Omnibus prik

Studerende fik at vide, de skulle til eksamen: Nu aflyser AU alle torsdagens eksamener med kort varsel

Torsdag morgen fraråder Østjyllands Politi al udkørsel i Østjylland, hvilket betyder, at Aarhus Universitet har besluttet at aflyse torsdagens skriftlige eksamener i både Aarhus og Herning. Sent onsdag eftermiddag fik de studerende ellers besked om, at eksamenerne ville blive afholdt. Vicedirektør Anna Bak Maigaard beklager over for de studerende.

Foto: Nicolai Hildebrand/AU Foto

Opdatering 5/1: Alle skriftlige stedprøver på AU gennemføres fredag 5. januar. Har man som studerende ikke mulighed for at komme frem, kan man søge om at få sit eksamensforsøg annulleret, oplyser AU i en nyhed.

Studerende på Aarhus Universitet skal alligevel ikke til skriftlige eksamener torsdag. En melding fra Østjyllands Politi torsdag formiddag om, at al udkørsel i Østjylland frarådes på grund af snevejret, har fået universitetet til at aflyse alle skriftlige eksamener med fysisk fremmøde. 

AU understreger, at aflysninger kun sker i sjældne tilfælde, og at det derfor også helt op til meldingen fra politiet var universitetets hensigt at gennemføre eksamenerne for de studerende, der havde mulighed for at møde frem. Aflysningerne sker af hensyn til de studerendes og eksamensvagternes sikkerhed, fortæller Anna Bak Maigaard, der er vicedirektør for AU Uddannelse, i en nyhed fra AU.

"Jeg beklager meget over for studerende og medarbejdere, at vi har stillet dem i udsigt, at de kunne gå til eksamen som planlagt i dag. Vi har til det sidste ønsket at fastholde muligheden for at afholde eksamen, men vi er i en situation, hvor vi må vurdere situationen time for time. Vi kan ikke sidde politiets rådgivning overhørig. Nu arbejder vi på højtryk på at kommunikere ud til studerende og finde nye tidspunkter for de aflyste eksamener," siger Anna Bak Maigaard. 

Studerende troede, de skulle til eksamen

Meldingen om aflysningerne fra AU blev lagt på sociale medier og på studerende.au.dk lidt over kl. 9.00. De studerende havde ellers onsdag eftermiddag modtaget en mail om, at eksamenerne ville forløbe som planlagt, men at det var muligt at få annulleret sit eksamensforsøg, hvis man ikke havde mulighed for at komme frem.

"Skriftlige eksamener med fysisk fremmøde gennemføres som planlagt 4. januar 2024. Hvis du grundet vejrsituationen ikke kan møde op til din skriftlige eksamen 4. januar, skal du kontakte studieservice", stod der blandt andet i mailen til de studerende. 

Omnibus talte onsdag eftermiddag – altså før aflysningerne i dag – med Mads Villadsen, der læser til diplomingeniør og skulle til eksamen i dag. Han mente, det var en fin løsning, at eksamenerne skulle afholdes, og at man havde mulighed for at annullere sit eksamensforsøg, hvis man var forhindret i at komme frem.

Torsdag er han dog noget mere ærgerlig over forløbet. Han havde nemlig begivet sig ud i snevejret fra Svane Kollegiet i Risskov, inden der kl. 7.33 tikkede en mail ind i hans indbakke om, at hans eksamen kl. 9 var aflyst "grundet vejrsituationen". 

"AU meldte denne her besked ud kl. 7.33, så det var inden, politiet meldte ud. De kunne have aflyst i går, synes jeg, da man jo allerede godt vidste, vejret ville forblive sådan her til engang i aften. At sende elever ud i det her vejr for at nå en eksamen synes jeg bestemt ikke er god stil af AU," siger Mads Villadsen.

Egentlig stod han op kl. 7.00 for at tjekke, om den offentlige transport kørte. Det gjorde den ikke, og derfor udfyldte han i første omgang AU's formular til at annullere sit eksamensforsøg og sendte det til AU. Men da nogle studiekammerater fortalte ham, at de var trukket i tøjet og var på vej til universitetet til fods, gav Mads Villadsen det også et forsøg. Halvvejs på ruten, efter at have gået i knap 30 minutter, så han, at AU havde sendt ham en mail om, at eksamen alligevel var aflyst. Så vendte han om. 

"Det, der irriterer mig allermest, er, at eksamen måske skal rykkes til sommerterminen, og man derfor mister meget af den erfaring, som man nu har opbygget gennem den fysiske undervisning hen over semestret, men også ens eksamensforberedelse. Frygten for at skulle til eksamen et halvt år efter, at man har siddet med materialet, er nok det værste ved situationen," siger Mads Villadsen.

Eksamener også aflyst onsdag

Universitetet aflyste onsdag 18 ud af 22 eksamener, da snestormen ramte Aarhus. Få af eksamenerne blev afholdt, da de begyndte så tidligt, at man ikke kunne nå at aflyse dem. 

Snestorm aflyser eksamener på AU

Onsdagens aflysninger fik i løbet af dagen flere studerende til at efterspørge klarhed om, hvorvidt de skulle til eksamen torsdag, når det ifølge prognoserne så ud til, at vejret ville fortsætte torsdag. 

Ligeledes er der torsdag studerende, som på AU's facebookside søger svar på, om de skal til eksamen fredag. 

"Hvornår skal vi forvente noget information om 5. januar? I går sagde I, at dagens eksamener skulle afholdes, alligevel er det ikke sket", skriver en studerende. 

Vicedirektør: Forventer at gennemføre eksamener fredag

Eksamenerne fredag forventes at blive gennemført, fortæller Anna Bak Maigaard, der er vicedirektør for AU Uddannelse, til Omnibus torsdag ved middagstid.

"Vi følger situationen og politiets anbefalinger time for time. Udgangspunktet og forventningen på nuværende tidspunkt er, at eksamener den 5. januar gennemføres som planlagt", lyder det fra vicedirektøren i et skriftligt svar. 

I forhold til de mundtlige eksamener "vurderes det konkret, om det er mest hensigtsmæssigt at udskyde, omlægge (online) eller gennemføre mundtlige eksamener i dag". De berørte studerende har fået direkte besked, fortæller vicedirektøren. 

På spørgsmålet om, hvorvidt AU burde have forudset situationen og allerede onsdag med viden om vejret og den stoppede offentlige transport burde have udskudt torsdagens eksamener, siger Anna Bak Maigaard: 

"Der skal rigtigt meget til, for at vi aflyser eksamener. Vi havde til det sidste håbet på, at vejrsituationen ville udvikle sig på en måde, så vi kunne gennemføre dagens eksamener." 

Ingen eksamener i dag var nået at begynde inden aflysningerne, fortæller hun. De første aflysninger blev kommunikeret til de studerende ved 7-tiden. Information om de udskudte eksamener kommer snarest muligt. 

"Vi har fuldt fokus på at planlægge erstatning for de aflyste eksamener. Vi giver besked til de studerende snarest muligt på deres AU-mail," siger hun.

Østjyllands Politi: Store udfordringer på vejene

Østjyllands Politi skriver på det sociale medie X, at man skal tænke sig om og blive hjemme. Det er den melding, AU valgte at følge. AU tog beslutningen efter rådgivning fra Østjyllands Politi, lød det fra universitetet. 

"Der er store udfordringer på vejene – bl.a. på E45, hvor mange bilister har siddet i kø mange timer. På motorvejen ved Hadsten sidder flere lastbiler fast. Så tænk jer om – bliv hjemme", står der i politiets tweet. 

Korrekturlæst af Charlotte Boel