Universitetsdirektør: UV-anlæg skulle være blevet fjernet efter coronatiden
Det desinficeringsanlæg, som har givet studerende smerter på huden og i øjnene, har ikke været i brug siden coronatiden, og intet tyder på, at nogen for nylig har tændt for det. Ifølge AU tyder det på en teknisk fejl, og universitetsdirektør Kristian Thorn erkender, at anlægget skulle være blevet pillet ned.
Det UV-desinficeringsanlæg i Samfundsfaglig Kantine, som har givet over 20 personer kløe på huden og svie i øjnene, efter de opholdt sig i kantinen mandag, har ikke været i brug siden coronatiden og burde slet ikke være blevet tændt.
Det oplyser universitetsdirektør på Aarhus Universitet, Kristian Thorn.
UV-stråler fra desinficeringsanlæg er skyld i studerendes hud- og øjensmerter
”Vi brugte ikke anlægget. Det har stået ubrugt siden coronatiden og findes kun det ene offentlige sted på campus. Kontakten til at tænde anlægget er inde i en boks, hvor man skal have en nøgle for at få adgang. Der er ikke noget, der tyder på, at boksen har været åben for nylig. Vi skal undersøge med politiets teknikere, hvordan det kunne ske, men det kan tyde på, at det er en kortslutning,” siger Kristian Thorn.
Skulle anlægget have været fjernet efter coronatiden?
”Det mener jeg klart, det skulle have været. Det blev afprøvet i forbindelse med corona, og det havde været passende at pille det ned herefter. Jeg vil gerne beklage, at det ikke er blevet det,” siger Kristian Thorn.
Universitetsdirektøren forklarer, at desinficeringsanlægget nu bliver pillet ned.
”Vi ønsker at få det nedtaget så hurtigt, som det kan lade sig gøre. Vi iværksætter det hurtigst muligt. Det er blevet sikret, og strømmen bliver fjernet omgående,” siger han.
Universitetsdirektør: Trist over hændelsen
Kristian Thorn understreger, at man som studerende ikke skal være bekymret for, at det kan ske igen, eller at der er desinficeringsanlæg med UV-stråler andre offentlige steder på universitetet.
Han beklager, at de studerende er blevet ramt af symptomer på grund af anlægget og er samtidig glad for, at det ikke var endnu værre. Østjyllands Politi og Præhospitalet i Region Midtjylland har oplyst, at generne ikke er alvorlige, og at det som regel aftager efter 1-2 døgn.
Studerende vågnede og følte sig svært solbrændt: Gør ondt i hele ansigtet
”Det er selvfølgelig alvorligt for de studerende, der er berørt af det, men jeg er naturligvis glad for, at de endnu mere alvorlige ting som biologiske og kemiske substanser blev afkræftet. Der var en mere lokal forklaring på det, men derfor er jeg stadig trist over den hændelse og situation. At nogle studerende i går kunne blive udsat for det her og har oplevet gener som følge af det,” siger Kristian Thorn.
Korrekturlæst af Charlotte Boel