Omnibus prik

Derek Beach: Ligesom et undertippet fodboldhold kan vinde en kamp, kan Trump også vinde valget. Det er bare ikke særligt sandsynligt

Professor Derek Beach fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet har lavet en forudsigelsesmodel, som i al beskedenhed kan forudsige resultatet af dagens amerikanske præsidentvalg.

Professor Derek Beach. Foto: Maria Randima

Derek Beachs model minder om den, der anvendes til forudsigelse af valgresultatet på fivethirtyeight.com (ABC News).

Og resultatet: Joe Biden bliver USA's 46. præsident.

Men, understeger professor Beach, for der er et men:

"Modellen forventer, at Biden vinder cirka 9 ud af 10 gange. Men der er stadig en mulighed for, at Trump vinder. Det er bare ikke særligt sandsynligt baseret på meningsmålinger, og hvad vi ellers ved om vælgeradfærd i USA. Men ligesom et undertippet fodboldhold kan vinde en kamp, så kan Trump stadig vinde valget."

LÆS OGSÅ: USA-ekspert Derek Beach: Her er fem ting, du skal holde øje med, når amerikanerne i dag går til valg

Faktorer, der påvirker amerikanerne

Derek Beach forklarer her, hvordan modellen fungerer – og hvilke resultater den viser:

Figuren viser resultaterne af forudsigelsesmodellen. Den bruger en kombination af strukturelle faktorer baseret på vores historiske viden om, hvilke faktorer der påvirker amerikanere, når de vælger en præsident (særligt økonomiske), samt meningsmålinger både på landsplan og på delstatsplan. Modellen tager i den forbindelse højde for den usikkerhed, der er ved meningsmålinger. 

LÆS OGSÅ: Professor Derek Beach tror ikke på borgerkrig efter det amerikanske valg – men frygter vold på valgdagen

Modellen laver 2.000 simulerede ’valg’

Modellen laver derefter 2.000 simulerede ’valg’, hvor den prøver at regne ud, hvor sandsynlige forskellige udfald er i hver delstat. De bliver bagefter aggregeret til et nationalt resultat.

Og her kommer modellen altså frem til, at Biden 9 ud af 10 gange vil få mindst 270 valgmænd – og dermed vinde valget.

Denne figur viser, hvor mange procent af stemmerne modellen forventer, at Joe Biden får i hver delstat. Omkring hvert punkt for hver delstat er et 95 % konfidensinterval, som viser sandsynlige udsving, der kan være i resultaterne baseret på usikkerhederne, der kommer fra mulige fejl i meningsmålinger osv.