Greta Thunberg besøger Aarhus Universitet
Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg, der de seneste år har engageret sig i den propalæstinensiske sag, skal være moderator ved et foredrag på AU med FN-specialrapportør Francesca Albanese, der betragter krigen i Gaza som et folkedrab. PSA Students, Palestinian Solidarity Action, som er en studenterforening på Arts, er medarrangør.
![](/fileadmin/_processed_/f/e/csm_THUNBERG_Emil_Nicolai_Helms_Ritzau_Scanpix_7a83fd50c8.jpg)
Greta Thunberg er mest kendt for sin klimaaktivisme. Men siden krigens begyndelse i Gaza efter 7. oktober 2023 har den svenske klimaaktivist gjort den propalæstinensiske kamp til en del af sin klimakamp med udtalelser som, ”hvis du går op i klimaet, men ikke Palæstina, er du engageret af de forkerte årsager”. I september sidste år blev hun anholdt af dansk politi, da hun sammen med gruppen Studerende Mod Besættelsen på Københavns Universitet forsøgte at besætte universitetets hovedbygning.
Nu kommer hun til Aarhus Universitet, men i rollen som moderator ved et foredrag med Francesca Albanese, som er specialrapportør for situationen i de besatte palæstinensiske områder udpeget af FN’s menneskerettighedsråd. Francesca Albanese udgav sidste år rapporten ”Anatomy of a Genocide,” hvor hun konkluderer, at Israel begår folkemord på palæstinenserne i Gazastriben. Det er et omstridt synspunkt.
PSA Students (Palestinian Solidarity Action), som er en studenterforening på fakultetet Arts, er vært for foredraget. PSA har tidligere arrangeret flere propalæstinensiske demonstrationer på AU.
Foredraget med Francesca Albanese finder sted 7. februar fra 18-20.30 i Per Kirkeby-auditoriet i bunden af Universitetsparken. Arrangementet er allerede fuldt booket, men det er muligt at skrive sig på ventelisten. Ida Kusk, der er AU-studerende og talsperson for PSA, fortæller, at annonceringen af Greta Thunberg lige gav det sidste skub i tilmeldingerne. Greta Thunberg er trådt til som moderator, da den oprindelige moderator er blevet forhindret.
"Det gav helt klart et boost at annoncere hende, og vi er super glade for, at hun vil være moderator her i Aarhus. Hun har været meget aktiv inden for Palæstina-solidaritet, og vi mener ligesom hende, at det er vigtigt at sætte fokus på den kobling, der blandt andet er mellem klima og Palæstina. Det er ikke separate problemer, som Greta især har talt om. Vi tænker også, at hun kan tiltrække folk, der måske ikke har haft så meget kontakt med Palæstina-solidaritet, men som gerne vil vide mere," siger Ida Kusk.
Foredrag i København, Aarhus og Oslo
Dagen inden arrangementet i Aarhus holder Francesca Albanese foredrag på KU. Hun er på en rundrejse, hvor hun også i den forbindelse skal tale med NGO’er og politikere på Christiansborg, fortæller Ida Kusk. Ved foredraget på KU er arrangørerne Jøder for Retfærdig Fred - af 5784, Dansk Islamisk Center, NASIM (Netværket af Akademikere, Studerende og Interesserede i Mellemøsten) og Det Palæstinensiske Kulturinstitut. Det var også dem, der kontaktede PSA og spurgte, om foreningen kunne være interesseret i at holde foredrag med Francesca Albanese dagen efter. Albanese skal nemlig senere videre til Norge, hvor hun holder foredrag i Oslo, også med Greta Thunberg som moderator. Derfor passede det med, at Greta Thunberg kunne hjælpe til i Aarhus, inden de sammen tager til Oslo.
Overskriften for foredraget på AU er ”’Anatomy of a Genocide’ - Realiteter, Legalitet og Diskursen omkring folkedrab i Palæstina.” Om foredraget skriver arrangørerne:
”Spørgsmålet om, hvad man skal kalde Israels militæraktion i Gaza siden 8.10.2023 har været omstridt. Nogle har kaldt det en krig mod Hamas. Nogle har kaldt det en krig mod Gaza. Men mange eksperter, inklusiv jødiske eksperter, har enten advaret om, eller sagt, at det faktisk allerede er den værste forbrydelse mod menneskeheden, som findes – Folkedrab. En af eksperterne, som allerede i marts skrev, at tærsklen for at konstatere folkedrab var umiddelbart opnået, var Francesca Albanese, FN’s Særlige Rapportør om de Besatte Palæstinensiske Områder. Det gjorde hun i sin rapport ”Anatomy of a Genocide”. I sin seneste rapport fra oktober ”Genocide as colonial erasure”, udvider hun denne anskuelse til at omfatte Palæstina som helhed,” skriver de.
Albanese: "Den største antisemitiske massakre i vores århundrede? Nej"
Francesca Albanese er som nævnt udpeget som såkaldt specialrapportør af FN’s menneskerettighedsråd. Specialrapportører udpeges for en treårig periode og får ikke løn af FN og er som sådan uafhængige. Årligt skal specialrapportøren rapportere om situationen i deres tildelte område til menneskerettighedsrådet.
I nogle kredse er Francesca Albanese meget omstridt. Udenrigsministeriet i både Frankrig og Tyskland tog for eksempel offentligt afstand til hendes udtalelser sidste år, da hun afviste Emmanuel Macrons udtalelse om, at terrorangrebet på Israel 7. oktober er den ”største antisemitiske massakre i vores århundrede”.
”Den 'største antisemitiske massakre i vores århundrede'? Nej, hr. Emmanuel Macron. Ofrene for 7/10 blev ikke dræbt på grund af deres jødedom, men som svar på Israels undertrykkelse. Frankrig og det internationale samfund gjorde intet for at forhindre det. Min respekt for ofrene,” lød det fra Albanese på X.
PSA: "Vi forventer ikke, at det kun er folk, der er enige med os, som kommer"
Ida Kusk forventer, at der vil være forskellige meninger blandt publikum om konflikten i Mellemøsten.
”Vi forventer ikke, at det kun er folk, der er enige med os, som kommer. Der kommer også til at være spørgsmålsrunde til sidst, og man må godt være uenig med os,” siger Ida Kusk.
Ida Kusk er ikke overrasket over, at nogen tager afstand til Francesca Albanese, forklarer hun. Det gør PSA dog ikke.
”Hvis man har fulgt med, er hun meget til stede online, for eksempel på X, og hun er meget klar i den måde, hun taler om det her på. Hun er en fantastisk debattør, men det bunder i, hun føler sig sikker på sit produkt. Hun er sikker i den juridiske vurdering, og hun kan argumentere for det,” siger Ida Kusk.