Aarhus Universitet evakuerer to bygninger i Universitetsparken
Medarbejdere og studerende fik tirsdag morgen besked på ikke at møde ind i bygninger i og omkring Universitetsparken. Senere på morgenen blev det evakuerede område dog afgrænset til Søauditorierne og Samfundsfaglig Kantine og veje og stier omkring disse bygninger. Evakueringen sker som følge af, at flere personer, der har opholdt sig i området, har fået ubehag i form af kløe på huden og svien i øjnene. Årsagen til symptomerne er endnu ukendt.
Opdatering 23.10.24: Hændelsen skyldes ifølge Østjyllands Politi et UV-anlæg til desinfektion, som ved en fejl var tændt i løbet af dagtimerne mandag 21. oktober, hvilket medførte, at studerende, som havde været udsat for UV-lyset, fik symptomer på svejseøjne.
Østjyllands Politi og Beredskabsstyrelsen er tirsdag morgen 22. oktober til stede i Universitetsparken ved Aarhus Universitet – og hele parken var her til morgen evakueret. Senere på morgenen er området dog indsnævret til bygninger, veje og stisystemer omkring Søauditorierne og Samfundsfaglig Kantine (bygning 1250 og 1320). Al aktivitet i de pågældende bygninger er aflyst resten af dagen – herunder undervisning, foredrag og kantinedrift. Det oplyser Aarhus Universitet i en nyhed på au.dk. Her fremgår også, at aktiviteter i universitetets øvrige bygninger kan gennemføres som planlagt.
Studerende vågnede og følte sig svært solbrændt: Gør ondt i hele ansigtet
Evakueringen sker, efter at flere personer, der har opholdt sig i de pågældende bygninger i parken, har fået ubehag med samme symptomer. Østjyllands Politi skriver på X, at der er tale om kløe på huden og svien i øjnene. Østjyllands Politi oplyser på X, at ingen er kommet alvorligt til skade. Politiet skriver videre, at hvis man har opholdt sig i området og føler ubehag, skal man kontakte egen læge; er det akut, skal man ringe 112.
UV-stråler fra desinficeringsanlæg er skyld i studerendes hud- og øjensmerter
Østjyllands Politi: Ingen er kommet noget alvorligt til
I en pressemeddelelse fra Østjyllands Politi, udsendt tirsdag formiddag, oplyser Niels-Christian Emmertsen fra Præhospitalet i Region Midtjylland, at de berørte personers symptomer ikke er forværrede.
”De borgere, der har henvendt sig, har milde symptomer, og de har ikke fået det værre. Vi ser heller ikke umiddelbart et stigende antal henvendelser, så der er ikke noget, der tyder på, at det her er farligt”, siger han.
Politiinspektør René Raffo fra Østjyllands Politi siger, at politiet fortsat arbejder på at indkredse årsagen til hændelsen:
”Der er ingen, der er kommet noget alvorligt til, og det tyder heldigvis på, at dem, der er berørt, har fået milde symptomer. Men da vi ikke kan udelukke, at der har været en eller anden form for kemisk reaktion, så tager vi selvfølgelig situationen alvorligt og har foretaget afspærring. Nu skal eksperterne gennemgå området nærmere, og det kommer formentlig til at tage lidt tid, inden de er færdige”.
Østjyllands Politi oplyser, at de studerende, der bor i kollegiebygningerne imellem de to bygninger, gerne må opholde sig i deres hjem. Der er dog afspærret rundtom, så kollegianerne kan i øjeblikket ikke komme til og fra kollegiebygningerne. Parkkollegiernes kontor holder ekstraordinært åbent ud over normal kontortid i dag.
Universitetsdirektør: Omkring 20 studerende har symptomer
Universitetsdirektør Kristian Thorn fortæller, at universitetet blev kontaktet af Østjyllands Politi omkring kl. 04 tirsdag morgen, fordi vagtlægen kunne rapportere, at flere personer, som alle havde været i de pågældende bygninger på Aarhus Universitet mandag, har henvendt sig med samme symptomer.
"Vi kender endnu ikke omfanget, men der er tale om i omegnen af 20 personer, der har fået symptomer, efter at de har været til undervisning i går. Det er dog et tal, der er forbundet med usikkerhed," understreger han.
"Mig bekendt er der tale om studerende," siger han.
Kristian Thorn fortæller videre, at det skyldtes en misforståelse, at hele Universitetsparken i første omgang blev evakueret.
"Det har fra politiets side ikke været intentionen at evakuere andre bygninger end de to; Søauditorierne og Samfundsfaglig Kantine og randzonen omkring bygningerne."
Universitetsdirektøren oplyser, at der ikke i nogle af de pågældende bygninger er laboratorier, og heller ikke gas og kemi. Han har desuden været i kontakt med driftscheferne på Aarhus Universitet, der alle rapporterer, at der ikke er sket udslip fra nogle af universitetets laboratorier.
Hvad der er årsagen til hændelsen og har forårsaget symptomerne, ved Kristian Thorn endnu ikke, men han forventer, at der bliver meldt noget ud senere i dag.
"Politiet arbejder resolut på sagen," siger han.
Universitetsdirektør: UV-anlæg skulle være blevet fjernet efter coronatiden
Østjyllands Politi undersøger sagen i samarbejde med Beredskabsstyrelsens eksperter og HazMat. HazMat er et specialberedskab inden for Beredskabsstyrelsen, som er specialiseret i kemiske analyser.
Korrekturlæst af Charlotte Boel