Omnibus prik

Crowdfundet solcelleprojekt på tagene af AU er fuldført: 120 studerende, medarbejdere og aarhusianere er med

Energifællesskab på AU med 120 medlemmer har installeret solceller på tagene i Nobelparken. Solcelleanlæggene producerer årligt elektricitet, som svarer til 20 danske husstandes elforbrug.

Solcellerne forventes at producere 86.000 kilowatt-timer elektricitet årligt. Det vil reducere bygningernes CO2-aftryk. Foto: UEF

Fremover bliver en del af strømmen i Nobelparkens bygninger leveret af solceller ejet af studerende, medarbejdere og aarhusianere.

Det andelsbaserede energifællesskab Universitetets Energifællesskab (UEF) har nemlig gennemført sin crowdfunding og fået installeret et solcelleanlæg på tagene af to AU-bygninger i Nobelparken; bygning 1481 og 1483. Solcellerne er købt af foreningen og vil levere 86.000 kilowatt-timer elektricitet til AU, svarende til 20 danske husstandes årlige elforbrug. AU’s brug af strømmen giver samtidig medlemmerne et årligt økonomisk afkast.

Andreas Jacobsen, formand for foreningen og ph.d.-studerende på AU, er glad for, at man endelig har fået alt på plads. Det blev fejret med en indvielse 5. september.

”Vi er godt nok lettede over, at det endelig kom i hus. Og vi er også meget stolte over, at der var folk, som gerne ville deltage i indvielsen, og at vi fik sat ansigt på alle vores nye medlemmer,” siger Andreas Jacobsen.

900 andele solgt

Projektet, der er EU-støttet gennem forskningsprojektet AURORA, har været længe undervejs. Tilbage i begyndelsen af 2022 begyndte lektor Marta Victoria og akademisk medarbejder Zhe Zhang fra Institut for Mekanik og Produktion arbejdet med at skabe et andelsbaseret energifællesskab på AU. Foreningen blev stiftet i august 2023, og i september 2023 blev foreningen registreret hos Erhvervsstyrelsen, hvilket åbnede for crowdfundingen i november og gjorde det muligt for medlemmerne at begynde at lede efter en leverandør af solceller.

”Vi havde regnet med at få solgt det hele i 2023, men det lykkedes ikke, så vi var nødt til at forlænge crowdfundingen til april 2024. Det var svært at nå ud til nok mennesker. Vi så en masse salg i starten, men i december fik folk andre ting at tænke på,” siger Andreas Jacobsen.

Nu kan du få andel i kommende solceller på tagene af Aarhus Universitet

Foreningen endte med at sælge 900 andele, som koster 900 kroner stykket. Andelene, som giver 110 watt hver, er fordelt på 120 medlemmer. Målet for foreningen var at sælge 1.000 andele, men det betød ikke så meget.

”Priserne på solceller var faldet så meget, siden vi lagde budgettet, så det gik faktisk op. Derefter skulle vi finde en entreprenør til at sætte solcellerne op, og det gik rigtigt hurtigt,” siger han.

Udfordringerne har ligget i at få de grundlæggende kontrakter på plads. Projektet er gennemført i samarbejde med FEAS Erhverv P/S, som ejer bygningerne i Nobelparken, og firmaet 1KOMMA5° Danmark, ligesom foreningen har en kontrakt med Aarhus Universitet om salg af elektriciteten.

”Hvert andet år skal vi forhandle priser med universitetet, fordi vi kun kan underskrive to år ad gangen. Det bliver spændende, når vi skal gøre det. Vi må se, hvor hårdt de går til os. Men jeg tror, at den pris, vi har nu, er et rigtigt godt sted mellem, at de sparer nogle penge, og at vi tjener nogle penge. Det er en middelpris, vi tager,” siger Andreas Jacobsen.

Årligt afkast på 60 kroner

Solcellerne giver som nævnt et årligt afkast til medlemmerne, men der vil gå en del år, før det er rentabelt. Foreningen har tidligere understreget, at solcellerne ikke skal ses som et investeringsprodukt, men som en mulighed for at få lov til at eje og støtte grøn energi.

”Vi regner med, at de giver i omegnen af 60 kroner de første år, fordi vi holder nogle penge tilbage til renoveringer, som vi ved, der kommer. Men efter 12 år, hvor der er dele, der skal skiftes ud, regner vi med, at det fordobler afkastet til 120 kroner per andel,” siger Andreas Jacobsen.

Andelene fordeler sig på 60 procent mænd og 40 procent kvinder. Foreningen har ikke oplysninger om, hvorvidt de er studerende, medarbejdere eller blot borgere i Aarhus, men mange har kun købt få andele, og det kan betyde, at mange studerende er med, vurderer Andreas Jacobsen.

Foreningen har oprettet en venteliste, man kan skrive sig på, hvis nogle skulle vælge at sælge deres andele.

Infoskærm i Nobelparken

AURORA-projektet løber kun frem til 2025, men foreningens solceller kommer til at bestå. De har en forventet levetid på 20-25 år, og foreningen håber, at projektet vil brede sig til endnu flere grønne tiltag på universitetet. Foreningen håber også, at de nye solceller vil blive brugt til læringsmæssige formål.

”Vi har to forskellige solceller på hvert tag, og tallene for hver gruppe vil blive offentliggjort på vores hjemmeside, så man kan se, om de leverer, som de lover, og hvordan det ændrer sig over tid. Det kan bruges til undervisning og den slags. Vi har også fået sat en infoskærm op i Nobelparken, som viser, hvor meget strøm der er blevet lavet i dag og lignende,” siger Andreas Jacobsen.

Korrekturlæst af Charlotte Boel