Miljøminister Kirsten Brosbøl afviser at bidrage økonomisk til oprensning af Høfde 42 på nuværende tidspunkt

At Brian Bech Nielsen i sin egenskab af bestyrelsesformand for AUFF har givet tilsagn om et økonomisk bidrag til oprensning af forureningen ved Høfde 42, betegner regionsrådsformand Bent Hansen (S) som en historisk chance, de offentliglige myndigheder ikke må forpasse. Sådan ser miljøminister Kirsten Brosbøl (S) ikke helt på det.

Foto: Anders Trærup

Regionsrådsformand for Region Midtjylland, Bent Hansen (S), har ikke mistet modet på at få miljøminister Kirsten Brosbøl (S) til at indgå i en form for fællesfinansiering af en del af de 250 millioner kroner, som det vil koste én gang for alle at få renset det voldsomt forurenede område ved Høfde 42. Miljøministeren har ellers tilkendegivet, at der ikke er afsat midler til formålet på finansloven for 2015.

”Jeg havde nær sagt, at det ikke har min store interesse, om der er sat et særskilt beløb af på finansloven til oprydning. Ja, det havde da været rart, om det havde været tilfældet. Men du kender måske det kinesiske ordsprog, der siger, at det er ligegyldigt, hvilken farve katten har, så længe den fanger mus,” siger Bent Hansen.

Han fortsætter:

”Sagt med andre ord, er jeg ligeglad med, hvor pengene kommer fra, bare de kommer. Så for mig handler det om at få klarlagt, om miljøministeren er indstillet på at udnytte den her mulighed for eksempel ved, at ministeren finder økonomiske midler inden for den samlede ramme – altså inden for det milliardstore budget, man råder over i Miljøministeriet."

Regionens ansvar

Folketinget besluttede i 1996 at lægge ansvaret for oprydning af forurenede grunde hos de daværende amter, hvilket betyder, at ansvaret for oprydning efter forureningen ved Høfde 42 i dag ligger hos Region Midtjylland. 

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) afviser i et interview med Omnibus, at staten på nuværende tidspunkt vil gå ind i sagen i form af en fællesfinansiering med regionen. 

”Vi har en meget klar ansvarsfordeling på det her område, og vi bidrager hvert år med 420 millioner kroner til, at regionerne kan foretage en prioritering af deres opgaver på området,” siger Kirsten Brosbøl.

Ser på det i 2019

Desuden henholder ministeren sig til, at staten og regionerne skal forhandle om en samlet finansiering af forurenede grunde i Danmark i 2019.

“Så det er det perspektiv, vi har på sagen. Vi vil se på, hvad vi fremadrettet skal gøre på det her område, og det vil vi gøre i 2019.” 

Så jeg kan omvendt konkludere, at Bent Hansen godt kan skyde en hvid pind efter at få en dialog med dig om, at I på nuværende tidspunkt for eksempel splitter den resterende del af udgifterne til en oprensning, efter at Brian Bech Nielsen har meldt ud, hvor meget Auriga er indstillet på at bidrage med økonomisk?

”Jamen, der er en meget klar ansvarsfordeling her, og jeg vil igen gerne understrege, at vi hvert år bidrager med 420 millioner til, at regionerne kan foretage en prioritering af de her opgaver. Og så vil vi i 2019 tage den drøftelse om, hvordan vi skal prioritere de jordforureningsopgaver, der ligger i forhold til overfaldevand,” siger miljøministeren.

Regionerne skal frem mod 1. januar 2019 finde frem til de jordforureninger, der kan true vandmiljøet.

Høre det fra ministerens egen mund

Med et årligt samlet budget på 20 millioner til oprensning af forurenede grunde i Region Midtjylland, er det ikke muligt for regionen at løfte den omkostningstunge opgave ved Høfde 42, tilkendegiver regionsrådsformand Bent Hansen.

Han har ikke fået forelagt miljøministerens svar, men da Omnibus før interviewet med Kirsten Brosbøl spurgte til hans reaktion i tilfælde af, at ministerens ville være afvisende i forhold til en form for fællesfinansiering, var regionsrådsformandens holdning klar:

”Jeg er i første runde interesseret i at finde ud af, om staten vil gribe den her historiske mulighed for at få løst et stort miljøproblem ved at tage et medansvar. Jeg har ikke talt med ministeren, og derfor har jeg heller ikke nogle indikatorer for, hvorvidt det er tilfældet. Men jeg synes, at det er en utrolig flot gestus, man har vist fra Aarhus Universitets Forskningsfond. Og det er en chance, som vi som offentlige myndigheder ikke må forpasse. Så hvis staten afviser at være med til at bidrage økonomisk, vil jeg bede om et møde med ministeren. Jeg vil høre argumenterne for ikke at gribe den her chance fra hendes egen mund.”