Løbeklubber og AU RUN: Universitetsstuderende løber for fællesskab

For femte år i streg byder Studenterrådet på ømme stænger og highfives ved årets AU RUN. Flere studerende nøjes ikke bare med AU RUN, men træner ugentligt i en af de mange løbeklubber for studerende på AU.

Flere og flere studerende samles omkring løb. Sidste år deltog 500 løbere til AU RUN. Desuden organiserer de studerende sig i løbefællesskaber, hvor sport og fællesskab går hånd i hånd. Foto: Nicolai Hildebrand/AU Foto

Universitetsparken slides hårdt i starten af maj. Græsset når lige at få fodfæste igen, efter op mod 35.000 studerende har trådt det ned ved Kapsejladsen, før det igen testes af den 11. maj. Denne gang af studerende, som vil pudse løbeformen af til dette års AU RUN organiseret af Studenterrådet.

Der er solgt flere billetter, end der var samme tid sidste år, fortæller dette års arrangør af AU RUN, Sina Hauberg Jæger. Løbet blev sidste år meldt udsolgt ved 500 deltagere. I år udvides billetsalget på grund af stor efterspørgsel. Løbet er både for studerende og medarbejdere, men det er især studerende, der har tilmeldt sig. Flere af dem løber til daglig i de efterhånden talrige løbeklubber, som findes på Aarhus Universitet.

Ingeniørerne deltager igen

En af de mange løbeklubber organiseret af studerende fra universitetet er en underafdeling af Engineering Sports Club Aarhus (ESCA). Ingeniørerne nøjes nemlig ikke blot med løb: På deres facebookside kan man finde begivenheder, som spænder fra vinterbadning til poledancing.

Løb er dog et af ESCAs bærende elementer. Det fortæller Lasse Raun Møller, som er næstforperson i klubben og sammen med andre fra klubben står for ruteplanlægningen, når ESCA skal på den ugentlige løbetur fra Edison-bygningen på Finlandsgade.

Foreningen har et særligt fokus, fortæller han:

”Vi er jo egentlig en sportsforening, men foreningen favner bredt. Det vigtigste ved foreningen er sammenholdet – ikke nødvendigvis, at vi bliver dygtigere atleter.”

På den måde slår foreningens medlemmer to fluer med et smæk:

”Ud over det sociale bliver man selvfølgelig også sundere fysisk. Så løbeklubben bidrager både til ens fysiske sundhed og ens mentale sundhed.”

AU RUN

AU RUN afholdes for femte gang - i år lørdag den 11. maj klokken 12.00 med løbsstart klokken 13.00 i Universitetsparken.

Siden løbet første gang blev arrangeret i 2020, er deltagerantallet vokset fra 100 deltagere til mere end 500 deltagere, som arrangørerne i år forventer.

Du kan stadig nå at tilmelde dig via dette link: Sportstiming - AU RUN 2024.

Man kan løbe to distancer, henholdsvis 5 og 10 km, som løbes på en 2,5 km lang runde i Universitetsparken.

Til løbet er der præmier til de hurtigste, men også til den ’Mest UNIKKE LØBER’. Desuden uddeles ’MEDIAN-PRISEN’.

Efter løbet vil der være aktiviteter, musik og drikkevarer i Uniparken.

Lasse Raun Møller har tidligere deltaget i AU RUN og forklarer, at sportsbegivenheder som AU RUN er en god måde at mødes med sine medstuderende.

”Til AU RUN er der en god ’down to earth’-stemning. Man kan slappe af i et roligt hjørne af Uniparken og snakke med sine kammerater,” fortæller Lasse Raun Møller.

Desuden er billetprisen vigtig:

”Ofte er deltagelse i løb virkelig dyrt. Så 80 kroner for at deltage i et løb, hvor ens kammerater også kommer, det er en no-brainer,” siger Lasse Raun Møller, som også har købt billet til det udsolgte Copenhagen Marathon 5. maj. Her skal man til sammenligning betale 800 kroner for en billet.

Løb er populært blandt de studerende

Det er ikke kun ingeniørerne, der har organiseret sig i en løbeklub på AU: Jura har Juridisk Løbeklub, historie har Historisk løbeklub, og psykologi har Løb med Psykologi (PIF).

Desuden har idrætsvidenskab og økonomi også klubber, hvor løb er samlingspunktet. Udover klubberne for de respektive fag findes også Run for Friendship (RfF), som er organiseret af Studenterhuset.

Her kan man være med, uanset hvilket fag man læser, og løbeniveauet er ikke afgørende. Desuden foregår træningen på engelsk, og klubben er altså også et fællesskab for internationale studerende.

Løbeklubber på AU

Her er nogle af de løbeklubber, som findes på AU:

Har vi overset jeres universitets-løbeklub, så skriv til os på JPS@au.dk

Tidspunkter og mødesteder kan variere, og vi opfordrer dig til at orientere dig på klubbernes sider.

Det internationale løbefællesskab har Till Max Eckroth været en del af siden oktober 2023. Till Max Eckroth er udvekslingsstuderende fra Aachen, Tyskland, og han studerer til daglig på kandidaten Elektroteknologi. RfF hjalp Till Max Eckroth med at falde på plads i Aarhus:

”Når man jævnligt løber i Aarhus, lærer man byen bedre at kende. På den måde kommer man hurtigt til at føle sig hjemme i byen. Samtidig øver man sig på sit dansk og får nye venner.”

Dette fortæller Till Max Eckroth, som for nylig havde en af sine kammerater fra Tyskland med til træning, da han besøgte Aarhus. At møde andre unge mennesker til nem løbetræning gav vennen et godt indtryk af Aarhus, fortæller Till Max Eckroth, der for nylig er blevet træner i klubben.

”Jeg havde bare virkelig mange gode vibes med Run for Friendship, og jeg ville gerne give noget tilbage til fællesskabet. Derfor blev jeg træner.”

Med den nye trænertitel følger arbejde som koordinering af RfF’s deltagelse ved BESTSELLER Aarhus City Halvmarathon 16. juni.

Till Max Eckroth løb også i Tyskland, men det var på egen hånd. Klubben har tilføjet et socialt aspekt til løbetræningen. Det sociale er med til at motivere Max Till Eckroth, som nemmere kommer afsted til træning, når han ved, at der er andre, man kan træne med.

Selvom klubben har fokus på det sociale, har Till Max Eckroth et sportsligt mål med sin tilmelding til årets AU RUN:

”For mig handler AU RUN om at presse mig, men også om at blive presset af andre. Løbet er en god måde at finde ud af, hvor jeg er træningsmæssigt.”

Klubben har nemlig også fokus på at rykke sig sportsligt. Det kommer til udtryk i klubbens træningsmetoder, som involverer intervalløb på forskellige ruter. På den måde sikrer klubben flere ting:

”Vi vil sørge for, at alle er udfordret, og samtidig inkludere studerende, som bare vil løbe roligt. Ved at løbe intervaller på en rute er alle samlet i det samme område.”

Intervaltræning lyder måske afskrækkende for nogle, men RfF har fokus på at gøre træningen sjov. Løbetræning baseres nogle gange på Mario Kart, og Till Max Eckroth forklarer om holdbaserede intervaller, inden han slutter af med et grin og en opfordring:

”Kom og vær med i Run for Friendship.”

Rtf mødes to gange om ugen – tirsdag og torsdag – hvor omkring 10-25 personer træner en times tid. Træningsformen varierer meget, men starter altid med en introduktion, så nye kan være med.

Korrekturlæst af Charlotte Boel