Derek Beach: Det er et direkte angreb på det amerikanske demokrati

Nattens hændelser i Washington, D.C. er kulminationen på mange års flirten med det ekstreme højre fra republikansk side, mener professor i statskundskab og USA-ekspert Derek Beach. Han mener, at den republikanske elite endnu mangler at erkende problemets alvor, og frygter, at det vil kræve flere terrorangreb, før den erkendelse kommer.

Derek Beach, professor ved Institut for Statskundskab og ekspert i amerikansk politik. Foto: Maria Randima

I går aftes dansk tid stormede Trump-støtter kongresbygningen i Washington D.C. på dagen, hvor de folkevalgte politikere formelt skulle godkende Joe Bidens sejr ved præsidentvalget.

Derek Beach, som er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet og USA-ekspert, forudså i november i forbindelse med præsidentvalget, at hvis Trump tabte præsidentvalget og fortsatte sin retorik om valgsvindel, kunne hans støtter finde på at tage sagen i egen hånd og ty til alvorlig vold. Og professoren fik ret i sin antagelse.

LÆS OGSÅ: Professor Derek Beach tror ikke på borgerkrig efter det amerikanske valg – men frygter vold på valgdagen

Forud for den formelle optælling af valgmandstemmer holdt Trump i går tale for sine støtter ved et valgmøde med titlen 'Red Amerika'. Her fremførte han igen sin påstand om, at valgsejren er blevet stjålet fra ham og de republikanske vælgere, og opfordrede sine støtter til at marchere mod Capitol Hill. Og det gjorde de. Og de forcerede den opsatte politiafspærring, samlede sig i stort antal på trappen foran Kongressen og trængte derefter ind i kongresbygningen.

Det er indenrigspolitisk terror

Omnibus har spurgt Derek Beach, hvordan han som ekspert og som amerikaner ser på nattens hændelser i Washington, D.C.

”Jeg har det lidt, lige som jeg havde det tilbage i 1995 efter Oklahoma City-bombningerne,” siger Derek Beach med reference til terroraktionen i april 1995, hvor en lastbil blev sprængt i luften foran Alfred P. Murrah Federal Building, som var kontorbygning for den amerikanske forbundsregering og derudover husede en vuggestue og børnehave for medarbejdernes børn. 168 personer mistede livet, heraf 19 mindre børn.

”Nattens hændelser er et direkte angreb på det amerikanske demokrati og det amerikanske system. Det er indenrigspolitisk terror. Min reaktion er forfærdelse,” siger han og fortsætter:

”Det er en skræmmende kulmination på fire års flirten med det ekstreme højre, både fra Trump, andre republikanere og Fox News’ side.”

Det burde være utænkeligt

Netop Trumps retorik er noget af det ved nattens begivenheder, som for Derek Beach at se er det mest opsigtsvækkende. 

”Man har en præsident, som står foran Washington Monument og opildner til protest. Han bruger ikke ordet vold, men det gør hans støtter. Og han bruger mange kampmetaforer,” siger Derek Beach.

Som eksempel nævner han, at præsidenten talte om at få det sande valgresultat for en dag som ”a struggle”.

”Det svarer til at have en tysk kansler, der står i Berlin foran en stor flok nynazister og siger ’angrib’. Det er det, vi har været vidner til, og det er det, der er så vanvittigt. Det burde være helt utænkeligt,” siger Derek Beach, som mener, at hændelserne vil stå tilbage som beviset på, at ord har konsekvenser.

Det kunne være gået meget værre

Selvom optøjerne har kostet fire mennesker livet, mener Derek Beach, at det kunne være gået meget værre.

”Vi kan prise os lykkelige over, at ingen politikere ser ud til at være kommet til skade, og ingen politibetjente er omkommet,” siger han.

Opdatering: Interviewet er lavet og publiceret 7. januar. 8. januar er det meldt ud, at en politibetjent er omkommet efter sine kvæstelser (red.).

Og så er der bomben, som blev anbragt ved republikanernes hovedkvarter i Washington, D.C.

”Den blev bragt til sprængning af politiet, men det kunne lige så godt have været i kongressen. Og hvad ville der være sket, hvis de rent faktisk havde fået fat i Pelosi?” spørger han retorisk med henvisning til, at demonstranternes had er rettet mod blandt andre den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

Bliver Trump nu afsat?

Demokraterne har i nat dansk tid bedt vicepræsident Mike Pence om at aktivere den 25. tilføjelse til den amerikanske forfatning. Den muliggør, at en præsident kan blive fjernet fra sit embede, hvis han af sine egne folk ikke vurderes i stand til at varetage det.

Derek Beach mener ikke, at det er urealistisk, at den kommer i spil nu.

”Men i så fald vil Trump formentlig gå til kongressen og bede om at komme tilbage til embedet. Og så har vi et politisk teater.”

Hvis Trump fortsætter sin retorik om valgsvindel og fortsat udtrykker forståelse for demonstranterne, mener Derek Beach ikke, at republikanerne og Pence vil have nogen vej uden om at aktivere den 25. tilføjelse.

”Men ellers tror jeg, de vil vente på, at de næste to uger er overstået og lade ham gå quietly.

Er det en mulighed for Trump at gå stille?

”Det er for tidligt at sige noget om. Jeg tror, at vi bliver klogere på det i løbet af de næste par dage. Men hvis han fortsætter ufortrødent, så tør jeg spå om, at vi kommer til at se en masseflugt af rådgivere fra administrationen og muligvis et forsøg på at fjerne ham.”

Andre har talt om at føre en ny rigsretssag mod den afgående præsident for at forhindre, at Trump kan stille op til præsidentposten om fire år.

”Man kan forestille sig en sådan procedure, efter han er gået af, hvis republikanerne ønsker at slå hånden af ham én gang for alle. Der er rigeligt med ammunition, senest med hans opkald til den republikanske indenrigsminister i staten Georgia, Brad Raffensperger, i forsøget på at presse ham til at finde nok stemmer til at give republikanerne sejren. Men republikanernes kalkule vil nok være, at det er bedre at lade ham gå stille i natten,” siger Derek Beach.

Kan gøre USA til en mere stabil aktør

Tv-billederne fra nattens protester er gået verden rundt. Men Derek Beach mener ikke nødvendigvis, at de vil kompromittere USA’s ry som international samarbejdspartner yderligere.

”USA’s omdømme var temmelig blakket alligevel efter Trump, og hvis man ser kynisk på det, kan man sige, at USA nu bliver en mere beregnelig international aktør, fordi det oven på hændelserne i nat er usandsynligt, at Trump kan komme tilbage – hvilket er alle andre end Ruslands og Kinas værste mareridt.”

Forskerens bud er nemlig, at Trumps Twitter-konto – som blev spærret i nat – permanent vil forblive lukket. 

”Så vil der ikke længere være en megafon foran ham, og trumpismen kommer til at mangle en frontfigur med karisma.”

Bange for, at erkendelsen vil kræve flere angreb

I løbet af natten dansk tid er kongressen blevet rømmet, og 52 demonstranter er blevet anholdt. Men Derek Beach mener ikke nødvendigvis, at det er enden på historien om de højreekstreme Trump-støtter.

”Jeg kan ikke se, at mange fra den republikanske og konservative elite har erkendt problemet. Tucker Carlson, som er kommentator på Fox News, sagde for eksempel i nat, at man skal forstå, hvorfor folk er så vrede. Som om det er en legitim vrede, nattens hændelser er udtryk for. Der mangler en erkendelse af, at det er ekstremister og racister, vi taler om,” siger Derek Beach og fortsætter:

”Måske kommer den erkendelse i løbet af de næste dage eller måneder. Men jeg kan være bange for, at det vil kræve endnu flere terrorangreb, før man når til den erkendelse,” siger han.