”Byg den campus, I har brug for, men find først et overordnet koncept”
Omnibus har talt med arkitekt Jean Pierre Bolívar, partner siden 2008 i BUSarchitektur, der står bag store universiteter og bygningsværker over hele verden. Et af universiteterne tiltrækker sig særlig opmærksomhed – University of Vienna. Nyopført og taget i brug 2008-14.
Find ud af, hvad I gerne vil have – og hvad I IKKE vil. Så enkelt lyder rådet fra partner og arkitekt Jean Pierre Bolívar, BUSarchitektur, der er internationalt anerkendt for universitetsprojekter i størrelse “large”. Han er projektmager og en del af det team, der står bag koncept, udvikling og opførelse af Vienna University of Economics and Business (Campus WU). Et universitet, der på nogle områder ligner Aarhus Universitet.
Fakta: Fra kommunehospital til campus
I 2019 overtager AU de bygninger og arealer på Nørrebrogade, der tidligere husede Kommunehospitalet – det nuværende Aarhus Universitetshospital.
Tidligst i 2020 forventes det, at AU kan begynde at flytte forsknings- og undervisningsaktiviteter til det nye område, der først skal gennemgå en renovering.
Der er tale om 110.000 m2 bygningsareal, og flere af bygningerne er tegnet af arkitekt C.F. Møller, der også har tegnet Aarhus Universitets bygninger i Universitetsparken.
AU har ikke ret til selveje. Derfor lejer universitetet bygningerne af Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S (FEAS), som har købt bygningerne af Region Midtjylland for 807,5 millioner kroner.
Fakta: AU’s vision for det nye campusområde:
- At styrke og samle en række af universitetets forskningsaktiviteter. Både gennem udvidelse af de eksisterende aktiviteter og gennem flytning af nogle af de aktiviteter, der nu er spredt på forskellige lokaliteter.
- Mulighed for at renovere eksisterende forsknings- og undervisningsfaciliteter og at udbygge nye forskningsfaciliteter.
- Opførelsen af forsker- og studieboliger samt udvidet samarbejde med både etablerede og nyetablerede virksomheder er også blandt overvejelserne.
- Læs mere om campusudvidelsen
”Campus WU begyndte omvendt. Her var det universitetet, der skulle passe ind i landskabet og samtidig skabe korridorer mellem byen og Prater Park. Vi byggede nærmest ind i parken og helt tæt op til byen,” siger Jean Pierre Bolívar.
Han er sikker på, at Campus WU blev en succes, fordi bygherrerne vidste, hvad de ville. Alle kræfter hos BUSarchitektur kunne derfor bruges på at løse opgaven.
”Mange har brug for assistance til afklaringsprocessen, og det er ofte en god investering at begynde med en masterplan og konceptudvikling, hvor man har arkitekter med på råd,” siger han.
Kobling til byen
To centrale elementer var i spil i det koncept, der blev brugt i Wien. Det ene var koblingen til bymiljøet, byens største park Prater Park og kunsthallen VIENNAFAIR. Det andet var, at området skulle give plads til dialog og være et sted, hvor viden og mennesker mødes og samtidig åbne sig op for naboerne, som for eksempel kunsthallen VIENNAFAIR.
Jean Pierre Bolívars erfaring siger, at det hurtigt bliver kvadratmeter, digitale muligheder, klassestørrelser, teknik og valg af bygningsmaterialer, der bliver fokuspunkter, når en bygherre sætter retning for en arkitektkonkurrence. Hans forslag er enkelt.
”Lav en konkurrence for arkitekter, og bed dem komme med forslag til, hvordan universitetet udvikler et koncept og en masterplan for den nye campus, og hvordan konkurrencevilkårene skal være, når det endelige projekt udbydes.”
Masterplanen var den første opgave i Wien. Her definerede BUSarchitektur hele den overordnede plan for universitetet.
Fremtidens universitet
Håb for fremtiden, en tredimensional virkelighed, en ny verden og et univers, hvor forskning og læring får optimale vilkår. Sådan omtaler de verdenskendte arkitekthuse Campus WU i en video fra den officielle åbning. De fem selvstændige bygninger, der i dag udgør Campus WU, har hver sit designhus bag sig. Det kan ses, og effekten af arkitekternes forskellige nationale ståsteder er blevet et universitet med et internationalt og urbant udtryk.
Bygningen ”Student Center” er fx tegnet af den japanske arkitekt Atelier Hitoshi Abe (Sendai/Los Angeles), og det er den irakisk/britiske arkitekt Zaha Hadid (Hamborg), der står bag bygningen, som rummer bibliotek og læringscenter. Sir Peter Cook og CRAB Studio (London) har stået for administrationsbygningen: en bygning, der sætter helt nye standarder for ”kedelige” administrationsgange. Her væver farverne gul og orange sig organisk ind i bygningsværket. I det hele taget er ordet ”kedelig” helt unødvendig i ordforrådet, når arkitekturen på Campus WU får sat ord på.
Liv fra morgen til aften
Et andet centralt krav fra bygherren var, at campussen skulle åbne sig op og være mødested fra tidlig morgen til sen aften for studerende, medarbejdere og byens borgere.
”Vi skabte åbne områder, man skal gå hen over for at komme fra et sted til et andet. Når mennesker skal flytte sig, møder de nye mennesker. Det understøtter bygningerne og den måde, de er placeret i forhold til hinanden. Den tænkning gælder også inde i selve bygningerne.”
LÆS OGSÅ: Drømmecampus: Grønne områder, bløde sofaer – og elkedler
Jean Pierre Bolívar bor i Wien og kommer ofte i campusområdet.
”Jeg kommer der med mine børn, går på café, bruger legepladserne og krydser pladserne, når vi skal et sted hen. Jeg synes, det fungerer,” siger han.
LÆS MERE: