Debat: Gå til din tillidsrepræsentant, hvis din forskningsfrihed er presset
Fællestillidsrepræsentant Olav W. Bertelsen minder i dette indlæg om, at tillidsmandssystemet er til for at sikre ordnede forhold. Også når det handler om forskningsfrihed.
VIVE's undersøgelse af forskningsfrihed på AU viser, at 16% af de adspurgte har oplevet internt eller eksternt pres med det formål at få dem til ændre resultater eller at undlade eller udskyde publicering.
Det er vigtigt, at der bliver opstillet klare normer, der forhindrer, at forskerne bliver presset til at gå på kompromis med forskningens integritet. Det er også vigtigt med institutionelt forsvar for forskningsfriheden og med klagemuligheder, hvis forskerne bliver beklikket på deres faglighed.
Henvend dig til din tillidsrepræsentant
Det kan i den sammenhæng se ud til, at mange medarbejdere på AU ikke er opmærksomme på, at de kan gå til deres tillidsrepræsentant.
Men har man brug for at drøfte en situation, hvor man føler sig udsat for pres, kan man altid henvende sig til sin lokale tillidsrepræsentant. Og kan man af den ene eller anden grund ikke bruge vedkommende i en konkret sag, kan man henvende sig til en af de fællestillidsrepræsentanter, der findes på hvert fakultet - eller i sidste ende til mig, der er valgt som fællestillidsmand for alle akademikere på Aarhus Universitet.
Samtlige tillidsrepræsentanter er uafhængige af ledelsen, og er sat i verden for at forsvare den enkelte medarbejder, når denne har problemer i forhold til sit arbejde. Og det gælder selvfølgelig også, når en forsker oplever, at vedkommendes forskningsfrihed er under pres.