Omnibus prik

Fællestillidsrepræsentanter er bekymrede over krænkende adfærd, og at stress fortsat er et problem

De to fællestillidsrepræsentanter ved Aarhus Universitet glæder sig over, at trivslen på universitetet er i en positiv udvikling. Men der skal sættes ind over for stress, krænkende adfærd og vold, pointerer de.

Charlotte Kler er fællestillidsrepræsentant for de teknisk-administrative medarbejdere
Charlotte Kler er fællestillidsrepræsentant for de teknisk-administrative medarbejdere (TAP) ved Aarhus Universitet og arbejder til daglig som projektsekretær ved AU’s Institut for Ecoscience. Foto: Roar Lava Paaske

Charlotte Kler er fællestillidsrepræsentant for de teknisk-administrative medarbejdere, mens Agnete Larsen er fællestillidsrepræsentant for de videnskabelige medarbejdere og administrative medarbejdere med akademisk baggrund. De to fællestillidsrepræsentanter har på et fællesmøde i universitetets hovedsamarbejdsudvalg og hovedarbejdsmiljøudvalg gennemgået årets trivselsmåling med flere repræsentanter fra universitetsledelsen.

Hvad gør dig glad, når du læser årets trivselsmåling?

Charlotte Kler: ”At vi har haft en god høj svarprocent. Det er glædeligt, at mange medarbejdere vil deltage, for det giver et godt grundlæg for at kigge på, hvad der rører sig blandt medarbejderne. Det er også dejligt at se, at den overordnede tendens viser en positiv udvikling i trivslen.”

Agnete Larsen: "Selvom vi stadig kan blive bedre, har mange svaret på APV'en. Jeg er også rigtig glad for at se, at mange finder, de har et meningsfyldt arbejdsliv på AU."

Hvad gør dig bekymret ved læsning af årets trivselsmåling?

Charlotte Kler: ”Det er trist at se, at der stadig er problemer med balance og stress i manges hverdag, det er et bekymringspunkt. Opgavebelastning er årsag til arbejdsrelateret sygefravær, så det skal vi gøre mere ved. 287 personer har oplevet mobning, det tal er for højt, og det er ikke alene et ledelsesansvar at bringe ned, det er et ansvar for os alle. Dertil kommer de negative tal omkring sexisme, og at antallet af medarbejdere, der oplever grov, stødende og nedladende tiltale er steget. At medarbejdere modtager direkte trusler om vold og bliver udsat for vold er også meget røde flag.”

Agnete Larsen: "Stressmålingerne gør mig stadig bekymret. Her er det rigtig vigtigt, at vi også har flere medarbejdere, der oplever, at de har gode fremtidsmuligheder på AU og kan se en klar vej frem, og hvor alle har lige muligheder. Det siger også sig selv, at vi ikke vil have en arbejdsplads med chikane og vold – her er ét tilfælde altid ét for meget."

Hvilke tal vil du især gerne se forbedret ved næste måling?

Charlotte Kler: ”De stigende tal når det gælder mobning, sexisme, trusler og nedlandende tale skal simpelthen bringes ned. Og vi skal som sagt også se en forbedring i forhold til stress og opgavebelastning.”

Agnete Larsen: "Ud over at nedbringe stress, mobning, chikane og vold, som jeg allerede har nævnt, skal vi også blive ved med sammen at have fokus på at tale ordentligt til hinanden – tallene for grov, stødende og nedladende tale vil jeg gerne se forbedret."

Er der særlige indsatsområder, ledelsen bør satse på i kølvandet på årets trivselsmåling?

Charlotte Kler: ”Vi skal fortsat arbejde med arbejdsmiljø, omgangstone og balance mellem opgaver og den tid, vi har til rådighed til at løse dem. Generelt skal vi se på, hvordan vi behandler hinanden, taler til hinanden og tager vare på hinanden. Vi skal også have fokus på fremtidsudsigterne i arbejdet og hvad vi kan gøre, for at gøre medarbejderne mere trygge. Nu skal trivselsmålingen bearbejdes på de enkelte institutter og enheder, og her er det vigtigt fortsat at have fokus på arbejdsmiljø og trivsel – det, der gør det sjovt og givende at være på en arbejdsplads.”

Agnete Larsen: "Ledelsen skal huske, at selv når det går godt, er det ikke tilfældigt – det skyldes hårdt arbejde fra alle AU-ansatte uanset job, og det arbejde skal fortsætte. Vi skal blive ved med at have fokus på godt arbejdsmiljø med plads til forskellighed, fokus på diversitet og et godt, meningsfyldt og stressfrit arbejdsliv for alle på et AU, der ikke giver plads til krænkelser."