AU på hjemmekontoret: Jeg elsker fleksibiliteten, men savner at følge med i mine kollegers liv

Gitte Bindzus Foldager er journalist og marketingkoordinator i AU Uddannelse – International Uddannelse og trives ret godt på sit hjemmekontor. Faktisk så godt, at hun håber på hjemmearbejdsdage, når nedlukningen af AU engang er overstået.

Meget af Gitte Bindzus Foldagers dag går med møder på Zoom – her er det dog et socialt fredagsarrangement i AU Uddannelse, hvor dresscoden var fordboldtrøje.
Med de skærpede coronarestriktioner er AU fortsat lukket land for langt de fleste af universitetets medarbejdere og studerende. Og hjemmearbejdet fortsætter indtil videre til 7. februar. Omnibus stikker i de kommende uger hovedet ind (virtuelt, forstås) på hjemmekontoret hos AU-medarbejdere, som fortæller, hvordan de får arbejdsdagen til at fungere hjemme fra deres matrikel. Grafik: Astrid Reitzel

Gitte Bindzus Foldager, journalist og marketingkoordinator i AU Uddannelse

Hvordan har du det med at arbejde hjemmefra i øjeblikket

”Det har jeg det fint med, selvom det er lidt sværere, nu hvor jeg også har et af mine tre børn i hjemmeskole. Men vi får det til at fungere, selvom der er flere forstyrrelser. Jeg har lige holdt en live Q&A (spørgsmål og svar, red.) for internationale studerende, som overvejer at søge ind på AU – og der måtte jeg lige forklare, at der muligvis ville komme en 7-årig ind fra højre, men det er der stor forståelse for.”

Udover din 7-årige, deler du så hjemmekontoret med andre? 

”Nej, for min ældste går i specialklasse og kan derfor godt komme i skole – og det er både han og jeg godt tilfredse med. Min yngste går i vuggestue. Og min mand arbejder ikke hjemmefra, hvilket jeg er glad for – han er kirurg.”  

Hvordan ser en arbejdsdag på hjemmekontoret typisk ud hos dig?

”Min søns skoledag starter kl. 9, så fra kl. 8-9 aktiverer jeg ham med forskellige opgaver på iPad, mens jeg selv tjekker mails. Kl. 9 starter der tit møder på Zoom – og derefter arbejder jeg og tager telefonopkald indtil 11.30, hvor vi spiser frokost, inden min søn igen skal møde online kl. 12.” 

Når Gitte Bindzus Foldager i løbet af et af sine mange møder på Zoom begynder at miste koncentrationen, griber hun ud efter sin 'fidget cube'. Det hjælper.

”Vi forsøger også at få rørt os lidt udenfor ved at løbe en tur sammen eller løbe på løbehjul. Kl. 14 henter jeg mit store barn i skolen og derefter den yngste i vuggestuen, og ofte arbejder jeg også lidt i løbet af eftermiddagen. Men hvis jeg skal fordybe mig, tager jeg aftenerne i brug.”

Hvad er det sværeste ved at være hjemsendt?

”Der er to ting: Jeg savner det kollegiale – det at kunne følge med i hinandens liv. Det er svært, når man kun ses på Zoom og ikke har de der impulsive snakke, vi før havde i frokostpausen. Og så har vi fået nye studentermedhjælpere, som kun lige nåede at være til ét intromøde på kontoret, inden vi lukkede ned. Og det er svært at lære dem op på distancen.”

Hvad er det bedste ved at være hjemsendt?

”Jeg elsker fleksibiliteten ved det – at jeg lige kan sætte en vask over i løbet at dagen eller hente min børn lidt tidligere en dag. Selvom jeg kun har et kvarters transport til og fra arbejde, synes jeg, det er dejligt at få den halve time forærende. Faktisk håber jeg på, at jeg kan få flere hjemmearbejdsdage, når det hele bliver normalt igen.” 

Hvad savner du mest ved at møde fysisk ind på arbejde på AU? 

”Et hæve-sænke-bord! Jeg har ret lange ben, og der er ikke så god plads ved mit IKEA-skrivebord. Men der er bare ikke plads til et hæve-sænke-skrivebord her på hjemmekontoret.”

Gør I noget særligt i din afdeling for at få fælles struktur på arbejdsdagen eller holde humøret oppe?

”To gange om ugen har AU Uddannelse pausegymnastik på Zoom med en instruktør udefra. Vi får pulsen op og bevæget skuldre og nakke. Det begyndte i efteråret – og der er et sted imellem 15 og 40, som deltager hver gang. Det synes jeg fungerer godt.”

”Vi har også holdt fast i vores fredagsmorgenmad, som nu foregår på Zoom. Men det er ikke helt det samme. Vi har også haft sociale arrangementer og quizzer i forbindelse med Halloween og julehygge, hvor vi lavede havregrynskugler over Zoom. Vi fik udleveret ingredienserne, og så stod en kollega i bedste tv-køkken-stil og guidede os hjemmefra. I dag prøvede vi også at have faglig frokost, hvor en fra afdelingen stod for et fagligt oplæg – det fungerede meget fint.”

Hvad er dit bedste råd til andre, der er hjemsendt? 

”Jeg tror, at det er meget forskelligt fra person til person, hvordan man har det med at være hjemsendt. Nogle trives med det, andre hader det. Men man kan arbejde med sin indstilling og prøve at fokusere på fordelene ved hjemmearbejde; for eksempel mere fleksibilitet, muligheden for at løbe en tur i et solstrejf midt på dagen eller muligheden for at få noget lidt mere spændende at spise til frokost end en madpakke.”