Twitterkontoen AUforsker stopper efter 10 år: "Twitter er træls"
På sit 10-års jubilæum lukker twitterkontoen AUforsker, der har givet AU-forskere mulighed for at formidle deres forskning til en bred følgerskare. Der er en tid til alting, og platformen er blevet sværere at håndtere, siger stifter Lone Koefoed Hansen. Nu lukker hun døren. Dog kun på klem.
”AUforsker/inaktiv. Vi er gået i hi. Råber op, hvis vi vågner”.
Det er det første, der nu møder twitterbrugere, der klikker sig ind på AUforsker. Kontoen har gennem de seneste ti år samlet næsten 5.000 følgere og været garant for let tilgængelig formidling fra alverdens forskere på AU, der på skift har givet brugerne indblik i deres forskning, undervisning og hverdag. Kalejdoskopisk forskningsformidling, som AUforsker har kaldt det. Men nu er det altså slut.
Stifteren, AU-lektor Lone Koefoed Hansen, der forsker i digital æstetik og design, har valgt at lukke den. Eller i hvert fald at sætte kontoen på pause, som hun formulerer det på Twitter.
”Vi har 10-års jubilæum med AUforsker! Sjovt, lærerigt, givende, hårdt og helt vildt godt. Tak til Carsten Fogh Nielsen (SDU-lektor med fortid på AU, red.) for at være medstarter for ti år siden i matkant over noget sovs, en kage og et manifest. Men. Men nu er det også slut (i hvert fald for en stund)”, skriver Lone Koefoed Hansen.
”Jeg synes virkelig, at AUforsker har haft en brugbar plads i verden. Men der er en tid til alting, og kontoens tid som stafetkonto-forskningsformidling, lakker p.t. mod enden. Det har virkelig ikke gjort noget godt for den her app, at hr. Musk er kommet til. Twitter er træls”, skriver hun.
AUforsker: Engagementet er faldet
AUforsker, der som stifteren fortæller blev udtænkt i Matematisk Kantine på AU, har siden inspireret landets øvrige universiteter til at følge trop. I dag findes både KU-forskeren, RUCforsker, AAUforskeren og den inaktive SDU forsker.
AUforsker gik på skift mellem forskere, der hver især havde en uge til at tweete fra kontoen. For nu blev det ingeniør og lektor Marta Victoria fra AU, der fik lov at slutte af på AUforsker, da hun i en uge i december tweetede fra sin dagligdag om alt fra forskningsresultater til morgenbrød med kollegerne.
Allerede dengang – i december sidste år – havde Lone Koefoed Hansen gjort sig overvejelserne om, hvorvidt AUforsker skulle fortsætte. Anledningen var, at Elon Musk havde overtaget Twitter i slutningen af oktober, hvilket fik mange brugere til at oprette en konto på det twitterlignende Mastodon.
Forskere i Twitter-dilemma efter Musks opkøb: Should I stay or should I go?
Til Omnibus uddyber Lone Koefoed Hansen, at hun stopper aktiviteten på kontoen af flere årsager, herunder at flere af de seneste tiltag fra Twitter har gjort platformen mindre attraktiv at deltage på. Twitter har eksempelvis for nylig lukket for tredjepart-apps, som hun tidligere har brugt til at få overblikket på Twitter.
”Det er mere bøvlet at være på Twitter, fordi vi ikke har adgang til de værktøjer, som vi havde før. Jeg har brugt Twitter gennem tredjepart-apps, som kører meget mere stabilt og effektivt og er rarere at bruge,” siger hun.
”Brugeroplevelsen er blevet markant ringere, og så går man sin vej. Man skal igennem reklamer, promoted tweets, og det hele er blevet mere træls. Og det er et vanespørgsmål, det ved jeg godt. Men de apps var optimeret til nogle, der brugte det meget, og det gør en forskel. Det ser jeg jo også som fagperson, der forsker i interfaces og brugeroplevelser. Det har helt klart betydet, at jeg selv har været mindre på Twitter og ikke synes, det er nær så sjovt.”
Ifølge Lone Koefoed Hansen er aktiviteten samtidig faldet – muligvis på grund af, at det er blevet sværere at navigere i Twitter – og derfor er det naturligt for hende at sige stop.
”Engagementet er virkelig faldet. Jeg kan ikke se effekten af de seneste ændringer på AUforsker, for der har vi været på juleferie. Men det var allerede mindre aktivt sidst på efteråret, og jeg kan se det på min egen konto og dem, jeg følger. Det er minimum gået 50 procent ned i aktivitet. Og det har en betydning for en konto som AUforsker, der har en historik for at komme bredt ud, og som man bruger meget energi på. Når en forsker bruger en uge på AUforsker, synes jeg også, der skal være en stor sandsynlighed for, at nogen giver noget tilbage. Det ser meget usikkert ud, om det er energien værd, er min vurdering. Så skal man hellere stoppe,” siger hun.
Døren på klem
Twitter er med andre ord ikke en god fest længere, som Lone Koefoed Hansen formulerer det.
”Da Carsten og jeg startede det for ti år siden, syntes vi, der skete noget spændende på Twitter, som ingen havde samlet op. Vi kunne ikke komme igennem til nogen på AU, der syntes, det var en god idé, og så gjorde vi det bare selv. Fordi vi havde en fornemmelse af, at det kunne være sjovt at prøve af. Måske er det lidt det samme, der sker nu, bare med modsat fortegn. Der er bare ikke det drive,” siger hun.
Helt lukket er AUforsker dog ikke. Hvis nogen på AU spørger, om de må overtage den, vil Lone Koefoed Hansen tænke over det. Og det inaktive stempel giver hende muligheden for at vende tilbage.
”Det er meget definitivt at sige: Nu lukker jeg kontoen. Som det ser ud lige nu, går vi på pause. Det kan godt være, vi lukker helt – det tror jeg egentlig, vi gør. Men det er jo sket før, at folk er kommet tilbage i showbusiness. Men nu kan vi se tiden an, når den er inaktiv,” siger hun.
Hun takker desuden alle, der har læst, formidlet og tweetet gennem årene.
”Det har været et vildt givende og fantastisk sted at være. Jeg kender jo enormt mange mennesker på AU nu. Det er et fedt rum at have deltaget i og bidraget til,” siger Lone Koefoed Hansen.
Korrekturlæst af Charlotte Boel.