Fornyet mod, skærpet kritisk sans – og et stort klap på skulderen

Fornyet mod på at kaste sig over studierne, skærpet blik for kvalitet i forskning og et stort klap på skulderen for indsatsen som studenterforsker er bare lidt af det, som medicinstuderende Frederik Rønne Pachler har fået ud af sit forskningsår.

Frederik Rønne Pachler, som i dag er ph.d.-studerende, tog et forskningsår, fordi han var træt af pensum, pensum og pensum efter tre års studier. Han vedstår også, at beslutningen handlede om at pleje sit CV, og han har da også fået et helt nyt netværk inden for det faglige speciale, der interesserer ham, og hvor han håber på at komme til at slå sine folder, når han er færdiguddannet januar 2018. Foto: Maria Randima

”Det er da ret godt gået, at en studenterforsker slår så mange etablerede forskere af pinden med et abstract, der beskriver original forskning inden for et videnskabeligt felt, hvor de er anerkendte, internationale specialister,” lyder det fra professor Søren Laurberg fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

 Studenterforskeren er 27-årige Frederik Rønne Pachler, og han har skrevet abstractet med afsæt i den forskning, han bedrev som forskningsårsstuderende på professor Laurbergs mave-tarmkirurgiske afdeling på Aarhus Universitetshospital fra august 2013 til august 2014.

 Abstractet – et resumé af en videnskabelig tekst – er indsendt til en europæisk konference for tyk- og endetarmskirurger, og sammen med blandt andre Søren Laurberg drager Frederik Rønne Pachler i slutningen af september til konferencen i Dublin.

 ”Vi vil under konferencen erfare, om han vinder, men jeg synes under alle omstændigheder, at det er ret flot gået af en studenterforsker,” fortsætter Søren Laurberg.

Trængte til pause fra studierne

Frederik Rønne Pachler havde flere grunde til at tage et forskningsår, da han stod med sit bachelorbevis i hånden efter seks semestre som medicinstuderende på AU:

”Men mest af alt handlede det om at få en pause fra studierne efter de første tre år. Jeg var træt af konstant at skulle forholde mig til et pensum, og jeg havde på det tidspunkt svært ved at se, hvordan jeg skulle overstå de sidste tre år.”

Gennem hele sin studietid har Frederik Rønne Pachler arbejdet på en tarmkirurgisk afdeling på Hvidovre Hospital, og her satte en professor ham i kontakt med Søren Laurberg, der inviterede ham til et møde på sit kontor. Og snart fik han Frederik Rønne Pachler udstyret med en idé til et forskningsprojekt.

”Jeg ville gerne ind i noget klinisk (arbejde på en afdeling på et hospital, red.), selvom det også er muligt at bruge sit forskningsår på universitetet, fordi jeg gerne ville forske inden for et felt, som er klinisk anvendeligt.”

Fordybelse – og skærpet kritisk sans

Muligheden for faglig fordybelse ser Frederik Rønne Pachler som en af de store fordele ved et forskningsår.

 ”Men jeg er også blevet kritisk på en helt anden måde end tidligere i forhold til den forskning, jeg bliver præsenteret for eksempelvis i videnskabelige artikler. Og jeg har fået skærpet min forståelse for, hvor vigtigt det er at kunne gennemskue den forskning, som jeg vil blive eksponeret for i en medicinsk hverdag.”

Ret vild for at læse igen

Også på det personlige plan har Frederik Rønne Pachler haft stor nytte af sit forskningsår.

”Jeg var faktisk ret vild for at komme til at læse igen efter mit forskningsår, og jeg er blevet bekræftet i min beslutning om, at mave-tarmkirurgi skal være mit speciale. Jeg kan godt lide at bruge mine hænder, og som kirurg kan du hjælpe andre mennesker, samtidig med at du udøver et fint håndværk. Så frem for alt skal jeg være kliniker, men jeg har også fået lyst til at forsætte med at forske, for jeg tror på, at vi rykker noget med den viden, vi producerer.”


Fakta

Frederik Rønne Pachlers forskningsprojekt

Frederik Rønne Pachler har som den første undersøgt både kvinders og mænds fertilitet efter en operation for kronisk tyktarmsbetændelse (colitis ulcerosa).

Mænd, som er opereret, får flere børn end gennemsnittet af danske mænd, hvilket er helt ny viden.

Frederik Rønne Pachler kan ikke sige noget om, hvad der er årsagen til dette, da det ikke har været en del af hans undersøgelse.

Kvinder, som er opereret, får langt færre børn end gennemsnittet af danske kvinder, hvilket er en bekræftelse af tidligere studier.

Ifølge professor Søren Laurberg skyldes det sandsynligvis, at sammenvoksninger i bughulen som følge af operationen gør det sværere for kvinderne at få børn.

Frederik Rønne Pachlers forskningsprojekt har inkluderet i alt 42.000 patienter med den kroniske tyktarmsbetændelse colitis ulcerosa – eller en anden kronisk betændelse i tarmen kaldet morbus Crohn – i perioden fra 1980 til 2010 (Danmarks Statistik).

1.700 af disse patienter er opereret for colitis ulcerosa, og det er på baggrund af et delstudie af denne gruppe patienter, at Frederik Rønne Pachler har skrevet det abstract, som er valgt ud til præsentation på konferencen i Dublin.