Omnibus prik

AU’s nye studiemiljøråd ét år og fire møder senere

Hvad er egentlig blevet drøftet på møderne i AU’s nye studiemiljøråd – og har det flyttet noget? Der bliver lyttet til rådet, vurderer studenterrepræsentant. Mens forperson, prorektor Berit Eika peger på konkrete aftryk.

Studiemiljørådet har til opgave at bidrage til at kvalificere arbejdet med at udvikle studiemiljøet på tværs af fakulteterne ved Aarhus Universitet, både hvad angår det fysiske, psykiske, æstetiske og digitale studiemiljø. Studiemiljørådets medlemmer tæller både studerende, medarbejdere og ledelse og udpeges for en toårig periode. Foto: Ida Jensen, AU Foto.

OM STUDIEMILJØRÅDET

Det nye studiemiljøråd er et rådgivende udvalg for Uddannelsesudvalget.

Rådet skal bidrage til at kvalificere arbejdet med at udvikle studiemiljøet på tværs af fakulteterne ved Aarhus Universitet, både hvad angår det fysiske, psykiske, æstetiske og digitale studiemiljø.

Rådet mødes en til to gange per semester.

Rådets sammensætning og medlemmer

Prorektor er forperson for rådet. Derudover består udvalget af 19 medlemmer, som udpeges for en toårig periode.

Forperson 

  • Berit Eika, prorektor

Studenterrepræsentanter

  • Mathilde Vadsager Andersen, Historie og Klassiske Studier, Arts 
  • Misja Bjørk Lauridsen, Arkæologi, Arts
  • Anne-Sofie Balsgaard Brandt, Psykologi, Aarhus BSS
  • Mathilde Kold Aarre, Jura, Aarhus BSS
  • Izabella Katharina Gosvig-Leach, Geoscience, Natural Sciences
  • Thomas Bjørn Aalstrup Rasmussen, Matematik, Natural Sciences
  • Lærke Dueholm Jensen, Technical Sciences
  • Frederik Lindberg Callesen, Technical Sciences
  • Anastasia Vladimirovna Larsen, Odontologi, Health
  • Astrid Beck Fisher, Medicin, Health

Repræsentanter for uddannelser og undervisere

  • Anne Gammelgaard Ballantyne, lektor, Institut for Forretningsudvikling og Teknologi, Aarhus BSS
  • Trolle Linderoth, lektor, Institut for Fysik og Astronomi, Natural Sciences 
  • Maibritt Hjorth, studieleder, Institut for Bio- og Kemiteknologi, Technical Sciences
  • Christian Bjerggaard Vægter, lektor, Institut for Biomedicin, Health 
  • Asbjørn Steglich-Petersen, afdelingsleder, Filosofi og Idehistorie, Arts

Repræsentanter fra Fællesadministrationen

  • Anna Bak Maigaard, vicedirektør, AU Uddannelse
  • Anne Christine Teglborg, funktionschef, Vejledning og Studieinformation, AU Uddannelse 
  • Simon Jensby, pædagogisk konsulent, CED
  • Kirsten Langås Andersen, vicedirektør, AU Bygninger

Kilde: Aarhus Universitet

De satte sig sammen for første gang i februar 2024. Her et år senere har AU’s nye studiemiljøråd holdt fire møder, hvor emner såsom studiemiljøundersøgelsen, alkoholpolitikken på AU og driftstilskud til kantiner er blevet drøftet. Rådet har udelukkende rådgivende karakter og dermed ingen beslutningskompetence, dog kan flere af medlemmerne træffe beslutninger i andre regi. Daværende forperson for Studenterrådet Jeanette Kusk havde ellers gerne set, at rådet havde haft beslutningskompetence, hvilket hun udtalte til Omnibus i 2023.

Aarhus Universitet får nyt studiemiljøråd fra nytår

Men det har ikke haft den store betydning for Anne-Sofie Balsgaard Brandt, der er en af rådets 10 studenterrepræsentanter og læser psykologi på 9. semester.

“Vi er mange repræsentanter fra forskellige steder på universitetet, så spørgsmålet er, om vi ville have besluttet noget, hvis vi havde haft mulighed for det,” fortæller hun og refererer til, at hvert fakultet på AU er repræsenteret af to studerende. Derudover består rådet af undervisere og ledere blandt andet fra Fællesadministrationen med prorektor Berit Eika i spidsen, som forperson for rådet.

Svært at følge rådene til dørs

Dog betyder den manglende beslutningskompetence, at det kan være svært for studenterrepræsentanterne at se, hvilket aftryk deres input sætter på de konkrete beslutninger.

“Vi sidder ikke med ved det bord, hvor der eventuelt bliver besluttet noget"

“Vi sidder ikke med ved det bord, hvor der eventuelt bliver besluttet noget med afsæt i de råd, vi har givet,” beretter Anne-Sofie Balsgaard Brandt og uddyber:

“Jeg har ikke en oplevelse af, at der konkret er blevet handlet,” siger hun og nævner i den sammenhæng, at det havde hun heller ikke forventet ville ske allerede i løbet af 2024. En forventning, hun baserer på sine erfaringer som studenterrepræsentant i uddannelsesforum på Aarhus BSS.

Prorektor: Rådets input har spillet en rolle

Prorektor Berit Eika, der er forperson for Studiemiljørådet, forstår godt, at det kan virke lidt uhåndgribeligt, hvad der sker, når rådet har leveret en god ide, skriver hun i et skriftligt svar til Omnibus. Men hun påpeger samtidigt, at rådet allerede har sat et konkret aftryk:

“Konkret har rådet bevirket en analyse af eksamensafviklingen, og rådets input har også spillet en rolle i forhold til kantinetilskud,” understreger Berit Eika.

Studenterrepræsentant: Der bliver lyttet

På trods af at Anne-Sofie Balsgaard Brandt endnu ikke kan se et tydeligt udfald af deres råd, er det ikke det samme som, at der ikke bliver lyttet til de studerendes input.

“Jeg har en oplevelse af, at der bliver lyttet til det, der bliver sagt"

“Jeg har en oplevelse af, at der bliver lyttet til det, der bliver sagt,” fortæller Anne Sofie Balsgaard Brandt og refererer i den sammenhæng til en konkret problemstilling om trivsel, ensomhed og stress, som hun foreslog rådet at tage op. Her var der opbakning fra de øvrige studerende, og temaet blev drøftet på det efterfølgende møde, hvor de studerende kunne fremlægge deres pointer.

Skal finde sin form i 2025

Selvom Studiemiljørådet har været i gang i et år, mener Anne-Sofie Balsgaard Brandt, at rådet stadigvæk er ved at finde sin plads og rolle.

"Det er min oplevelse, at rådet endnu er dér, hvor det skal afklare, hvad det gerne vil være," siger Anne-Sofie Balsgaard Brandt. Den udlægning er prorektor Berit Eika enig i. 

“Studiemiljørådet er stadig nyt og skal finde sin form, og i en stor organisation som AU kan det godt tage tid at udforme og udrulle nye tiltag,” siger Berit Eika.

Studerende og prorektor er positivt indstillet frem mod evaluering 

Både studenterrepræsentant og prorektor finder det positivt, at Studiemiljørådet går på tværs af AU’s fakulteter.

"Universitetet er et fællesskab, der rækker videre end de enkelte fakulteter. Det er min oplevelse, at rådet giver mulighed for at udveksle erfaringer og have en kvalificeret samtale om det fælles,” fortæller Anne-Sofie Balsgaard Brandt.

Ifølge prorektor Berit Eika har Studiemiljørådet været et meget positivt og givende tiltag. 

“Målet var i første omgange at lave et forum, hvor vi samler en masse forskellige ideer og perspektiver på studiemiljøet, men også et forum, hvor man kan inspirere hinanden på tværs af de faglige miljøer. Det synes jeg helt definitivt, vi har nået,” afslutter Berit Eika.

Studiemiljørådet skal evalueres i løbet af foråret 2025.