Technical Sciences dropper at udgive bestemt type rapport efter kritik
Forskere kan ikke længere på eget initiativ få udgivet rapporter hos DCA og DCE under fakultetet Technical Sciences. Beslutningen er taget af fakultetsledelsen efter en sag, hvor en forsker har oplevet pres på sin forskningsfrihed.

Fakultetsledelsen på Technical Sciences har besluttet, at DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ikke længere skal udgive rapporter på opfordring fra forskerne selv. DCA skal fremover kun udgive bestilte rådgivningsrapporter, som også er centrets hovedformål. Det samme er i øvrigt besluttet for det andet center på Tech, som står for forskningsbaseret myndighedsbetjening, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi. Det fortæller Ole Hertel, der er prodekan for myndighedsrådgivning og erhvervssamarbejde på Technical Sciences.
”Vi har i fakultetsledelsen valgt at gå væk fra at udgive forskningsrapporter i DCA. Vi fjerner den mulighed, at man udgiver rapporter på egen hånd i DCA. De har ikke samme tydelige og konsekvente kvalitetskontrol, som forskningsartikler, der sendes ud i tidsskrifter, eller rådgivningsrapporter i DCA. Vi vil have at alt, der kommer igennem, er tjekket på god og betryggende vis,” siger Ole Hertel.
Ledelsens beslutning er truffet på baggrund af en sag, hvor daværende postdoc på Institut for Agroøkologi Peter Brinkmann Kristensen fik afslag på at få udgivet sin rapport hos DCA. Sagen er første gang blevet beskrevet af Information.
AU's praksisudvalg kritiserer institutleder i sag om hindret udgivelse af rapport
Rapporter skal ikke forbi institutleders bord
Peter Brinkmann Kristensens forløb blev kritiseret af AU’s Praksisudvalg, som kom frem til, at forskeren med rette kunne have oplevet det som et pres på sin forskningsfrihed, da institutleder Jørgen E. Olesen afviste at udgive hans rapport om afgræsning af naturarealer og forskellige metoder til at opgøre klimabelastningen fra kødproduktion hos DCA, som Peter Brinkmann Kristensen ønskede.
Peter Brinkmann Kristensen havde fulgt DCA’s procedure for publicering og havde fået det indtryk, at det var en formssag, før hans rapport ville blive udgivet. Men da rapporten kom forbi institutleder Jørgen E. Olesens bord i efteråret 2024, blev det besluttet, at den ikke skulle udgives. Det blev kritiseret af Peter Brinkmann Kristensen, der anså det for censur af hans rapport.
Samtidig indførte institutlederen en ny regel om, at rapporter, som forskere på egen hånd ville have udgivet hos DCA, skulle forbi hans bord til kontrol og godkendelse af fagfællebedømmere. Peter Brinkmann Kristensen mente, at institutlederen med den regel brugte Praksisudvalgets kritik til blot at centrere mere magt hos sig selv.
Fakultetsledelsens nylige beslutning om helt at droppe udgivelsen af den type rapporter betyder selvsagt også, at Jørgen E. Olesen ikke længere skal have dem forbi sit bord.
”Det er ikke relevant mere, da vi ikke har den type opgaver fremadrettet,” siger Ole Hertel.
Det er dog stadig Jørgen E. Olesen, der som institutleder har ansvaret for den rådgivning, der kommer ud fra instituttet, forklarer Ole Hertel.
"Offentligheden kan ikke skelne"
DCA udgiver oftest rådgivningsrapporter, der er bestilt – typisk under rammeaftalen mellem AU og Miljøministeriet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri – og disse rapporter godkendes i start- og slutfasen af indsatskoordinatorer i et processkema, som ikke nødvendigvis skal forbi institutlederens bord.
Ole Hertel forklarer, at rådgivningsrapporter er baseret på fagfællebedømt forskning, eller som han også beskriver det: Accepteret konsensus på et område. Derimod er en forskningsrapport et enkeltstående resultat, som ikke må forveksles med rådgivningsrapporter, understreger Ole Hertel.
Med beslutningen undgår man misforståelser om typen af forskningsudgivelser fremadrettet, forklarer han:
”Det giver tvivl og manglende forståelse, når der kommer flere forskellige rapporter ud. Offentligheden kan ikke skelne mellem, hvad der står på rapporten, de ser det bare som en AU-rapport,” siger han og konkluderer:
”Det korte af det lange er, at enten skal tingene fuldstændig ind over vores kvalitetssikringssystem, som vi gør med rådgivningsrapporter, ellers skal de udgives i tidsskrifter. Det handler ikke om at knægte forskningsfriheden. Det handler om, at vi skal være sikre på kvaliteten og produktet og overholde Praksisudvalgets anbefaling af præcise, tydelige og konsekvente procedurer for offentliggørelse,” siger han.
Ole Hertel forklarer, at fakultetet har ”haft enkelte rapporter, som er kommet lidt for nemt igennem systemet uden den rette kontrol”. Hvilke der er tale om, kan han ikke sige, da man ikke har lavet en undersøgelse. Han forklarer dog, som Jørgen E. Olesen også tidligere har sagt til Omnibus, at rapporter udgivet på foranledning af forskerne selv hos DCA er en sjældenhed.
Technical Sciences har nu lavet et udvalg, som skal finde ud af, hvilke rapporter der helt præcist skal laves fremadrettet. Vist er det dog, at man stopper med at lade forskere udgive på eget initiativ hos DCA og DCE.