Studenterrådets nye formand blev lokket ind i studenterpolitik ved et tilfælde: ”Jeg har ikke den store religiøse forestilling af mig selv som leder”
Mellem Mars-simulatorer og studenterpolitik finder man Studenterrådets nye formand, Jes Enok Steinmüller, der gør krav på den efterspurgte kompetence ’at have mange bolde i luften’. Med en spontan formandspost og et sideløbende rumprojekt har Jes Enok Steinmüller lige for tiden kun søvn som sin tredje nebengesjæft.
Fem skæve til Jes Enok Steinmüller
Sidst jeg var oppe i det røde felt, var fordi: ”... Jamen, jeg er sjældent oppe i det røde felt, det er en af mine fordele. Jeg kommer op i det røde felt lynhurtigt, hvis jeg slår hovedet, som oftest sker, når der er lave dørkarme. Så bander jeg og svovler i ti sekunder og er pissesur, og skal lige have det ud af systemet."
De færreste ved, at jeg: ”... har været på landsholdet i bridge som 13-årig. Det var ungdomsbridge, men der er jo ikke nogen unge, der spiller bridge."
Min yndlingsapp er: ”YouTube. Jeg gider ikke betale for Spotify, og så er AdBlock dejligt. Så ser jeg bare musikvideoer på YouTube."
Jeg kan ikke få det bedre, end når jeg: ”... spiser god mad. Gerne enten fransk and eller noget ordentligt tysk."
Mit yndlingssted på AU er: ”... Diverse fredagsbarer. Jeg kan ikke vælge én, for det er kombinationen af dem. Det er altid hyggeligt at starte på fysik, drikke et par øl, tage op på matematik, få nogle shots, hen på Katrines Kælder, få et spejlæg og så videre til Nobelparken og gå på dansegulvet. Jeg ikke så god til at danse, men det har ikke stoppet mig endnu."
Omnibus møder Studenterrådets nye formand, Jes Enok Steinmüller, på hjemmebane ved Institut for Fysik i Universitetsparken. Jes Enok Steinmüller kender sin vej igennem instituttets mange laboratorier og afkroge. Helt fra diverse tanke og simulatorer i kælderen til udsigten over Aarhus i ’Sky Lounge’ på øverste etage.
Jes Enok Steinmüller studerer på fjerde semester af kandidaten i fysik, men mange sideprojekter, herunder hans engagement i Studenterrådet, udskyder den dag, hvor Jes Enok Steinmüller kan kalde sig færdiguddannet fysiker.
”Jeg er nok færdig om halvandet år-ish,” siger Jes Enok Steinmüller med et glimt i øjet.
Han tiltrådte i oktober som formand ved lidt af et tilfælde, hvilket har været ret karakteristisk for hans studenterpolitiske virke indtil nu. I 2018 bliver Jes Enok Steinmüller i en brandert med sine studiekammerater på fysikstudiet lokket med i sit lokale, men døende fagråd, der dengang hed MatFys fagråd. Nogle år senere lokkes han med i Studenterrådet af sin roomie. Han overtales endnu engang af sin ven – og nu tidligere forperson for Studenterrådet – Oliver Mølgaard Gertsen til at stille op som næstformand i Studenterrådet. Duoen tiltræder 1. februar 2024, og da Oliver Mølgaard Gertsen er fratrådt posten før tid, er det nu Jes Enok Steinmüller, der har indtaget formandsposten og skal holde Studenterrådet i kredsløb rundt om AU.
”Planen var, at han havde den politisk front, og jeg havde den organisatoriske,” siger Jes Enok Steinmüller.
Lokale mærkesager
Jes Enok Steinmüller beskriver ikke sig selv som en aktivistisk type med markante mærkesager.
”Jeg har nogle projekter hist og pist, som jeg vil arbejde på og forbedre. Jeg lægger personligt mine kræfter i det AU-orienterede, og mit fokus er rigtigt meget på trivsel og generelle vilkår og rammer, ” siger Jes Enok Steinmüller.
Et af Jes Enok Steinmüllers lidt større projekter er dog vilkårene for foreningslivet på AU.
”Det, der skaber god trivsel og godt studiemiljø, er foreningerne. Det er alt fra foredragsforeninger til festforeninger. Det kræver selvfølgelig, at de har ordentlige vilkår. Det betyder at sørge for at holde universitetet op på, at foreningerne skal inddrages, når Aarhus BSS flytter fra Fuglesangs Allé til Universitetsbyen, eller når der skal ombygges på Katrinebjerg,” siger Jes Enok Steinmüller.
Desuden ønsker den nye formand at genoplive den såkaldte ’International Committee’, der er Studenterrådets afdeling for internationale studerende. Med et repræsentantskab i universitetsalliancen er forholdene for udvekslingsstuderende vigtige for Jes Enok Steinmüller.
En formand i kulissen
Jes Enok Steinmüller fortsætter sin organisatoriske tilgang i embedet som formand, da det ikke er hans ambition at skulle være markant frontfigur for Studenterrådet. Faktisk beskriver han sig som en kulisse-formand.
”Jeg har ikke den store religiøse forestilling af mig selv som leder,” siger han.
”Jeg er ikke en person, der har behov for at lægge en linje som sådan. Jeg er glad for at kunne inddrage alle til at lægge linjen,” siger han.
”Det er mere lavpraktisk. Jeg har styr på, hvad jeg laver, og folk har tillid til, at jeg kan repræsentere dem,” siger Jes Enok Steinmüller, der beskriver sig selv som målorienteret.
Det er i højere grad den interne ledelse i Studenterrådet, der mærker det nye formandskab, mener den nye formand selv. Han er dog ikke mere i kulissen, end at han efter kort tid på formandsposten har været i medierne og udtale sig om studiemiljøet på tandlægestudiet.
”Min rolle er at repræsentere Studenterrådet og formidle dets holdninger og politikker. Det er ikke mig, der er i centrum, men det er mig, der er talerøret,” siger Jes Enok Steinmüller.
”Jeg vil i højere grad arbejde for, at der bliver sat nogle systemer og rammer op, der fungerer, når jeg ikke er formand længere,” siger Jes Enok Steinmüller.
Studenterpolitik og fysik … og otte timers søvn
Systemer, rammer og en målorienteret tilgang til formandskabet rimer ret godt på et naturvidenskabeligt og matematisk studie som fysik.
”Jeg kan godt lide at arbejde med ligninger og tal og med at få ting til at gå op. Det er lidt som et puslespil,” siger Jes Enok Steinmüller, som gennem et rumprojekt har fundet den gnist, der måske kan antænde en forskerdrøm ude i fremtiden.
Det studenterdrevne rumprojekt, også kaldet HEIMDAL, er en del af et tysk-svensk rumprogram ved navn REXUS/BEXUS. Sammen med ti andre studerende fra HEIMDAL-projektet sendte Jes Enok Steinmüller et hyperspektralt kamera op i rummet, som skal fotografere svenske skovarealer i farver, som mennesket ikke kan se med det blotte øje.
”Når du har sendt noget op i rummet, så kan du ikke fikse det - så skal tingene bare være i orden”
Jes Enok Steinmüller indrømmer dog, at fysik ikke altid er det nemmeste puslespil at skulle lægge. Derfor er Studenterrådet og fysik hinandens afbræk.
”Jeg elsker fysik, men det kan godt blive lidt langhåret, når man sidder med det hele dagen. Det er det samme med studenterpolitik, hvis man skal igennem et bureaukratisk råd eller lignende. Det er rart at have noget at skifte imellem. Det er en fin måde at sørge for, at hverdagen ikke bliver for ensformig,” siger Jes Enok Steinmüller.
For tiden er der dog ikke tid til andet end studenterpolitik og lidt fysik ved siden af.
”Jeg er nok ikke den ideelle studerende lige nu. Jeg er måske lidt for distraheret af andre projekter til at nå så meget på studiet lige nu,” siger Jes Enok Steinmüller.
Når du ikke diskuterer flytning fra Fuglesangs Allé eller arbejder med dit rumprojekt, hvad laver du så?
”Sover,” siger Jes Enok Steinmüller og sukker.
”Lige for tiden er det lidt halvintenst.”
At den nye formand lige nu prioriterer formandspost og søvn lidt højere end kvantefysik og exoplaneter, er dog ikke Jordens undergang for ham.
”Det at være studerende er jo ikke kun studiet. Det er også alt det rundt om. Hvis jeg kun havde haft næsen i bøgerne, havde jeg haft en kandidat i 2023, men det tror jeg ikke, at jeg ville have været gladere af,” siger Jes Enok Steinmüller, der regner med at færdiggøre sit studie om halvandet år-ish.
Korrekturlæst af Charlotte Boel