Omnibus prik

AU bliver mindre de kommende år: Sådan griber fakulteterne nedskæringerne an

Sektordimensioneringen rammer AU’s fem fakulteter meget forskelligt. Arts skal reducere antallet af studiepladser med næsten 18 procent, mens Technical Sciences omvendt kan åbne nye studiepladser. Fakulteterne skal selv beslutte, hvilke pladser der skal nedlægges – og det er en svær øvelse, lyder det fra dekanerne.

Institut for Folkesundhed bliver ramt af dimensioneringen på Health, oplyser dekan Anne-Mette Hvas. Der er konkret tale om de to akademiske bacheloruddannelser folkesundhedsvidenskab og idrætsvidenskab. Foto: Lars Kruse/AU Foto

Mange studiepladser på Aarhus Universitet skal skæres væk, og fakulteterne ved nu, hvor mange pladser de hver især skal lukke.

Det står klart, efter at universitetsledelsen har besluttet, hvordan reduktionen skal fordeles på fakultetsniveau. Nu er det op til fakulteterne at fordele den pålagte reduktion på uddannelserne. At Aarhus Universitet skal lukke studiepladser, sker ikke med universitetets gode vilje. Det er en opgave, som universitetet ligesom landets øvrige universiteter er pålagt fra politisk hånd som følge af universitetsreformen.

Rektor: "Vi står over for svære beslutninger"

Den politiske aftale pålægger Aarhus Universitet at reducere sit optag med 545 pladser fra 2025, men da den politiske aftale samtidig har pålagt AU at oprette mindst 200 nye bachelorstudiepladser for at øge studieudbuddet uden for de største danske byer, skal AU samtidig afgive et tilsvarende antal studiepladser fra allerede eksisterende uddannelser. Dermed er der i realiteten tale om, at over 700 pladser skal skæres væk.

FAKTA:

Med basis i den politiske aftale har AU valgt at tilrettelægge fordelingen af dimensioneringen med udgangspunkt i følgende tre kriterier:

  • Dimittendledighed
  • Fakulteternes relative tab af uddannelsesindtægter i forhold til 2023
  • Udbud af nye uddannelsespladser (herunder geografiske hensyn)

De 545 pladser er fordelt efter hensyn til de to første punkter: dimittendledigheden og fakulteternes relative tab af uddannelsesindtægter.

Halvdelen af de 545 pladser er fordelt på baggrund af en dimensioneringsberegning fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, der er baseret alene på en opgørelse af dimittendledigheden.

Den anden halvdel af dimensioneringen er fordelt, så fakulteterne tilnærmelsesvis får det samme relative tab af uddannelsesindtægter i forhold til 2023.

Derudover forpligter udflytningsaftalen AU til at oprette mindst 200 nye bachelorstudiepladser. På AU er der tale om 209 nye pladser. Disse pladser betyder, at AU i realiteten skal reducere de eksisterende studiepladser med yderligere 209 pladser, som altså kommer oven i de 545. Universitetsledelsen har besluttet, at alle fem fakulteter skal tilvejebringe disse pladser, selv om det ikke er alle fakulteter, der får nye pladser. Halvdelen af de 209 pladser tilvejebringes via en jævn reduktion på 21 pladser for alle fakulteterne. Den anden halvdel fordeles mellem fakulteterne i forhold til antal optjente STÅ i 2023.

Kilde: AU. Organisation og ledelse

Nettodimensioneringen, der tager højde for, hvor mange pladser et fakultet mister på sine bacheloruddannelser i forhold til gennemsnittet i perioden 2018-2022, som er udgangspunktet, viser, at Arts skal fjerne 313 pladser svarende til 17,9 procent af sine bachelorpladser. Dermed går fakultetet fra en gennemsnitlig tilgang på 1.751 studerende til et loft på 1.438 fra 2025.

Natural Sciences skal dimensionere 124 studiepladser svarende til en reduktion på 15,4 procent sammenlignet med 2018-2022. Aarhus BSS skal skære 218 pladser, hvilket svarer til 9,8 procent.

Kigger man udelukkende på nettodimensioneringen, er det Health og Technical Sciences, som slipper billigst. Health skal dimensionere 10 pladser, mens Technical Sciences ender med et plus på 120 pladser. I forhold til den gennemsnitlige tilgang på Tech i perioden 2018-2022 giver de nye pladser en stigning på 51,3 procent. De mange nye pladser skyldes især fakultetets nyoprettede uddannelser i Foulum på AU Viborg. Tech skal dog alligevel finde 41 pladser andetsteds fra. Health går heller ikke fri. Fakultetet skal skære 49 pladser, men tildeles i alt 39 nye pladser som følge af udflytningsaftalen. Health er dog et af de få fakulteter, der de seneste år har haft et højere optag end udgangspunktet for beregningerne, som er årene 2018-2022. Derfor er der i realiteten tale om en større dimensionering, end hvad der fremgår af de udmeldte tal.

På trods af dimensioneringens varierende omfang fra fakultet til fakultet er det en udfordring for alle fakulteter at finde de studiepladser, der nu må skæres væk, lyder meldingen fra de fem dekaner. De fleste kan ikke eller ønsker endnu ikke at sige, præcis hvilke uddannelser der bliver ramt. Inden for de næste måneder skal fakulteterne melde deres planer ind til universitetsledelsen.

ARTS: MANGE UDDANNELSER ER FOR SMÅ TIL AT VÆRE BÆREDYGTIGE

Arts går til opgaven med et mål om at kunne beholde alle sine vidensområder, fortæller fakultetets dekan Maja Horst.

”Fordi det her ikke er den første dimensionering på Arts – den kommer oven på en lang række beskæringer af Arts – så er vi nu der, hvor vi har rigtigt, rigtigt mange uddannelser, som er for små til at være bæredygtige. Både i forhold til studiemiljø, optag og økonomi. Derfor bliver vi nødt til at se på en helhedsplan for vores uddannelsesportefølje. Det handler ikke om kun at placere dimensioneringen på forskellige uddannelser og så senere finde ud af, hvilke kandidatuddannelser der skal forkortes eller omlægges, men derimod om samlet set at finde ud af, hvilken uddannelsesportefølje vi vil have på fakultetet,” siger Maja Horst.

Dekanen kan endnu ikke uddybe, hvilke scenarier fakultetet overvejer. Hun kalder det ”udvikling af fakultetet” fremfor nedskæringer, men anerkender, at det står klart, at Arts skal skære studiepladser fra og kalder det en ”kæmpe opgave”.

”Vi skal kigge på alle vores mange områder og finde ud af, hvordan vi vidensmæssigt kan være lige så brede, som vi er nu. Men samtidig står det klart, at Arts skal blive mindre. Så opgaven er at udvikle os, samtidig med at vi bliver mindre,” siger hun.

KAN IKKE UDELUKKE AFSKEDIGELSER PÅ SIGT

Maja Horst kan ikke afvise, at dimensioneringen vil resultere i afskedigelser eller ansættelsesstop.

”Jeg kan ikke love, at vi ikke kommer ud i en nedskæringsrunde, men jeg ser det ikke for mig lige nu. Det kan være, der kommer opgavebortfald på bestemte områder, men det er min ambition at forsøge at undgå store nedskæringsrunder eller ansættelsesstop i lang tid,” siger hun og uddyber:

”Dimensioneringen indføres næste år, men den får først økonomisk virkning over de næste fem år. Ligesådan er det med kandidatreformen. Det betyder, at vi har tid til at udvikle os mindre. Vi har tid til at tage højde for, hvor vi er på vej hen over de næste år."

Hun beklager, at dimittendledigheden fylder så meget i fordelingen af dimensioneringen, men det er noget, man har været klar over i lang tid.

”Det er især dimittendledigheden, der gør, at Arts bliver dimensioneret så hårdt. Det har været klart lige siden foråret, at dimittendledigheden var den afgørende faktor for fordelingen af dimensioneringen, og det synes vi selvfølgelig ikke er et særligt godt kriterium på Arts, men det er det, politikerne har valgt,” siger Maja Horst.

Fakultetsledelsen kommer med sit udspil til dimensioneringen 18. september, og herefter vil der være et debatmøde i Aarhus og Emdrup om planen, inden en længere proces med inddragelse går i gang. Den første beslutning om dimensioneringen bliver meldt ud omkring 1. november.

NAT: IKKE ØKONOMIEN, MEN DE AKADEMISKE KONSEKVENSER, DER BEKYMRER

Dekan på Natural Sciences, Birgit Schiøtt, kalder dimensioneringen træls, men er glad for, at universitetsledelsen har valgt, at fakulteterne til en vis grad skal deles om byrden.

”Det er godt, vi skal løfte i flok, for det er en opgave, vi er nødt til at løse sammen. Det er træls, at ledighedsdimensioneringen går ind i det, fordi alle vores uddannelser jo har en mindre ledighed. Men det er rammen, der er sat – også i det politiske forlig,” siger Birgit Schiøtt.

”Det er forskellige procentsatser, fakulteterne skal levere, men jeg tror, vi alle har svære opgaver på hver vores måde. Og ja, alternativet kunne godt have været grønthøstermetoden, men der er det endt med, at forskellige parametre kommer ind, og her gør ledighedsdimensioneringen forskellen,” siger hun.

Fakultetsledelsen havde første konkrete møde om reduktionerne i sidste uge, efter at universitetsledelsen var kommet med sin udmelding. Nu venter et større arbejde, inden fakultetet i midten af september håber at have en plan på plads. Ifølge Birgit Schiøtt er det for tidligt at pege på, hvilke uddannelser på fakultetet der bliver ramt.

”Det er rigtigt, at det er os og Arts, der skal skære mest, og man kan derfor godt blive lidt bekymret for de klassiske dannelsesfag på universitetet, som lider i tiden. Men vores optag er allerede lidt lavere end udgangspunktet i 2018-2022-tallene, da de øvrige dimensioneringer er ved at slå igennem, så vi har en økonomi, der er justeret til optaget. Desuden rulles det her ud over fem år, så på den måde er det ikke økonomien, der bekymrer os mest lige nu,” siger hun.

Det gør derimod de mulige akademiske konsekvenser.

”Det økonomiske afløb er ikke nær så grimt som de mulige akademiske konsekvenser for uddannelserne. Derfor er det vigtigt, at vi bliver ved med at uddanne dygtige og eftertragtede kandidater; og det er det fokus, vi har nu,” siger Birgit Schiøtt.

INSTITUT FOR FOLKESUNDHED RAMMES PÅ HEALTH

Health er et af de fakulteter, der på papiret ser ud til at slippe billigt med en nettodimensionering på blot 10 studiepladser. Men det er ikke så enkelt, forklarer Health-dekan Anne-Mette Hvas.

Det skyldes blandt andet, at Health de seneste år har øget optaget af tandlægestuderende og lægestuderende, som i 2023 var bidragende til en samlet bachelortilgang på 771 studerende på fakultetet. Men da det gennemsnitlige optag tager udgangspunkt i årene 2018-2022, som lå på 713, lander fakultetet på et loft fra 2025 på 703 studerende.

”Det interessante tal er loftet på bacheloroptaget på 703, som jo er betydeligt mindre end det, vi har optaget i 2023 og 2024. På den måde bliver vi ramt meget mere, end det ser ud til ved et hurtigt blik på tallene,” siger Anne-Mette Hvas og uddyber:

”Medicin og odontologi indgår i regnestykket, vi kan bare ikke røre dem. Det gør, at de uddannelser, vi kan røre, bliver ramt – relativt – meget hårdere,” siger Anne-Mette Hvas.

Konkret betyder disse omstændigheder, at Health ikke har andre muligheder end at dimensionere de to akademiske bacheloruddannelser på Institut for Folkesundhed, som er folkesundhedsvidenskab og idrætsvidenskab. Uddannelserne har i år tilbudt henholdsvis 69 og 73 ansøgere en studieplads.

”Vi er udfordret af, at vi har meget få uddannelser, og at de store uddannelser hos os, medicin og odontologi, er låst. Vi har ikke et stort uddannelseslandskab at rykke rundt på, og derfor rammer det meget hårdt og smalt hos os,” siger Anne-Mette Hvas.

Fordi den økonomiske virkning af dimensioneringen først får virkning hen over de næste fem år, er fyringer ikke et emne på Health lige nu, forklarer dekanen.

BSS: VI KAN SE OS I DET, VI ER NÅET FREM TIL

Aarhus BSS forventer allerede at have en plan for reduktionen i studiepladser 5. september efter et møde i fakultetsledelsen. Dekan Thomas Pallesen er ikke overraskende træt af situationen, men er alligevel tilfreds med måden, hvorpå fakultetet håndterer dimensioneringen. Han vil endnu ikke fortælle, hvilke uddannelser der bliver ramt.

”Vi kan se os i det, vi er nået frem til, efter at vi har drøftet det rigtigt grundigt,” siger han.

”Vi laver en afvejning af de elementer, som også indgik på universitetsplan, men der er også mere lokale ting,” siger Thomas Pallesen, der ikke kan sige mere om processen på nuværende tidspunkt.

INGEN FYRINGER PÅ BSS

Selv om fakultetets dimensionering er 218 pladser, mener Thomas Pallesen ikke, at fordelingen er unfair.

”Jeg tror, vi alle føler, vi skal løfte for meget, og når vi alle gør det, er det nok ikke helt ved siden af,” siger han.

Dimensioneringen vil ikke isoleret set resultere i fyringer eller ansættelsesstop på fakultetet, forklarer dekanen.

”Der kan ske mange andre ting, men isoleret set vil det her ikke betyde, at vi skal tilpasse. Men vi har for eksempel lige været igennem en periode med voldsom inflation, der var udfordrende, og vi ved jo heller ikke, hvad der sker fra politisk side i fremtiden. Men størrelsen af det her kan vi godt håndtere uden tilpasninger,” siger Thomas Pallesen.

TECH: ”VI KAN HÅNDTERE DET”

Fakultetet Technical Sciences får langt flere pladser, end det mister, da fakultetet som følge af den politiske aftale om udflytning af studiepladser har kunnet oprette nye uddannelser i AU Viborg, blandt andet dyrlægeuddannelsen. Alligevel sker der en dimensionering på Tech, da alle fakulteterne deles om byrden ved tilvejebringelsen af de nye uddannelsespladser. Som nævnt er der tale om 41 pladser, som fakultetet skal finde, og som altså ikke kan blive fundet i AU Viborg. Dertil kommer yderligere 32 pladser, som fakultetet har øget optaget med siden gennemsnitsårene 2018-2022. Det er dog ikke noget, der påvirker fakultetet lige foreløbig, forklarer dekan Eskild Holm Nielsen.

”Vi kan håndtere det, og indfasningen i Viborg sker jo gradvist. Vi forventer, at vi i de næste to år kan fastholde det udbud, vi har af uddannelser, og at vi kan optage studerende på samme niveau for alle uddannelser i 2025 og 2026,” siger Eskild Holm Nielsen.

Det er for tidligt at sige, hvilke uddannelser der på sigt kan blive ramt, forklarer dekanen.

Korrekturlæst af Charlotte Boel