Omnibus prik

Professor Derek Beach tror ikke på borgerkrig efter det amerikanske valg – men frygter vold på valgdagen

Professor Derek Beach, der er ekspert i amerikansk politik, tror ikke på borgerkrig i gaderne efter præsidentvalget i USA. Men han frygter voldsepisoder på valgdagen. Og han ser særligt ét scenarie for sig, der kan få volden til at eskalere i dagene efter, at amerikanerne har stemt.

Professor i statskundskab, Derek Beach, giver her sin vurdering af, hvad der kan ske, hvis Donald Trump taber præsidenvalget. Og i morgen giver han dig en guide til fem ting, du skal holde øje med, hvis du har tænkt dig at nørde igennem, når amerikanerne tirsdag går til valg. Foto: Maria Randima

FAKTA: 25th amendment

  • 25th amendment (ændring, red.) til den amerikanske forfatning. Den 25. tilføjelse blev skrevet ind i den amerikanske forfatning i 1967 for at klarlægge, hvad der skal ske i kølvandet på en krise som mordet på præsident John F. Kennedy i 1963.
  • Hensigten med den 25. tilføjelse var ikke, at den skulle bruges til at erstatte inkompetente præsidenter. Derimod var formålet at indføre en klar proces for, hvem der skulle overtage præsidentskabet i det tilfælde, at en præsident bliver midlertidigt eller permanent ude af stand til at varetage sine opgaver.
  • Brugen af den 25. tilføjelse har hidtil været ukontroversiel. Det var eksempelvis den, der gjorde vicepræsident Gerald Ford til præsident i 1974, da Richard Nixon blev fældet i Watergate-skandalen.
  • Den 25. amendment gør det muligt for en vicepræsident og et flertal af ministrene at afsætte en præsident midlertidigt. Hvis vicepræsidenten skal sidde hele valgperioden ud som præsident, kræver det opbakning fra to tredjedele i begge Kongressens kamre, altså Senatet og Repræsentanternes Hus. Kilde: Nyhedsbureauet AP (Associated Press)

Sandwichen med laks, der ligger i en bagerpose fra Emmerys, bliver åbnet, straks Derek Beach har sat sig ved det lille, runde bord i kontoret på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Professoren har en halv times frokostpause, inden han skal tilbage til sine studerende, så ingen tid til smalltalk. Vi går direkte til sagen:

Trump har meldt ud, at de mange millioner brevstemmer – som især afgives af demokrater – vil føre til valgsvindel. Og samtidig stiger bekymringen for, hvordan bevæbnede private militser som Proud Boys, der går ind for hvidt overherredømme og støtter op om Trump, vil reagere, hvis præsidenten taber valget. Alt sammen oven på et højspændt efterår, hvor gaderne flere gange har været sat i brand efter sammenstød mellem blandt andre Black Lives Matter og Trump-tilhængere.

Hvordan vurderer USA-eksperten Derek Beach, at det vil gå, hvis præsident Donald Trump taber valget i morgen, tirsdag 3. november, men ikke vil anerkende nederlaget? 

Professorens største frygt

Hvis præsidenten taber valget, ser professor Beach to mulige scenarier for sig. I det første scenarie taber Trump så stort, at der ikke vil være tvivl om udfaldet af valget. Men præsidenten vil trods det nægte at anerkende valgnederlaget. 

Men det er ikke det scenarie, der gør Derek Beachs mest bange.  

Det er derimod det andet scenarie. Her ser Trump ud til at vinde på valgdagen, men resultatet tipper flere gange frem og tilbage mellem Trump og Demokraternes præsidentkandidat Joe Biden, efterhånden som brevstemmerne bliver talt op i delstaterne i dagene efter valget. Og til sidst falder det ud til fordel for Biden.

Trump ser ud til at tabe

Og Trump ser ud til at tabe ifølge meningsmålingerne.

”Det mest sandsynlige med alt det, vi ved på nuværende tidspunkt, er, at han taber. Hvis han trods det fortsætter sin retorik efter valget, og folk begynder at handle efter det, så kan man ikke længere nøjes med at sige: ”Åh, det er bare Trump!” siger Derek Beach med henvisning til Trumps gentagne påstande om svindel i forbindelse med brevstemmerne.

LÆS OGSÅ: USA-ekspert Derek Beach: Her er fem ting, du skal holde øje med, når amerikanerne i dag går til valg

Selvom både det første og det andet scenarie kan føre til scener, man kan have svært ved at forestille sig udspillet i USA, slår Derek Beach dog fast:  

”Jeg tror på ingen måde, at vi er der, hvor vi kommer til at opleve en borgerkrig i USA. Men forudsat at Trump fortsætter sin retorik om valgsvindel, kan vi risikere, at nogen tager sagen i egen hånd som for eksempel de private militser. Og det er det, jeg kan være bange for vil ske.”

Derek Beach opsummerer:

”Så hvis det – efter resultatet er skiftet i flere delstater – viser sig, at Trump vil tabe, og han i den situation fortsætter med sine konspirationsteorier, tror jeg, at man vil kunne risikere mere alvorlig vold.”

Republikanerne vil træde i karakter 

Men Derek Beach tror også, at republikanerne vil træde i karakter, hvis den situation skulle opstå. Om ikke andet så for at redde deres eget skind.

”Hvis resultatet er klokkeklart i svingstaten Florida og forholdsvis klokkeklart i svingstaten Pennsylvania, men Donald Trump bliver ved med at opfordre til ditten og datten, tror jeg faktisk, at han vil blive fjernet.

"Jeg tror ikke, at sådan en som for eksempel vicepræsident Mike Pence vil have lyst til at gå over i historien som en, der er fulgt med ned i det kaninhul, som er så uamerikansk og udemokratisk.”

Professoren uddyber:

Han vil blive fjernet i henhold til den 25. amendment (se faktaboks, red.) som mentalt utilregnelig. Så hvis Donald Trump har tabt klart, og han bliver ved med at ævle, ser jeg for mig, at han bliver fjernet. Jeg tror ikke, at sådan en som for eksempel vicepræsident Mike Pence vil have lyst til at gå over i historien som en, der er fulgt med ned i det kaninhul, som er så uamerikansk og udemokratisk.”

Afhængige af Trump-fans

Er der ikke nogen, der på forhånd kan gøre Trump det forståeligt, at det vil kunne føre til alvorlig vold, hvis han i den situation, du her skitserer, fortsætter med sin sædvanlige retorik?

”Han er omgivet af ja-sigere, som ikke tør sige det til ham direkte. Jeg er rimeligt sikker på, at Mitch McConnell (republikansk senator, der er leder af det republikanske flertal i Senatet, red.) frygter det her scenarie. Han har faktisk forsigtigt luftet det. Men problemet er, at republikanerne har brug for, at de 30 procent af vælgerne, som er fans af Trump, møder op for at stemme på valgdagen. Så de tør ikke sige noget, som kan gøre ham vred på nuværende tidspunkt.” 

Derek Beach fortsætter:

”Man skal også huske, at Trump har lavet en fjendtlig overtagelse af partiet. Mitch McConnell, som nok er den mest magtfulde i partiet, har derfor måttet indgå det kompromis, at så længe han kan bruge Trump til at sikre nogle af sine folk genvalg – og få nogle af sine sager igennem – må det være sådan. Men det er meget instrumentelt, for han har reelt ikke haft noget valg.”

Trump vil få opbakning ved tæt løb

Derfor forudser Derek Beach også, at Trump vil møde opbakning fra det republikanske bagland, selvom han fortsætter med sin retorik, hvis der viser sig at være tæt løb mellem de to præsidentkandidater efter valget. 

”Ser Donald Trump ud til at have en chance, vil de blive ved med at bakke op om ham. Men står det klokkeklart, at han har tabt, er jeg rimeligt sikker på, at hans hidtidige støtter vil forlade ham, mens de kan. Også af frygt for deres eftermæle. Så hvis det står klart, at Trump har tabt, bliver der cuttet.”

Secret Service på overarbejde

Derek Beach sigter med cuttet til, at Trump vil blive fjernet, og vicepræsident Mike Pence og hans kabinet vil tage over for at lede regeringen i overgangen til indsættelsen af den nye præsident i januar. 

”Selvom Trump er omgivet af en masse ja-sigere, tror jeg, at regeringen i det scenarie vil få præsidenten erklæret utilregnelig. Og der er en hel procedure for den situation.”

"Hvis han nægter at gå af, vil det faktisk være ulovligt for eksempelvis militæret at adlyde hans ordre.”

Hvordan fjerner man helt konkret en præsident?

”Han vil ikke være lovlig præsident i det tilfælde. Og hvis han nægter at gå af, vil det faktisk være ulovligt for eksempelvis militæret at adlyde hans ordre. Amendment 25 har en procedure for fjernelse af præsidenten i et sådant tilfælde. Det er vicepræsidenten, som kan tage initiativ med opbakning fra flertallet af regeringens ministre.”

Men kan vi komme til at se Trump blive slæbt ud af Det Hvide Hus?

”Hvis han nægter at gå af, bliver det formentlig Secret Services opgave at gå ind for fysisk at fjerne ham. Også hvis han bliver fjernet med den begrundelse, at han er mentalt utilregnelig, vil det være noget af det samme.”

Hvad er worst case scenario, som du ser det?

Derek Beach tager den sidste bid af sin sandwich, krøller bagerposen sammen og rejser sig fra sin stol. Han må tilbage til sine studerende.

”Worst case!”

Professoren ler på vej ud ad døren:

”Vi har ikke engang snakket om russerne endnu ...”


LÆS I MORGEN: Amerikanerne går til valg  her er fem ting, du skal holde øje med

Ekspert i amerikansk politik, professor Derek Beach fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, har indvilliget i at pege på fem forhold, du med fordel kan hæfte dig ved, mens du fra sofaen følger slaget om, hvem der fra januar får sæde bag skrivebordet i Det Ovale Værelse. 

FAKTA: 25th amendment 

  • 25th amendment (ændring, red.) til den amerikanske forfatning. Den 25. tilføjelse blev skrevet ind i den amerikanske forfatning i 1967 for at klarlægge, hvad der skal ske i kølvandet på en krise som mordet på præsident John F. Kennedy i 1963.
  • Hensigten med den 25. tilføjelse var ikke, at den skulle bruges til at erstatte inkompetente præsidenter. Derimod var formålet at indføre en klar proces for, hvem der skulle overtage præsidentskabet i det tilfælde, at en præsident bliver midlertidigt eller permanent ude af stand til at varetage sine opgaver.
  • Brugen af den 25. tilføjelse har hidtil været ukontroversiel. Det var eksempelvis den, der gjorde vicepræsident Gerald Ford til præsident i 1974, da Richard Nixon blev fældet i Watergate-skandalen.
  • Den 25. amendment gør det muligt for en vicepræsident og et flertal af ministrene at afsætte en præsident midlertidigt. Hvis vicepræsidenten skal sidde hele valgperioden ud som præsident, kræver det opbakning fra to tredjedele i begge Kongressens kamre, altså Senatet og Repræsentanternes Hus. Kilde: Nyhedsbureauet AP (Associated Press)