Nej, Christian X kom ikke til at sige forkert

Sammen med universitetshistoriker Palle Lykke har vi stået på hovedet i arkiverne efter fotografier fra de forgangne årtier i anledningen af AU’s 90-års fødselsdag. Det er der kommet ti før og nu-billeder ud af.

AU 90 år

Fødselsdagsserien ’AU 90 år’ bliver bragt hen over efteråret, og omfatter også en række korte interviews med medarbejdere, der svarer på tre spørgsmål om deres forhold til universitetet. Du finder de artikler, der allerede er bragt, i venstre spalte på forsiden under overskriften:

Serie: AU 90 år

Studerende, som her ses med deres studenterhuer, var med til indvielsen af AU 11. september 1933, fordi de skulle hjælpe de inviterede notabiliteter på plads i et stort telt, der var rejst i dagens anledning ved Niels Ebbesens Vej (det, vi i dag kender som Nørrebrogade). 

Universitetsundervisningen i Jylland måtte ikke hedde Aarhus Universitet, og det har derfor altid heddet sig, at Kong Christian X kom til at sige forkert, da han sagde ’Aarhus Universitet’ i sin indvielsestale:

”Med ønsket om, at den videnskabelige forskning, som her skal foregå, må foregå i ånd og sandhed, indvier jeg hermed Aarhus Universitet”. 

Men nej, det var ikke en fortalelse, afslører universitetshistoriker Palle Lykke: 

”Det var aftalt med relevante myndigheder.” 

Se før og nu-billede:

Indvielsen af Aarhus Universitet 11. september 1933