”De fleste af mine kammerater studerer på AU om dagen, men jeg arbejder her om natten”

Det er midnat. Men arbejdsdagen er allerede begyndt for bager Sebastian Bornhøft Nielsen, der har nattetjansen i bageriet.

I det her bageri er der intet forbud mod, at de ansatte spiser en snegl, men Sebastian Bornhøft Nielsen advarer: ”Man skal passe på. Det er farligt og fristende. Engang spiste jeg meget af det, og det måtte jeg altså skære ned på.”

Natteravnene på AU

Da du gik i seng, gik de på arbejde. De fleste forlader AU, inden mørket falder på. Men ikke alle. 

Omnibus er taget med tre natarbejdere på job, og dem kan du møde i ’Natteravnene på AU’.

Omnibus har tidligere mødt den dyrlæge, der passer forsøgsgrisene, efter kirurgerne for længst har forladt matriklen, samt Marco Bianchi, der helst vil være hos partikelacceleratoren ASTRID2 dag og nat.

LÆS OGSÅ: Gris nummer syv får 100 dage, saftevand og måske en plads i forskningshistorien

LÆS OGSÅ: ”Danskerne holder deres arbejds- og privatliv meget adskilt”

I dag kan du møde bager Sebastian Bornhøft Nielsen, der laver din morgen-croissant til lyden af P3.

Nobelparken er bælgmørk, og der er sort bag alle ruder – på nær dem til bageriet. Derinde kan man se en ung mand trave frem og tilbage, mens han jonglerer med bageplader. 

Idet døren går op, møder næsen en mur af dufte og luftfugtighed. Der dufter af sukker, mel, kanel og alskens bagværk. Surdej, rundstykker, ølandsbrød, hindbærsnitter, kanelsnurrer og sikkert meget mere. Har du spist brød eller kager fra Nobel’s Café og Deli, Moesgaard, Tandlægeskolens kantine eller Stakladen, har du nok fået en sag herfra.

Selvom alle ovne er tændte og fyldte, er det alligevel en lille mini-radio, der dominerer bageriet. Lige nu spiller den for fuld udblæsning Carly Rae Jepsens ’Call Me Maybe’.

Her står intet stille. I hvert fald ikke den 24-årige bagersvend Sebastian Bornhøft Nielsen. Han er lige ved at tage en dej af røremaskinen, da ovnen bipper.

”Jeg må lige løbe,” undskylder han, og afsted er han.

Sebastian Bornhøft Nielsen er den faste nattevagt i Studenterhusfondens bageri. Han møder klokken 23 og går hjem klokken 7 om morgenen. Kun de sidste par timer af hans vagt er der en mere i huset – men i et andet lokale. Og af den grund er radioen altid tændt og indstillet på P3 eller P7 Mix:

”Det er jeg nødt til for at holde mig vågen,” siger han og erkender, at det altså godt kan blive en smule ensomt i løbet af natten.

Den lille radio har Sebastian Bornhøft Nielsen selv indkøbt. ”Der var jeg nok lidt nærig,” siger han om indkøbet.

”Det er lidt ensomt til tider, når den næste først møder ind omkring klokken 5,” siger Sebastian Bornhøft Nielsen.

”Jeg går glip af nogle ting”

24-årige Sebastian Bornhøft Nielsen blev færdiguddannet bager i 2015 og har været ansat ved Studenterhusfonden siden 2018.  

Nu er han fast nattevagt:

”Det er lidt hårdt. Jeg har en kæreste og en lille dreng på 10 måneder, så det er udfordrende. Det vil jeg da gerne indrømme,” siger han.

Ligesom der er et puslespil, som skal gå op med familie, arbejde og søvn, er der også et med vennerne.

”De fleste af mine kammerater studerer på AU om dagen, men jeg arbejder her om natten. Og jeg går glip af nogle ting.”

Men nattearbejde er ifølge bagersvenden i en eller anden grad en fast del af hverdagen for de fleste bagere, og man vænner sig til det. 

”Min kæreste har også vænnet sig til det. Når jeg kommer hjem, skal jeg bare have mine seks timer, så går det,” fortæller han.

Studenterhusfondens bageri leverer både til Nobel’s Café og Deli, Stakladen, Moesgaard kantine og Tandlægeskolens kantine.

Hvis man spørger Sebastian Bornhøft Nielsen, er hemmeligheden bag gode croissanter råvarerne. I bageriet er 60 til 90 procent af råvarerne da også økologiske.

Det levende brød 

Bagersvenden roterer rutineret fra røremaskine til vægten til ovnen og tilbage igen. Derefter begynder han at ælte det, der er en dej til focacciabrød. Lidt olie på fingrene, to snuptag og så videre til næste. Imens har Thomas Helmig overtaget radioens sendeflade og synger: ’Det er mig, der står herude og banker på …. Og Sebastian Bornhøft Nielsen synger med.

Hvorfor han blev bager, er han ikke helt skråsikker på: 

”Jeg bliver tit spurgt om det, og jeg kan ikke rigtigt svare på det. Jeg droppede ud af handelsskolen efter to-tre måneder, fordi jeg var for skoletræt – særligt af erhvervsøkonomi. Så kom jeg i praktik i to uger ved en bager, og det bed mig bare.”

Til gengæld kommer svaret på, hvad det bedste ved jobbet er, prompte fra ham:

”Det bedste er, at man skaber noget fra bunden. Det, du står med i hænderne, er levende, og du følger det vokse til det endelige resultat.”

Og dertil kommer, at Sebastian Bornhøft Nielsen kan lide, at der er fart over feltet:

”Jeg kan godt lide ikke at stå stille. Det bliver for kedeligt.”

At kede sig eller stå stille skal han ikke i nat. Lige omkring 200 kilo brød skal bages i nat og derudover kagerne – heraf 300 citronmåner til en konference. 

Det er også citronmånerne, bagen selv vil anbefale:

”Dem kan man aldrig blive træt af.” 

 

Natteravnene på AU

Da du gik i seng, gik de på arbejde. De fleste forlader AU, inden mørket falder på. Men ikke alle. 

Omnibus er taget med tre natarbejdere på job, og dem kan du møde i ’Natteravnene på AU’.

Omnibus har tidligere mødt den dyrlæge, der passer forsøgsgrisene, efter kirurgerne for længst har forladt matriklen, samt Marco Bianchi, der helst vil være hos partikelacceleratoren ASTRID2 dag og nat.

LÆS OGSÅ: Gris nummer syv får 100 dage, saftevand og måske en plads i forskningshistorien

LÆS OGSÅ: ”Danskerne holder deres arbejds- og privatliv meget adskilt”

I dag kan du møde bager Sebastian Bornhøft Nielsen, der laver din morgen-croissant til lyden af P3.