Stemningsreportage: SKAM-maraton på AU

Luften var tyk af kvalmende kardemommelugt og sitrende spænding, da knap 100 SKAM-fans fredag aften klemte sig sammen i Studenterhus Aarhus’ lokaler for at se sidste afsnit i tredje sæson af den norske ungdomsserie.

I denne forsamling er ens kærlighed til de to norske fyre på 17 og 18 ingen skam - uanset hvor gammel man er. Foto: Miriam Brems

Cirka 40 er mødt op fra starten for at se med på alle fire timers maraton, og deltagertallet løber lige så stille op mod en fordobling, jo tættere vi kommer på 20:20 – tidspunktet, hvor det sidste afsnit af tredje sæson bliver tilgængeligt på NRK’s hjemmeside.

Flere fans har taget imod opfordringen, og er trukket i deres bedste udklædning eller fangear.

Kosesjeferne er selv gået forrest i udklædningen. Her er det Sara, klædt ud som karakteren Sana, Ditte i sin Isak + Even-trøje, og Asta iført tøj, der berettiger til en plads i seriens gutte-gjeng.

Det er ikke kun SKAM-fans, der er mødt op til kosesjefernes maraton. Også DR1 og P4 har fattet interesse for arrangementet. Her er det en af de fem kosesjefer, der giver interview til radioen.

I baren er det tydeligt, at dette ”vors” – i modsætning til de vilde fester vi ser i serien – ikke går ud på at tylle øl, men handler om at fylde kroppen med så meget SKAM som muligt. Den store attraktion er derfor ikke Tuborg på flaske, men Fun light saftevand og hvid toast med smeltet ost og kardemomme, tilberedt i mikrobølgeovn - præcis som seriens hovedpersoner foretrækker det.

 

De dedikerede fans bestiller troskyldigt deres norske heltes livret, men rundt omkring kniber det med at tygge sig igennem mere end et par bidder af den tvivlsomme, nordiske delikatesse.

Nogle af fansene vælger at slå den svære ventetid ihjel med juleklip, dekoreret med motiver af deres yndlingskarakterer fra serien. Det bliver først for alvor meta, da sidste klip ruller over skærmen og viser os seriens vennegruppe, der sammen sidder og laver julepynt.

Efter fire timers maraton er luften ved at være tyk af spænding, nervøsitet og en lettere kvalm lugt af toast med smeltet ost og kardemomme, der siver fra mikroovnen på barens bord. Nogle har brug for et fortrøstende kram, før sidste afsnit går i gang.

Spænding og nervøsitet forløses i latter, da sæsonens homoseksuelle hovedperson siger til de andre gutter, at de må lære at skaffe chicks uden ham. Kort tid efter kan alle åndet lettet op og glæde sig over sæsonafslutningens happy ending.

Inden de skilles, bliver fanforsamlingen enige om at tage et stort fællesbillede og sende til seriens instruktør, Julie Andem, med tak for en god sæson. De danske fans er da heller ikke blevet forbigået i det sidste afsnit: Gemt på en af juletræets grene i sidste klip hænger en lille lækkerbisken til de danske kosere – en julekugle med påskriften ”kærlighed,” stavet på dansk i stedet for på norsk.

Fotos: Miriam Brems