet med at blive låst inde på sit kontor, hvis vedkommende ikke forlod bygningen. Studerende Mod Besættelsen har derimod udtalt til Uniavisen, at det var ”helt ude af proportioner” at tilkalde politiet, og en af deltagerne siger til avisen, at de ikke blev behandlet som studerende, ”men som terrorister”.

Sådanne episoder har man langt fra oplevet på AU, og ifølge Ida Kusk er der forskel på forløbet.

”På KU har de prøvet at finde en dialog med bestyrelsen siden 2019, men ingen har villet snakke med dem sådan ordentligt. Så jeg ser det som en frustration, som er blevet bygget op, som jeg føler, der er belæg for. I Aarhus har vi ikke været i gang så længe – vi lavede vores krav i oktober 2023. Vi ved godt, at demonstranterne på KU bliver mødt med et narrativ om, hvorvidt de ikke bare stille og roligt kan have en samtale, men det har de prøvet. Og det er det, vi prøver nu,” siger Ida Kusk.

Hun mærker dog en ulmende utilfredshed blandt sine meddemonstranter på AU, forklarer hun.

”Jeg har en følelse af, at folk i Aarhus også begynder at blive frustreret, for vi har været ekstremt høflige og prøvet at tage den saglige, akademiske samtale. Men hvad vil de have os til at gøre, hvis vi har prøvet det, og de alligevel bare siger: ’Det vil vi ikke røre ved’. Men det er slet ikke en trussel, vil jeg understrege,” siger hun.

Så I holder jer helt fra at besætte bygninger eller lignende?

”Jeg har ikke planer om at gøre det, men jeg kan ikke tale for alle mennesker, der er en del af det her,” siger Ida Kusk.