1. juli er det slut med selvtest på AU’s campus
En kildren i næsen, typisk efterfulgt af et nys. Selvpodning har været en fast del af arbejdsugen for mange af de studerende og medarbejdere, der har haft deres gang på AU de seneste måneder. Men nu er det snart slut, for 1. juli lukker AU’s ti teststeder med gør det selv-coronatest.
Selvpodning på AU
Selvpodning har været muligt på AU siden april. I alt har der været 10 teststeder i Aarhus, Roskilde, Flakkebjerg, Foulum, Emdrup, Herning og Silkeborg.
Der er gennemført cirka 41.000 selvpodninger under kyndig vejledning fra 50 supervisorer.
Her er det fortsat muligt at blive coronatestet på AU i Aarhus:
- i Nobelparken (antigentest uden tidsbestilling)
- i Søauditorierne (PCR-test med tidsbestilling via coronaprover.dk)
Mange medarbejdere og studerende er de seneste måneder blevet ret ferme til at rotere de tynde, fleksible podepinde, der kildrer så tilpas meget i næsen, at et nys eller to er umådeligt svært at holde tilbage.
I hvert fald er der, siden selvtestcentrene åbnede i april, blevet gennemført cirka 41.000 selvpodninger på AU. Men nu falder aktiviteten, både fordi sommerferien står for døren, og fordi godt halvdelen af befolkningen har fået første stik med coronavaccine. Derfor lukker AU’s centre for selvpodning 1. juli, fortæller Katrine Boserup Jensen, der er projektleder for AU’s test-setup.
”Allerede for en måneds tid siden mærkede vi en nedgang i behovet for test, og derfor lukkede vi testcenteret i Tvillingeauditorierne. Nedgangen fortsætter, og 1. august udløber vores dispensation til at udføre superviseret selvpodning på campus. Og med sommerferien foran os har vi valgt at lukke ned fra juli,” siger Katrine Boserup Jensen.
Selvpodningen kan hurtigt genindføres på campus
Skulle der blive behov for det i løbet af efteråret, kan konceptet dog hurtigt komme op at køre igen.
”Det kræver en dispensation fra Uddannelses- og Forskningsministeriet at have tilladelse til at udføre testene på campus, men så snart vi har den, kan vi i løbet af 14 dage åbne for testmuligheden. Det er den tid, vi skal bruge på at genansætte personalet, som har været ansat på midlertidige kontrakter,” siger Katrine Boserup Jensen.
”Vi beholder testkits og skilte, så vi hurtigt kan sætte dem op igen, hvis det skulle blive nødvendigt,” siger hun videre.
Ministeriet har bevilget 2,4 millioner kroner til driften af testcentre på AU
I alt har 50 supervisorer været ansat til at guide AU’s studerende og medarbejdere igennem selvpodningen. I Aarhus har supervisorerne været ansat på fuldtid, mens det i Flakkebjerg, Foulum, Roskilde, Silkeborg, Emdrup og Herning har været medarbejdere eller studentermedhjælpere, der har stået for supervisionen.
Aarhus Universitet har fået bevilget 2,4 millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til driften af testfaciliteterne på campus. Bevillingen er gået til at dække supervisorernes løn. Testkits og håndsprit er stillet gratis til rådighed af Region Midtjylland, oplyser Katrine Boserup Jensen.
”Der har også været afledte udgifter for AU forbundet med opgaven, fordi vi blandt andet har trukket på HR og driftspersonale, og deres løn er dækket af AU, men jeg har endnu ikke det fulde overblik over udgifterne,” siger hun.
Fortsat muligt at blive testet på AU
Det vil efter 1. juli stadig være muligt at få lavet coronatest på AU’s campus i Aarhus. Men du vil bare ikke længere selv kunne føre podepinden. I Nobelparken kan du blive hurtigtestet uden tidsbestilling, og i Søauditorierne kan du få en PCR-test med tidsbestilling. Disse testcentre er drevet af private aktører på vegne af Region Midtjylland.
Korrekturlæst af Charlotte Boel
Selvpodning på AU
Selvpodning har været muligt på AU siden april. I alt har der været ti teststeder i Aarhus, Roskilde, Flakkebjerg, Foulum, Emdrup, Herning og Silkeborg.
Der er gennemført cirka 41.000 selvpodninger under kyndig vejledning fra 50 supervisorer.
Her er det fortsat muligt at blive coronatestet på AU i Aarhus:
- i Nobelparken (antigentest uden tidsbestilling)
- i Søauditorierne (PCR-test med tidsbestilling via coronaprover.dk)