DEBAT: JO, DEMONSTRATIONEN MOD TERMA VAR HELT PÅ SIN PLADS!

Når Aarhus Universitet ved en karrieredag for studerende giver taletid til en kontroversiel virksomhed som Terma, der leverer teknologier til våbenindustrien, er det helt på sin plads, at Anarkistiske Studerende råber op og bringer kritiske nuancer til torvs. Det mener datalogistuderende Kjeld J. Lück, der er aktiv i den studenterpolitiske forening, men her taler på egne vegne.

Debatindlægget er udtryk for skribentens holdning. Vil du skrive et debatindlæg? Skriv til omnibus@au.dk

I et tidligere debatindlæg bragt i Omnibus blev det kritiseret, at Anarkistiske Studerende på Aarhus Universitet (ASAU) ved Katrinebjerg Karrieredag demonstrerede mod virksomheden Terma. Virksomheden bygger blandt andet essentielle komponenter til F-35 kampfly, som angiveligt er blevet brugt til bombeangreb i Yemen. To studerende fra ASAU stod med et banner med skriften 'Terma sælger våben til diktatorer', mens Termas  repræsentant præsenterede virksomheden. Der gik  dog kun få sekunder, før aktivisterne blev bedt om at forlade auditoriet. Efterfølgende stillede de sig ved Termas bod, hvorefter de blev bedt om at forlade eventet fuldkommen. Jeg mener imidlertid, at demonstrationen var helt på sin plads. Jeg var som datalogistuderende med ved karrieredagen og støtter op om ASAU.

Hvorfor demonstrere?

Det er vigtigt, at de studerende i løbet af studietiden får mulighed for at snuse til verden uden for universitetet og møde mulige fremtidige arbejdsgivere ved en karrieredag. Men det er lige så vigtigt, at det sker i rammer, hvor de studerende kan skabe sig en egen holdning til de virksomheder, der har valgt at komme. Det er derfor fundamentalt, at AU skaber et miljø, hvor det også er muligt. Man har selvfølgelig mulighed for at gå til fagrådet på sin uddannelse og derved skabe forandring. Ifølge min erfaring er der dog mange studerende, som ikke engagerer sig politisk på universitetet og ikke følger med i, hvad deres fagråd laver. Det er derfor væsenligt at gå direkte til de studerende og få dem til selv at stille spørgsmål frem for at gå via politiske aktører, hvor budskabet måske falder for døve ører, hvis det overhovedet baner sig vej gennem systemet.

Det er et politisk statement at byde Terma velkommen

Universitetet er ikke et apolistisk sted – det at byde storleverandører til våbenindustrien velkommen til en karrieredag er netop også et politisk statement. Aarhus Universitet har også ved tidligere lejligheder vist, at de ikke ønsker at stoppe samarbejdet med virksomheden Terma. Ved generalforsamlingen for Studenternes Hus stemte et flertal af studerende ellers for et forslag om at bortvise Terma som erhvervsmedlem. Forslaget faldt dog, efter en række firmaer, heriblandt Terma og Aarhus Universitet, som havde henholdsvis 3 og 5 stemmer (modsat de studerende, som hver især kun havde 1), stemte imod. Det bliver dermed for mig at se tydeligt, at protester er udsigtsløse, hvis man holder sig til de eksisterende fora.

Hvor er nuancerne?

Ved en karrieredag skaber de studerende sig et overblik over industrien, og hvilke fremtidsmuligheder der er ud fra de virksomheder, de kommer i kontakt med. Det er umuligt for mig at forstå, at AU tillader, at et firma som Terma fortæller, hvordan de ”bygger avancerede teknologier for at beskytte folk” uden samtidig at informere studerende om, at Terma er storleverandør til våbenindustrien, hvis våben bliver brugt i lande såsom De Forenede Arabiske Emirater og Israel.

Når hverken AU eller de pågældende virksomheder føler for at skabe et nuanceret miljø, hvor de studerende får lov til at skabe egne holdninger, så bliver de, der er kritiske over for Terma, nødt til at råbe op og oplyse de andre studerende.

Kjeld J. Lück studerer datalogi ved Aarhus Universitet og er aktiv i studenterorganisationen Anarkistiske Studerende på Aarhus Universitet – men debatindlægget er udtryk for hans personlige holdning.

Korrekturlæst af Charlotte Boel