Farvel til AU efter 13 år: ”Jeg aner ikke, hvad jeg skal. Og det er simpelthen så rart”

Efter 13 år på AU har Dorthe Haagen Nielsen sagt sit job som forskningsgruppekoordinator op. Hendes mand har også vinket farvel til sit arbejde. Huset er sat til salg. Og i midten af januar rejser de til Thailand og Vietnam med deres tre døtre i to måneder. Hvad der skal ske derefter, ved Dorthe Haagen Nielsen ikke.

For halvandet år siden var Dorthe Haagen Nielsen lige kommet hjem efter fire måneders orlov, hvor hun rejste rundt med rygsæk i Sydøstasien sammen med sin mand og deres tre døtre. Nu har familien igen pakket rygsækken. Men denne gang har Dorthe Haagen Nielsen og hendes mand begge sagt deres jobs op og sat deres hus til salg. Foto: Lise Balsby

Følg med på Flashpackermom

Dorthe Haagen Nielsen skriver om sine rejser med familien på bloggen Flashpackermom.

Det er dels en digital rejsedagbog, dels ment som inspiration til andre, der gerne vil ud på en lignende rejse med deres familie.

Dorthe Haagen Nielsen har svært ved at undertrykke, hvor meget hun glæder sig. For det første til at skifte det kolde vintermørke ud med den sydøstasiatiske sol, som hun og familien skal nyde fra midten af januar til midten af marts. For det andet til at se, hvad der venter efter rejsen. For hun har sagt sit job som forskningsgruppekoordinator ved Institut for Datalogi op efter 13 år uden at have et andet job på hånden.

”Jeg aner ikke, hvad jeg skal – og det er simpelthen så rart. Det føles som en gave fra oven. Jeg kan slet ikke lade være med at smile, når jeg tænker på det.”

Hverdagen føltes som et godstog, der buldrede afsted

Dorthe Haagen Nielsen er hverken træt af sit arbejde eller af AU for den sags skyld, understreger hun. Baggrunden for, at hun har besluttet at sige op, er, at hverdagen efterhånden føles som et godstog, der bare buldrer afsted.   

”Jeg befinder mig nok i en eller anden form for midtlivskrise, hvor jeg i en lang periode ikke rigtigt har kunnet mærke mig selv. Efter 10 år med fuldt fokus på at opfostre tre børn er tiden nu kommet til at overveje, hvad de næste 30 år af mit liv og arbejdsliv skal indeholde. Det er tid til at skifte det sikre og velkendte ud med noget andet. Så jeg er spændt på at se, hvad 2020 bringer,” fortæller Dorthe Haagen Nielsen. 

Beslutningen om at sige op tog hun i maj sidste år.

”Jeg er ret spontan, og jeg tog beslutningen om at sige op, dagen før jeg varslede min leder. Jeg kunne bare mærke, at der skulle ske noget. At nu skulle jeg videre. Når min mavefornemmelse ’taler’ så tydeligt, som det var tilfældet, så går jeg med den. Og jeg har ikke et sekund været i tvivl om, at det er det rigtige,” siger hun og understreger, at det også er rart at stoppe på arbejdet, mens det går godt.

En anden vej 

Men drømmen om, at hverdagen måske ikke behøver være 8-16 garneret med madpakke og realkreditlån, begyndte formentlig allerede at spire i det ubevidste, efter at Dorthe Haagen Nielsen i maj 2018 kom hjem fra en længere rejse med familien. I fire måneder rejste hun rundt med rygsæk i Sydøstasien sammen med sin mand Christian og deres tre døtre, som dengang var 3, 6 og 8 år.  

LÆS OGSÅ: Orlov fra AU: Tak for din mail. Jeg er i Asien de næste fire måneder … 

”Den tid til eftertænksomhed, der fulgte i kølvandet på rejsen, var så god for os som familie. Og under rejsen fandt vi en frihed, som jeg under alle at opleve. Det, at være helt væk fra dagligdagen og at træde ud af det børnehave-, skole-, fritids- og madpakkeræs, som normalt fylder vores og andre børnefamiliers hverdag, var en kæmpe gave.”

Rejsen gjorde også Dorthe Haagen Nielsen og hendes mand skarpe på, hvad der er vigtigt for dem.

”Tiden med familien prioriterer vi over alt andet. Det er det vigtige – det er ikke vores jobs.” 

Siden rejsen i 2018 har familien sparet op til den næste lange rejse. Og da det gik op for dem, at der nu var penge nok til to måneders rygsækrejse i Sydøstasien, gik der ikke lang tid, før Dorthe Haagen Nielsen havde booket fem flybilletter.

Dorthe Haagen Nielsens mand kunne ikke få fri fra sit arbejde for at rejse i to måneder. Så han endte med også at sige sit job op. Og da de nu var i gang med at ryste posen, valgte de også at sætte deres hus i Sorring til salg. 

Ikke en eneste nervøs trækning

Dorthe Haagen Nielsen og hendes mands beslutning om at udfordre, hvordan familielivet skal leves anno 2020, har fået flere til at løfte øjenbrynene. Mange har sagt, at det er vildt, modigt og fedt, fortæller hun. Andre har også ladet hende vide, at det kunne de aldrig selv finde på at gøre. Og Dorthe Haagen Nielsen er helt med på, at følelsen af ikke at vide, hvad der venter bare tre måneder ude i fremtiden, både når det gælder arbejde og bolig, ikke er for alle.

”Men for mig er det følelsen af ’yes’ – der er ikke en eneste nervøs trækning i øjenkrogen. Det er den totale følelse af at have taget livet i egen hånd,” siger hun. 

”Det giver mig nok det, jeg nu længes efter i mit arbejds- og familieliv.”

For mig findes der ikke lortejob 

Dorthe Haagen Nielsen er mere spændt på end bekymret over, hvad der venter på den anden side af rejsen. Måske ender hun som et nummer i køen på jobformidlingen. Måske må hun i en periode tage et ufaglært arbejde. Og det har hun det fint med.

”Jeg tager de jobs, der er, når vi kommer hjem og har rejst alle pengene op. For mig findes der ikke lortejobs, når det handler om at brødføde min familie. Jeg er ikke for fin til at sidde ved kassen i Netto, og jeg er heller ikke kræsen, så jeg forventer, at det nok skal gå alt sammen.”

”Det bliver en gave at prøve kræfter med noget andet. Det er godt nok længe siden, jeg har været den nye pige i klassen. Jeg har været den, man spurgte til råds – det er sundt for mig at prøve at være ny på et arbejde. Og med min gøgler-humanistuddannelse kan jeg være hvad som helst,” griner Dorthe Haagen Nielsen, der er uddannet cand.mag. i engelsk og film og TV fra Aarhus Universitet. 

Hun fik foden indenfor på AU allerede under studierne, hvor hun fik et studiejob på Institut for Datalogi. Det blev til et vikariat, da kandidaten var i hus. Vikariatet blev til en etårig ansættelse, hvorefter hun blev fastansat.

Rygsækken er pakket med otte flasker solcreme 

Dorthe Haagen Nielsen er i gang med at pakke rygsækkene, selvom det ikke er meget, familien skal have med.

”Vi pakker til 4-5 dage – og så lidt vaskemiddel. Dog har jeg hamstret solcreme: otte flasker faktor 30 og faktor 50, for vi starter jo med badeferie, og vi er godt blege alle fem. Vi skal starte med at have fødderne ned i sandet og komme ned i gear.” 

Familien begynder rejsen med en ’blød landing i Thailand’, som Dorthe Haagen Nielsen kalder de tre forudbestilte overnatninger på øen Koh Samui.

”Derefter tager vi det, som det kommer. Intet er planlagt eller struktureret på forhånd. Men vi kender landene godt og ved, hvordan man kommer rundt. Og vi ved, at vores børn kan trives med nomadelivet for en stund. Vi har ingen forventninger, ud over at det handler om at få en timeout fra hverdagen. Vi rykker os så langt væk, at intet minder om det, vi har derhjemme. Vi tager dagene, som de kommer. Ser på strande, templer eller skyskrabere. Hvad end vi kommer forbi på vores vej.” 

Efter Koh Samui rejser familien formentlig nordpå til grænsen til Laos og Myanmar og derefter til Sydvietnam. Budgettet for rejsen lyder på 25.000 kroner om måneden inklusiv alt.

Følg med på Flashpackermom

Dorthe Haagen Nielsen skriver om sine rejser med familien på bloggen Flashpackermom.

Det er dels en digital rejsedagbog, dels ment som inspiration til andre, der gerne vil ud på en lignende rejse med deres familie.