TEMA: Forskerelite får tre fjerdele af de konkurrenceudsatte midler

En rapport fra DEA viser, at en lille forskerelite får den klart største bid af kagen med fondsmidler. Læs om, hvem der finansierer forskningen i Danmark, hvem der får pengene – og portrætter af to AU-forskere, som kæmper for deres forskning på underfinansierede felter.

Illustration: Morten Voigt.

Forskerelite får tre fjerdedel af de konkurrenceudsatte forskningsmidler

En lille forskerelite får tre fjerdele af de konkurrenceudsatte midler. Resten af forskerne må slås om den sidste fjerdedel. Det viser en ny undersøgelse, som Tænketanken DEA offentliggjorde i 2019. Analysechef Maria Theresa Norn peger på, at når midlerne koncentreres på så få hænder, risikerer det at koste diversiteten i forskningen.

Den, der betaler for musikken, bestemmer også melodien: Guide til forskningsfinansieringslandskabet

Illustration: Morten Voigt.

Hvor kommer de fra? Pengene, der finansierer forskning i Danmark. Nogle af dem deler politikerne ud hvert år. Andre fordeles af offentlige fonde. Og andre igen kommer fra private fonde. Omnibus guider dig her til et overblik over forskningsfinansieringslandskabet i Danmark.

Christian Wejse forsker i den mest dødelige infektionssygdom i verden. Men forskningen er så svært at skaffe penge til, at han i perioder må se nøglen blive drejet om til forskningsstationen i Vestafrika

Illustration: Morten Voigt.

Christian Wejses forskning kan betyde forskellen mellem liv og død for tuberkuloseramte i Vestafrika. Alligevel er det svært at hente penge til forskningen. Politikere og fonde prioriterer nemlig primært sundhedsforskning, der kommer danskerne til gode.

"Jeg har som sådan ikke noget imod, at min forskning finder anvendelse. Det er bare ikke derfor, jeg forsker"

Lektor Simon Kristensen forsker i ren talteori. Og det er ikke et felt, fonde står i kø for at finansiere, fordi det kan være svært at forudse, hvordan en talteoretiker kan bidrage til samfundet. Men forskere opdager ikke noget nyt, hvis alt skal have et sigte, lyder det fra Simon Kristensen.