Alle ansatte i staten går ned i løn fra februar
Fra februar vil statsansatte få 0,25 procent mindre i løn. Det skyldes økonomisk nedgang på privatområdet som følge af coronakrisen, hvilket nu også rammer de offentlige lønninger.
De statsansatte havde egentlig udsigt til, at deres løn skulle stige med 0,68 procent den 1. februar i år. Men som følge af coronakrisen bliver den lønstigning nu i stedet til en lønnedgang på 0,25 procent.
Det skyldes den såkaldte reguleringsordning, som regulerer de offentlige lønninger efter lønudviklingen på privatområdet. Når lønningerne i det private går op, skal de offentlige lønninger følge med. Og omvendt. Og det er altså det sidste, der nu gør sig gældende, fordi privatområdet er hårdt ramt på økonomien som følge af coronakrisen.
Vi må tage det sure med det søde
Olav W. Bertelsen, der er fællestillidsrepræsentant for det videnskabelige personale (VIP) og det administrative personale med akademisk baggrund (AC-TAP), ærgrer sig over, at den ventede lønfremgang nu bliver til en lønnedgang.
”Det er da som udgangspunkt træls at gå ned i løn. Men det er følgen af den reguleringsordning, der ellers sikrer, at vi ikke sakker bagud lønmæssigt i forhold til privatområdet. Vi må tage det sure med det søde,” siger han.
Olav W. Bertelsen, fællestillidsrepræsentant for det videnskabelige personale (VIP) og det administrative personale med akademisk baggrund (AC-TAP).
Der er leveret en kæmpe indsats
Han kan dog godt forstå, hvis kollegerne særligt efter sidste år føler, at en lønstigning havde været på sin plads.
”Mange har virkelig hængt i neglene og har leveret en kæmpe indsats for at få tingene til at fungere fra dag ét i denne særlige situation. Og det er da berettiget, hvis man tænker, at den indsats burde belønnes,” siger han og fortsætter:
”Men vi har dog trods alt vores job. Det samme gælder jo desværre langt fra ansatte i de brancher, som er blevet hårdt ramt under coronakrisen, som f.eks. detailhandlen, kulturlivet og restaurationsbranchen,” siger Olav W. Bertelsen.
Uundgåeligt, at vi denne gang får en regning i stedet for en check
Lotte Thue Pedersen, der er fællestillidsrepræsentant for det tekniske og administrative personale (TAP) ved AU, er helt på linje med Olav W. Bertelsen.
Lotte Thue Pedersen, fællestillidsrepræsentant for det tekniske og administrative personale (TAP). Foto: Ida Marie Jensen
”Det er selvsagt ærgerligt med en lønnedgang, når der ellers var lagt op til en lønfremgang for de statslige ansatte med aftalen fra OK18,” siger hun og fortsætter.
”Desværre har corona-afledte økonomiske tilbageslag påvirket den private lønudvikling. Og da vi har en reguleringsordning, som sikrer ligelig lønudvikling mellem statslige og privatansatte, er det en uundgåelig konsekvens, at de statsligt ansatte denne gang får en regning i stedet for en check.”