Omnibus prik

Forskningsminister: Ledelsens ansvar at håndhæve rammer for samarbejde, der værner om forskningens integritet

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har fredag eftermiddag sendt et brev til rektor Brian Bech Nielsen, hvor hun beder om en forklaring på det forløb, der har resulteret i en nu herostratisk berømt oksekødsrapport leveret af forskere fra AU.

Ane Halsboe-Jørgensen (S) skriver i brevet til rektor, at det er universitetets ledelse, der har ansvar for at »opstille og håndhæve rammer for samarbejde, der værner om forskningens integritet, også når forskningen sker i et tæt samspil med det omgivende samfund«.

Det kan man læse i dagens udgave af Information, der citerer fra brevet til Brian Bech Nielsen fra Ane Halsboe-Jørgensen.

Hvordan ledelsen forholder sig til den fremførte kritik?

Forskningsministeren skriver videre, at hun på den baggrund skal bede om, at:

»Aarhus Universitets ledelse snarest muligt sender en skriftlig redegørelse for forløbet, herunder hvordan ledelsen forholder sig til den fremførte kritik.«

Rektor tager afstand fra forløb

Universitetsledelsen udsendte ligeledes et nyhedsbrev fredag eftermiddag, hvilket er helt efter sædvane. Derimod var indholdet lidt usædvanligt, da det kun indeholdt én nyhed. Nemlig en klar afstandsstagen fra rektor til den måde, som forskere fra AU i Foulum har interageret med de to interesseorganisationer, som bestilte oksekødsrapporten. Brian Bech Nielsen lod desuden i umisforståelige vendinger forstå, at han forventede hele sagen vendt internt asap.

LÆS OGSÅ: Rektor: Rapporten lever ikke op til grundlæggende principper for uafhængighed

Dagbladet Information har blandt andet afdækket, at de to interesseorganisationer Landbrug & Fødevarer og Danish Crown har haft indflydelse på formidlingen af resultaterne af den forskning, som er blevet bedrevet af forskerne i Foulum. Siden er det kommet frem, at interesseorganisationerne også har haft mulighed for at skrive dele af rapporten.