Campus-guide Aarhus: Drik øl i fredagsbaren i stedet for ved åen, og udforsk universitetets afkroge

Hvor finder du billig kaffe, hvor er det bedste læsespot, og hvilke arrangementer må du ikke gå glip af? Tre studerende deler tips ud til nye AU-studerende i Aarhus.

Uniparken og amfiscenen bliver ofte taget i brug under studiestart – særligt i år. Foto: Søren Kjeldgaard/AU Foto
Lea Ingerslev Duus starter på kandidaten i historie efter sommerferien. Foto: Privat

Martin Kousholt Mikkelsen læser litteraturvidenskab på tredje semester, Lea Ingerslev Duus læser historie på syvende semester, og Gustav Leth-Larsen læser elektrisk energiteknologi på fjerde semester.
 

Her finder du billig kaffe eller frokost:

Martin: ”Matematisk Kantine serverer den billigste kaffe, efter hvad jeg ved. Det er vistnok endda muligt at fylde sin medbragte termokande til randen uden at betale et svimlende beløb. Frokost er ikke meget billigere end i andre kantiner, men der er meget at vælge mellem.”

Gustav: ”Frokost til rimelige priser finder jeg oftest i supermarkedet. Kantinerne har det med at være en smule dyre, når det angår mad – det er dog der, du finder billig kaffe.”
 

Her finder du billige øl:

Lea: ”Nobelparken er fyldt med fredagsbarer der serverer billige øl til 5-10 kroner, så man skal heldigvis ikke bevæge sig langt væk fra læsesalene fredag eftermiddag, hvis man har brug for en kold øl.”

Martin: ”Fredagsbarerne. Simpelthen. Ellers tager jeg på værtshuse. Aldrig (OK, en gang i mellem) drikker jeg øl, der koster mere end 25 kroner. Aldrig (aldrig) sidder jeg ved åen. Der er dyrt, og en jeg mødte på Vinstuen, fortalte mig, at de sælger nachos til 80 kroner, som koster fem kroner at lave – og så flot er åen ikke der.”


SE OGSÅ: Kort over fredagsbarer på AU

Hvor følger jeg med i, hvad der sker på campus?:

Martin: ”Aarhus Universitets studiemagasin Delfinen skriver artikler, der rammer bredt og fanger meget. Men den bedste måde at holde trit med den slags er ved at være med i forskellige foreninger, der strækker sig på tværs af studier. Der hører man, hvad studerende på andre studier går og overvejer. Jeg er blandt andet med i Kakofoni, der laver litterære arrangementer, men som primært henvender sig til Nordisk Sprog og Litteratur.”

Lea: ”Jeg følger Omnibus på Facebook for at få nyheder om AU, men i høj grad også universitetets egen facebookside. Derudover følger jeg med i nyhedsstrømmene hos Delfinen og mit eget fags side på Facebook, hvor jeg kan følge med i alle de nære nyheder på mit fagområde.” 

Gustav: ”Hvis man brænder for arrangementer og nyheder, kan man tilmelde sig en masse forskellige frivillige organisationer. Der er, stort set, en organisation til enhver smag og personlighed.”
 

Det bedste sted til at læse og skrive:

Lea: ”Jeg kan rigtig godt lide Det Kgl. Biblioteks lokaler. Der er bibliotekshaven og kantinen, hvor der er lidt baggrundsstøj, men også læsesalene, hvis man skal koncentrere sig og ikke snakke med andre. Derudover kan jeg allerbedst lide at være på Nobelparkens læsesale, hvor jeg er tæt på mine studiekammerater. På Historie har vi vores eget hangout/pause- og frokostrum, Kancelliet, hvor jeg tilbringer enormt meget tid mellem læsning.”

Martin: ”Først på dagen læser jeg bedst op ude i byen. ARoS' læserum eller en rolig café, eller hvor jeg nu mest har lyst til at sidde dén dag, men hen på eftermiddagen læser jeg bedst derhjemme. Nogle studier har også nogle gode og hyggelige fagspecifikke læsesale.”

Gustav: ”Hvis man ønsker at læse alene eller fokuserer på en individuel opgave, er bibliotekerne rigtig gode miljøer at arbejde i. Jeg kan personligt ikke arbejde effektivt hjemmefra, så jeg bliver nødt til at få startet min arbejdsproces ved at tage et andet sted hen. Til gruppearbejde er campusserne rundt omkring gode.”


SE OGSÅ: Studiestartssite 2020

Disse arrangementer må du ikke gå glip af:

Martin: ”Litteraturfestivalen LiteratureXchange - uni-relateret er det nok Danmarks Største Fredagsbar. Der er mulighed for at møde og dyste mod andre studerende, og så er der koncerter til sidst.”

Lea: ”Det åbenlyse svar må være Kapsejladsen, og selvom jeg er på vej til at starte på min kandidat, har jeg faktisk aldrig været der. Så jeg vil i stedet fremhæve Danmarks Største Fredagsbar, der giver en form for festivalstemning. De sidste år har der været brug for regnjakke og gummistøvler, men det gør bare hele festivalfølelsen mere ægte. Derudover kan jeg kun anbefale at se sit studies revy.”

Gustav: ”Min top 1 er Kapsejladsen, men Northside er også et arrangement, jeg mener man bør opleve.”

NB: I år er Danmarks Største Fredagsbar aflyst
 

Dit studieliv bliver ikke komplet uden:

Martin: ”Mit studieliv bliver ikke komplet uden følelsen af, at jeg kommer ud og oplever byen. At studere er ikke et 8-16-arbejde. Det handler for mig om at have lyst til at læse, og det får jeg, når jeg går rundt blandt ’normale mennesker’. Det er bekræftende og inspirerende og en enorm kontrast til alle de surmulende munde og tomme øjne på læsesalen.” 

Lea: ”Mit studieliv bliver ikke komplet uden enorme mængder kaffe og mine studievenner.” 

Gustav: ”Mit studieliv bliver ikke komplet uden fællesskab. Et godt fællesskab gør underværker. Ikke mindst fordi man højst sandsynlig finder nogle venner, som deler de samme interesser og er meget lig en selv personlighedsmæssigt, men også fordi der er et kæmpestort udbytte i form af sparring og opgavehjælp.”
 

Et sidste godt råd:

Lea: ”Tag ud og se! Der er så meget AU, som man ikke aner hvordan ser ud. Man kan nemt blive fanget lidt på sit eget område og glemme, at AU er så meget mere. Tag en tur rundt i uniparken, op på Katrinebjerg og ind i Nobelparken. Tag på fredagsbar-crawl rundt til alle mulige studiers fredagsbarer og se, hvad de gemmer på.”

Martin: ”Det er vigtigt at skabe en slags dynamik, og noget afveksling i sin hverdag. Og det kan man få ved at sidde forskellige steder, både rundt på campus og rundt i byen. Det giver et nyt syn på ens hverdag. Så mit råd vil være: Gå på opdagelse. Se jer omkring. Sæt jer, hvor I har lyst. Der er mange, mange smukke bygninger rundt om på Aarhus Universitet og i byen, og jeg sætter mig altid i den tro, at de må smide mig ud, hvis de ikke vil have mig der.”

Gustav: ”Det er okay at føle en form for imposter syndrome (altså at tvivle på sine egne evner, red.) i den tid, man går på uni. Næsten alle vil opleve, at opgaverne og de krav, der bliver stillet, er komplicerede og nogle gange uløselige. Det vigtigste er at gøre brug af sine undervisere og studiekammerater. Man skal huske på, at man er på universitetet for at tilegne sig ny viden, og at ingen kan det stof, man er kommet for at lære. Det dummeste man kan gøre, er ikke at spørge om hjælp.”