Omnibus prik

Bøger, bajer og budget: Sådan lever du på SU

Måske du lige er flyttet hjemmefra, måske du har flere indtægter, eller måske du skal til at lære at leve på SU’en. Læs med og få tips fra en specialkonsulent i finansielt forbrug, og lær at gå på den line, der er SU-indkomsten anno 2020.

Livet på SU kræver omtanke, men der kan godt være plads til cafébesøg. // Fotos: Ida Jensen og Anders Trærup/AU Foto. Collage: Omnibus

Louise Skjødsholm er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Finanstilsynet, der driver raadtilpenge.dk. Hun giver her sine tre bedste tips til, hvordan du styrer dit SU-budget med hård hånd, så studielivet ikke bliver lutter leverpostej, havregryn – og overtræk.

Tip 1: Kedeligt, men nødvendigt: Læg et budget

Det kan lyde kedeligt, men det er ikke desto mindre vigtigt at skaffe sig et overblik over, hvor meget der hver måned ruller ind på kontoen – og ikke mindst ud igen: 

”Skab et overblik over din økonomi, og skriv det hele ned. Hvilke faste udgifter har du til for eksempel forsikring, el, vand, transport og lignende? Hvad har du af variable udgifter, så som mad, tøj, sko og øl? Kortlæg så dine indtægter, og find ud af, hvad du har til rådighed per måned,” forklarer Louise Skjødsholm.

Små hurtige tips til besparelser:

  • Download 'Studiz' – det digitale studiekort, som du også skal bruge for at få rabat på dagligvarer.
  • Hent appen 'Klubhæftet', hvor der er et væld af rabatkuponer til steder i Aarhus.
  • Hent appen 'TooGoodToGo', hvor diverse spisesteder, tankstationer og bagere sælger billige lykkeposer med den mad, som de ikke fik solgt på dagen.
  • Besøg WeFood-butikken på Vesterbro Torv, som sælger fine varer billigt, fordi de er tæt på udløbsdato.
  • Tjek tilbudsavisen.
  • Læg en madplan for ugen.

Tip 2: Bevar overblikket med en budgetkonto

Louise Skjødsholm foreslår også, at du opretter en budgetkonto. Budgetkontoen bliver den konto, som de faste udgifter hæves fra. Det gør det nemmere at bevare overblikket, så du kan være mere bevidst om, hvor mange penge du har at gøre godt med, og hvor meget du skal af med.

”Sørg også for at tilmelde dine regninger på betalingsservice, så du undgår rykkere eller store overraskelser,” anbefaler specialkonsulenten.

LÆS OGSÅ: Var det noget med en gratis Office-pakke? AU gi'r

Tip 3: Sæt penge af til de ting, du let glemmer

Husk at sætte penge af til gaver, bøger, udstyr og ferier. Det er svært at studere uden bøger eller computer, og begge dele kan gå hen og blive store poster i dit budget. 

Husk også de uforudsete udgifter. I 2018 lavede Kantar Gallup en undersøgelse for raadtilpenge.dk, som viste, at mere end 6 ud af 10 unge danskere ikke har en opsparing til uforudsete udgifter. En uforudset reparation, eller komplet udskiftning, af din computer kan hurtigt løbe op i flere tusinde kroner. Én udgift, som kan slå bunden ud af dit SU-budget.

Dårlige vaner kan koste dig dyrt

Udover de tre tips understreger Louise Skjødsholm også, at der er andre ting, du gør klogt i at være opmærksom på som studerende på SU:

”Du har måske været vant til en vis levestandard hjemmefra, som du ikke har råd til nu. Forsøg at behovsudsætte, og vær opmærksom på dine dårlige vaner, som kan koste dig dyrt.”

Kaffen eller maden i kantinerne fås for det meste til SU-venlige priser, men over tid bliver det dyrt.

LÆS OGSÅ: Campus-guides til Aarhus, Herning og Emdrup

Vær også opmærksom på abonnementer:

Tjekliste til den fornuftige privatøkonomi

  • Lav din forskudsopgørelse.
  • Undersøg muligheden for boligstøtte.
  • Tegn ulykkesforsikring og indboforsikring (der er meget rabat at hente, hvis du melder dig ind i fagforening, som desuden er meget billig, mens du studerer).
  • Læg et budget.
  • Lav en opsparing til uforudsete udgifter.

 ”Husk at skelne mellem luksus og nødvendighed. Linser på abonnement kan være en nødvendighed, mens abonnementer på for eksempel måltidskasser eller fitness er værd at genoverveje,” lyder det fra Louise Skjødsholm

Øv dig i gratis-livet

Louise Skjødsholm foreslår også, at du bliver bedre til at lave ting, som ikke koster penge:

”Det kan hurtigt blive dyrt at mødes med sine venner på café eller bar, og sommetider kan en park være lige så fint.”

”Og lad være med at droppe tandlægen. Det er for dyrt at blive væk,” lyder det fra Louise Skjødsholm.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan kommer du lettest rundt i Aarhus

Hvis du skal låne

Selv med Louise Skjødsholms tips kan det vise sig svært at få budgettet til at gå op på SU. Og så kan det være nødvendigt at låne. Du har højst sandsynligt allerede fået tudet ørerne fulde af formaninger om at undgå forbrugslån, men du får den lige én gang til fra specialkonsulenten:

”Det er et uoverskueligt marked, og du skal kigge dig godt for og holde øje med renten og ÅOP (årlige omkostninger i procent, red).”

Louise Skjødsholm peger i stedet på muligheden for at tage et SU-lån.

”Det er som regel altid billigere at låne gennem SU-lån,” siger hun.

SU-lånet er et lån fra staten på op til godt 3.000 kroner om måneden.

”Du kan vælge at låne alle årets måneder, eller kun enkelte måneder, hvis det er det, du har brug for. Det vigtigste er, at du lægger en plan for, hvor meget du har brug for at låne, så du ikke bare låner per automatik.”