Omnibus prik

Aarhus BSS vil omlægge sine to største kandidatuddannelser og reducere ligeligt på flere bacheloruddannelser

De store bacheloruddannelser i jura og erhvervsøkonomi slipper for at blive dimensioneret på Aarhus BSS, viser fakultetets dimensioneringsplan. I stedet udpeges de pågældende uddannelsers kandidatuddannelser som bedst egnede til at blive omlagt.

Foto: AU Foto/Jens Hartmann

Ligesom de øvrige fakulteter på Aarhus Universitet, som skal dimensionere deres bacheloruddannelser, har Aarhus BSS nu sin plan klar for dimensioneringen. 

Opdraget fra universitetsledelsen lyder, at Aarhus BSS skal skære 218 bachelorpladser i forhold til optagelsesgennemsnittet i perioden 2018-2022, hvilket svarer til 9,8 procent. Fakultetet optog i gennemsnit 2.233 studerende mellem 2018 og 2022, men var i 2023 nede på et optag på 2.156. Sammenlignet med 2023 er der altså tale om en reduktion på 141 pladser. Med dimensioneringen går fakultetet ned til et optagelsesloft på 2.015 pladser. 

Så mange studiepladser skal de udvalgte bacheloruddannelser skære: 

  • Erhvervsøkonomi-erhvervsret (HA(jur.)) (18 pladser)
  • Erhvervsøkonomi i Herning (HA på BTECH) (26 pladser)
  • Økonomi (21 pladser)
  • Statskundskab og samfundsfag (43 pladser)
  • Psykologi (33 pladser)

Aarhus BSS bemærker i nyheden om dimensioneringen, at "alle de berørte uddannelser er reduceret forholdsmæssigt med samme faktor (cirka 14 procent). For at opnå den samme relative reduktion på BTECH, hvor optaget på den dansksprogede HA sættes i bero (36 pladser), øges optaget på den engelsksprogede BScB på BTECH med 10 studiepladser, således at den samlede reduktion bliver på 26 pladser. Det skal samtidig også bemærkes, at der som følge af de tidligere beslutninger vedrørende udflytningen af ITKO fra Aarhus til Herning sker en udvidelse af antallet af studiepladser på BTECH på 117 pladser".  

Kilde: Aarhus BSS

De uddannelser, fakultetet på den baggrund har besluttet at dimensionere, er erhvervsøkonomi-erhvervsret (HA(jur.)), erhvervsøkonomi i Herning, økonomi, statskundskab, samfundsfag og psykologi. Fakultetet har arbejdet ud fra at reducere de bacheloruddannelser, der er valgt til at blive reduceret, forholdsmæssigt lige meget. Med de nævnte bacheloruddannelser står det klart, at en del uddannelser på fakultetet går fri. Det er blandt andet de store uddannelser erhvervsøkonomi i Aarhus og jura.

BSS udpeger kandidatuddannelser 

Netop erhvervsøkonomi og jura er udpeget som de to kandidatuddannelser, fakultetet anser for at have det ”bedste potentiale for at kunne gennemføre en succesfuld omlægning”. De to uddannelser er de største kandidatuddannelser på Aarhus BSS. Fakultetet understreger her, at kandidatuddannelserne i erhvervsøkonomi-erhvervsret (cand.merc.jur.) og revisorkandidaten (cand.merc.aud.), som indeholder jura, forbliver toårige.

Kandidatreformen, som blev indgået af et politisk flertal i juni 2023, lægger op til, at en større del af kandidatuddannelserne på de danske universiteter skal omlægges, så de enten bliver kortere eller mere erhvervsrettede. 

Ud over dette har Aarhus BSS fået halvdelen af de ekstra årlige engelsksprogede kandidatpladser, som AU bliver tildelt som en del af kandidatreformen. Dermed får BSS 90 engelsksprogede pladser, som alle går til cand.merc.-uddannelsen, altså erhvervsøkonomi.

Har lyttet til aftagerne

Thomas Pallesen, der er dekan på Aarhus BSS, forklarer, at fakultetsledelsen har taget sine uddannelsers aftagere med på råd og til dels fulgt deres anbefalinger. Skarpt skåret ud er det endt sådan, at de uddannelser, hvor kandidaten skal omlægges, ikke skal dimensionere, og omvendt. 

”Vi har haft et samspil med vores aftagere, og vi har kunnet høre fra dem, at på de uddannelser, der nu bliver dimensioneret, har man haft en ikke så positiv holdning til kortere kandidatuddannelser. Hvorimod på de uddannelser, hvor vi omlægger kandidaten, har man haft en mere positiv holdning til det. Det er derfor, vi har vurderet, at det var det bedste ud fra en samlet betragtning. Det er en afvejning af forskellige hensyn, som gør, vi er landet her,” siger Thomas Pallesen. 

Nogle kunne måske tænke, at de uddannelser, der skal dimensionere nogle pladser, er heldige, fordi de slipper for at ændre på deres kandidatuddannelser? 

”Det tror jeg afhænger af øjnene, der ser. Nogle vil synes, det er et tab at skulle lukke så mange pladser på velfungerende uddannelser. Jeg tror ikke, nogen synes, der er vindere i det her,” siger Thomas Pallesen. 

Frafald spiller ind

Ledelsen har kigget på et andet kriterie, nemlig hvilke uddannelser der har det største frafald. Det er blandt andet erhvervsøkonomi i Herning og økonomi.

”Vi er i en situation, hvor vi også skal kigge på, hvor vi udnytter vores pladser bedst. Frafald ét sted er en plads, der ikke kan bruges et andet sted. De overvejelser ligger blandt andet også i, at vi sætter optaget i bero på den dansksprogede erhvervsøkonomi i Herning, men udvider den engelsksprogede i Herning (med ti pladser, red.),” siger Thomas Pallesen. 

I relation til de 90 nye engelsksprogede kandidatpladser bemærker dekanen, at fakultetet på sigt ønsker at give 15 af pladserne til kandidaten i erhvervsøkonomi i Herning. 

Alle kandidatuddannelser bliver gennemgået

Dekanen oplyser, at selv om det kun er to kandidatuddannelser, der skal omlægges for at blive kortere eller mere erhvervsrettede, vil fakultetet kigge alle kandidatuddannelser igennem.

”Det er en anledning til at lave en større gennemgang af alle kandidatuddannelser for at se, om de har det indhold, de skal have, og om indhold og progression er, som vi ønsker,” siger Thomas Pallesen. 

De endelige vilkår for omlægningen af kandidatuddannelserne på de danske universiteter er desuden stadig ikke på plads. Kandidatudvalgets endelige afrapportering var nemlig ventet at blive offentliggjort i slutningen af oktober, men den lader vente på sig. Uddannelses- og Forskningsministeriet oplyser til Omnibus, at rapporten muligvis bliver offentliggjort i midten af november. Situationen betyder, at planerne stadig kan ændre sig. 

”Vi meldte ud nu, fordi bachelorpladserne skulle meldes ind pr. 1. november. Så vi kunne ikke trække den del længere, men kunne have nøjedes med bare at melde vores dimensionering ind. Men vi har taget kandidatomlægningen med nu for at vise den sammenhæng, der er med i vores beslutning. Det er selvfølgelig med forbehold for, hvad kandidatudvalget kommer med,” siger Thomas Pallesen, der også forklarer, at planen er i overensstemmelse med de aftaler, der er indgået med Aarhus BSS’ søsterfakulteter på de øvrige universiteter, som ligeledes er blevet orienteret om, hvad fakultetet har til hensigt at gøre. 

I den kommende periode vil det nu være muligt for ledelsen at få et indblik i, hvad medarbejdere og studerende på fakultetet tænker om planen. Dekanen opfordrer til, at man tager diskussionen på institutterne og gennem de officielle organer.  

Korrekturlæst af Charlotte Boel