Alenemor og studerende i en coronatid: ”Følte, at min uddannelse var ved at glide væk mellem hænderne på mig”

Luna Munk, der er alenemor og filosofistuderende, fik blodsmag i munden, da Danmark lukkede ned – for hvordan klarer man lige at passe tre små drenge hjemme og samtidig følge sin uddannelse via fjernundervisning og selvstudie? Svaret er, at det klarer man ikke …

Filosofistuderende Luna Munk i et roligt øjeblik på studiet, før coronakrisen brød ud. Siden har det været svært for hende at finde ro til at passe sine studier, når hun samtidig har skullet passe sine tre små drenge. Foto: Lise Balsby

Luna Munk var ved at putte sine tre drenge på 2, 4 og 5 år, da hendes mor ringede med beskeden om, at offentlige institutioner ville lukke som følge af coronaepidemien i Danmark. Det var onsdag 13. marts umiddelbart efter statsministerens pressemøde.

”Det var sådan en udefinerbar besked at få – altså hvad ville det egentlig betyde for os?” fortæller Luna Munk, der læser filosofi på andet semester på AU.

Hun gav sig med det samme til at læse nyheder på mobilen for at skabe sig et overblik over situationen.

”Jeg havde ikke særlig meget lyst til at sende drengene afsted i institution næste dag, men omvendt havde jeg en forelæsning, jeg skulle til. Så jeg skrev rundt til mine studiekammerater for at høre, om de havde hørt noget fra vores underviser. Heldigvis aflyste han selv forelæsningen lidt efter.”

Onlineundervisning med tre krudtugler på sidelinjen

Dermed var første problem løst. Næste udfordring var at finde ud af, hvordan hun skulle følge sin undervisning med tre krudtugler i rækkehuset i Randers. 

”Jeg prøvede tre-fire gange at logge mig på de virtuelle classrooms, men undervisningen lå typisk midt på dagen, og det kunne jeg ikke få til at fungere med tre drenge hjemme. Jeg kunne ikke følge med, og så gav jeg lidt op,” fortæller Luna Munk, der har været alene med drengene, siden hun gik fra deres far for snart to år siden. 

LÆS OGSÅ: Alenemor til tre og filosofistuderende: Lidt for meget cola og alt for lidt søvn

Følte, at uddannelsen var ved at glide væk mellem hænderne på hende

Luna Munk er normalt glad for studielivet – selvom det også før coronakrisen kunne være svært at få familieliv og fuldtidsstudie til at spille sammen. Men da det stod klart for Luna Munk, at coronakrisen ikke bare var et spørgsmål om et par uger i hjemmekarantæne, blev hun bekymret.

”Jeg følte, at min uddannelse var ved at glide væk mellem hænderne på mig, for jeg kunne ikke se, hvordan jeg skulle få mulighed for at følge med.”

Hallo, er det studievejledningen?

Luna Munk har talt med en studievejleder for at få overblik over sine muligheder for at gøre semestret færdigt på trods af coronakrisens benspænd.

”De rådede mig til at indstille mig på, at jeg skal til reeksamen – men at det også er muligt at tage hele semestret om.” 

Nu er drengenes institutioner ved at åbne igen, så det giver lidt mere luft.

”Men den ene af drengene er kun afsted i tre timer om dagen, og det virker stadig ret uoverskueligt at følge undervisningen. Så lige nu er min plan at få overblik over, hvor meget jeg er bagud, og så samle op hen over sommeren og satse på reeksamen,” siger Luna Munk og slutter:

”Lige nu er jeg fortrøstningsfuld. Men det svinger meget i denne tid.”