Studiestart 2020: Så er der liv på campus i Aarhus igen

Indtil torsdag i sidste uge herskede der usikkerhed om, hvorvidt studiestarten kunne finde sted på campus i Aarhus. Men i dag indtog både nye og garvede studerende Universitetsparken.

Rundt om på plænen i Universitetsparken sidder grupper af nye studerende og nyder en pause i studiestartsprogrammet på denne første dag på studiet. Lige til det sidste har der på grund af en stigning i antallet af COVID-19-smittede i Aarhus hersket tvivl om, hvorvidt studiestarten kunne finde sted på campus. Men i torsdags kom den mail fra universitetsledelsen, som mange studerende har ventet med spænding: 

”Fra mandag den 24. august er der studiestart på Aarhus Universitet – også på campus i Aarhus”, stod der i første linje. 

Nye studerende på rundtur ved Nobelparken.

Afsprittet studiestart

Men corona-situationen har sat sit præg på årets studiestart, som er en afsprittet en af slagsen. Udover at alkohol er bandlyst, instrueres de nye studerende også i de retningslinjer, der gælder på campus i denne tid, herunder hyppig afspritning af hænder og 1 meters afstand til medstuderende. 

Men selvom det er en mere nedtonet studiestart med overvejende fokus på det faglige, er der stor glæde at spore blandt de nye studerende og tutorer, Omnibus møder på sin tur gennem parken. 

”Vi troede, vi skulle begynde med virtuel undervisning, så vi er glade for at få mulighed for at mødes med holdet. Det betyder ret meget, når man lige er flyttet til byen og begynder på studiet,” fortæller Lorens Elvang, der sammen med tre medstuderende fra H08 på politik og økonomi bliver vist rundt på campus af deres tutor Elisabeth Rebel og russekretær Frank Gaardsvig. 

Studerende fra politik og økonomi på rundtur på campus i Aarhus. Fra venstre: Frank Gaardsvig (russekretær), Anne Gilkrog, Lorens Elvang, Elisabeth Rebel (tutor), Jasmin Köpfli og Anne Mølholm.

Også et hold nye psykologistuderende er glade for, at introforløbet på campus kan køre, og de føler, at de har fået en fin lille bid af studiestartskagen.

”Og det mere festlige må vi så selv tage os af at arrangere ved mindre, private arrangementer, hvor vi mødes i en park over en kasse øl.”

Har krævet masser af planlægning

På den anden side af søen i Universitetsparken er cheftutor Bjørn Oli ved at styre en stort hold nye filosofistuderende gennem første dag af det fire dage lange studiestartsprogram. 

Han var tutor ved sidste års studiestart og fortæller, at det er en noget anden studiestart i år, fordi fokus hovedsageligt er på det faglige – og så selvfølgelig på at lære hinanden at kende. Mens den mere sprudlende del af studiestarten, herunder hytteturen, er skåret væk i år. 

”Og så har det krævet en masse planlægning og koordinering,” fortæller han, der lige til torsdag i sidste uge jonglerede med to versioner af studiestarten – en online og en live version.

Universitetsparken var fuld af flokke af nye studerende på rundtur på campus i Aarhus.

En once in a lifetime-begivenhed 

I en solstråle ved søbredden foran Søauditorierne har et hold studerende, der skal i gang med tilvalg på psykologi, slået sig ned for at nyde frokostpausen. De er i gang med et to-dages introforløb, som de efter et forår med onlineundervisning og onlineeksamener er godt tilfredse med kan finde sted på campus. Men de glæder sig mest på de nye studerendes vegne over, at studiestarten kan finde sted på campus. 

Studerende på tilvalg i psykologi.

”Det ville have været synd for de nye studerende, hvis de ikke kunne få lov til at mødes til studiestarten, og det er da også ærgerligt for dem, at det ikke bliver en studiestart, som det plejer, for det er en once in a lifetime-begivenhed.”

"Men de kan jo overveje at tage tilvalg, for så får man en ekstra lille studiestart oven i hatten."