Omnibus prik

Mød spidskandidaterne: Hvem får dit kryds?

Universitetsvalget er i gang, og som studerende skal du blandt andet beslutte, hvem der skal repræsentere dig i universitetets øverste myndighed: Aarhus Universitets bestyrelse. To studerende skal stemmes ind i bestyrelsen, der blandt andet beskæftiger sig med universitetets økonomi, klimapolitik og campusudvikling, og som udvikler universitetets strategi.

Fra venstre: Rose Lindskov (Konservative Studenter), Max Manøe Bjerregaard (Konservative Studenter), Anastasia Christensen (Studenterrådet) og Jens Vase (Studenterrådet) Foto: Privat

Universitetsvalget er i gang. Frem til torsdag 14. november kl. 16 kan du som studerende vælge, hvem der skal repræsentere dig i universitetets bestyrelse, akademisk råd og studienævnet på din uddannelse. 

Når du logger dig på valgsystemet, kan du se, hvem der stiller op til det akademiske råd på dit fakultet og til studienævnet på din uddannelse. Nedenfor præsenterer vi spidskandidaterne til Aarhus Universitets bestyrelse. Spidskandidaterne er i år opstillet af Studenterrådet og Konservative Studenter. Der skal vælges to studerende til bestyrelsen, hvor der også sidder tre repræsentanter for medarbejderne samt seks eksterne bestyrelsesmedlemmer. 

Explainer: Forstå, hvad universitetsvalget går ud på 

Rose Lindskov, Konservative Studenter

Studie: HA(jur.), 3. semester 
Relevante organer, jeg er med i: I den seneste valgperiode har jeg siddet som studenterrepræsentant i Juridisk Studienævn og gjort mit bedste for at stå op for mine medstuderende og vores fælles uddannelse.
Fun fact: Jeg er glad for bagning – og har tre dertilhørende røremaskiner, som bliver brugt flittigt.

Hvad motiverede dig til at gå ind i studenterpolitik – og hvorfor i Konservative Studenter?

"Jeg har altid opsøgt muligheden for at få indflydelse de steder, hvor jeg har befundet mig, da jeg gerne vil sikre de bedste rammer for både mig selv og mine medstuderende. Derfor var det oplagt for mig at træde ind i studenterpolitik. Jeg så en særlig mulighed i at blive en del af den tværborgerlige studenterorganisation Konservative Studenter, hvor frihed og ansvar til de studerende kommer først."

Nævn tre sager, der er vigtige for dig som studenterpolitiker:

  • Som en af de mange studerende, der vil opleve den store omvæltning, når Aarhus BSS på Fuglesangs Allé flytter til Universitetsbyen, er det altafgørende for mig, at vi får større indflydelse og bliver bedre oplyst om processen. 
  • Ansvarlig brug af streaming og optagelse af forelæsninger, så alle får mulighed for at deltage.
  • Anonymiserede dispensationsansøgninger på alle fakulteter, så alle kan føle sig trygge, når de har brug for ekstra hjælp til studiet.

Bestyrelsen beskæftiger sig blandt andet med universitetets økonomi, klimapolitik og campusudvikling og er aktuelt i gang med at udarbejde en ny strategi for Aarhus Universitet. Hvad vil være vigtigt for dig som repræsentant for de studerende i arbejdet med den type emner?  

"Det er altafgørende for mig, at universitetets økonomiske strategi har hovedfokus på et sundt studiemiljø, så midlerne kommer til at gavne den daglige gang på universitetet for alle studerende. Klimaet skal heller ikke glemmes, og jeg vil kæmpe for, at bæredygtighed får en central rolle, når nye implementeringer skal diskuteres. Dette vil eksempelvis være et hovedfokus, når det kommer til de nye bygninger ved Universitetsbyen." 

Hvilken forskel gør det for dig, at dine medstuderende stemmer på dig?

"Ved at stemme på mig vil mine medstuderende få en repræsentant, der brænder for at sikre, at deres stemmer bliver hørt. Deres støtte vil betyde, at jeg får muligheden for at arbejde målrettet for bedre studievilkår, bedre faciliteter og en stærkere dialog mellem universitetet og os studerende. Jeg ønsker at skabe reelle forbedringer, som gør vores hverdag og studie mere motiverende – og deres stemme er nøglen til at få det til at ske."


Max Manøe Bjerregaard, Konservative Studenter

Studie: Filosofi, 3. semester på kandidaten
Relevante organer, jeg er med i:
Formand for Konservative Studenter i Aarhus
Fun fact: Jeg har engang været med til at lave verdens længste snobrød på næsten 50 meter

Hvad motiverede dig til at gå ind i studenterpolitik – og hvorfor i Konservative Studenter?
"Jeg er et politisk aktivt menneske, som altid har forholdt mig til det samfund, vi lever i. Jeg har været aktiv i studenterpolitik siden første dag på studiet, hvor jeg meldte mig ind i Konservative Studenter. Jeg mener, at Aarhus Universitet mangler en klar vision for, hvad et universitet skal være i 2024, og hvilken rolle det skal spille i samfundet."

Nævn tre sager, der er vigtige for dig som studenterpolitiker:

  • Mundtligt specialeforsvar på alle uddannelser
  • Effektiv brug af streaming og optagelse af forelæsninger
  • Bevaring af forsknings-, tanke- og ytringsfriheden på AU

Bestyrelsen beskæftiger sig blandt andet med universitetets økonomi, klimapolitik og campusudvikling og udarbejder aktuelt en ny strategi for Aarhus Universitet. Hvad vil være vigtigt for dig som repræsentant for de studerende i arbejdet med denne type emner?
"I forhold til den nye strategi, som AU skal udarbejde, er det vigtigt for mig, at vi finder en fornuftig balance mellem at uddanne i relation til arbejdsmarkedet og bevare universitetet som en institution, der forholder sig kritisk til samfundet. Med hensyn til økonomien vil jeg kæmpe for, at midlerne går til størst mulig faglighed for de studerende og sikrer gode studiemiljøer, der fremmer både faglige og sociale fællesskaber. I klimapolitikken bør AU gå forrest og implementere konkrete løsninger, der viser vejen til et bæredygtigt samfund."

Hvilken forskel gør det for dig, at dine medstuderende stemmer på dig?
"Hvis man stemmer på mig, stemmer man på en person med stor politisk erfaring og erfaring fra det frivillige foreningsliv. Gennem mit politiske virke og min rolle som humanist har jeg indsigten i, at universitetet både skal forholde sig til samfundet omkring sig og samtidig være en dannelsesinstitution med plads til fordybelse. Hvis man ønsker at gøre en forskel og gøre sin stemme relevant, er jeg det rette valg."


Anastasia Christensen, Studenterrådet

Studie/semester: Molekylær medicin, 3.semester
Relevante organer, jeg er med i: Jeg sidder som observatør i uddannelsesudvalget på Institut for Molekylærbiologi og Genetik.
Fun fact: Mit yndlingsslik er Haribo-sommerfugle. Men jeg elsker kun de gule af dem, hvilket betyder, at jeg ofte ender med at have en halv pose slik tilbage, som jeg giver væk.

Hvad motiverede dig til at gå ind i studenterpolitik – og hvorfor i Studenterrådet?

"Universitetet har opstillet fora såsom studienævn, akademisk råd, bestyrelsen m.m., hvor vi studerende kan blive hørt. Og når der er opstillet et rum, hvor vi studerende har mulighed for at blive hørt, synes jeg, det er utroligt vigtigt, at vi udnytter den chance, så det ikke blot er en mulighed for at blive hørt, men at vi sikrer os, at vi rent faktisk også bliver lyttet til. Og det føler jeg bedst, jeg kan gøre gennem Studenterrådet. Studenterrådet repræsenterer alle studerende på AU, uanset hvilket campus du går på, hvilket studie du går på, hvilket parti du stemmer på til kommunal- eller folketingsvalg, hvilket køn du har – uanset hvad står Studenterrådet bag dig." 

Nævn tre sager, de er vigtige for dig som studenterpolitiker:

  • At AU fortsat vil være et universitet i verdensklasse, som uddanner konkurrencedygtige dimittender.
  • At vi studerende kan have en fleksibilitet i vores studietid, så det er muligt både at have et liv på og uden for uni.
  • At vi studerende bliver inkluderet i de beslutninger, der vedrører os.

Bestyrelsen beskæftiger sig blandt andet med universitetets økonomi, klimapolitik og campusudvikling og er aktuelt i gang med at udarbejde en ny strategi for Aarhus Universitet. Hvad vil være vigtigt for dig som repræsentant for de studerende i arbejdet med den type emner? 

"Det vigtigste for mig er at sikre, at AU fortsat vil være et universitet i udvikling og ikke afvikling, så selvom der som nu sker besparelser, og der vil være færre studiepladser på AU, skal AU stadig være et universitet, som både nationale og internationale unge drømmer om at gå på." 

Hvilken forskel gør det for dig, at dine medstuderende stemmer på dig?

"Det vil gøre en enorm stor forskel for mig, at mine medstuderende stemmer på mig og Studenterrådet. De sidste par år har stemmeprocenten ligget under 20 procent. Det tænker jeg vil få alle valgte til at tænke på, hvad de andre 80 procent af de studerende ønsker. Har jeg fået mandatet, fordi de studerende har tillid til, at jeg kan repræsentere dem, eller har jeg fået mandatet af ren tilfældighed? Derfor vil jeg – og nok også alle andre kandidater, lige meget hvilket organ de stiller op til – gerne have, at så mange så muligt bruger deres valgret og viser, hvem de gerne vil have repræsenterer dem."


Jens Vase, Studenterrådet

Studie: Medicin, 8. semester
Relevante organer, jeg er med i: Jeg sidder i Studienævnet på medicin, i Akademisk Råd på Health og er medlem af Medicinerrådet.
Fun fact: I min fritid spiller jeg yoyo og skriver skønlitteratur.

Hvad motiverede dig til at gå ind i studenterpolitik – og hvorfor i Studenterrådet?

"Jeg har arbejdet med elev- og studenterpolitik i over 10 år, både for grundskole- og gymnasieelever, så det er meget naturligt at fortsætte på universitetet. Man kan hurtigt glemme os studerende – særligt når reformer og besparelser presser – og netop derfor stiller jeg op for Studenterrådet. De er organiseret så smart, at man som bestyrelsesmedlem kan have kontakt til samtlige institutter via de lokale fagråd. Det er en unik hjælp til at komme i tæt kontakt til de studerende, så vi alle sammen har mulighed for at blive hørt."

Nævn tre sager, der er vigtige for dig som studenterpolitiker:

  • Kvalitet: At AU stadig udbyder uddannelser i verdensklasse til trods for besparelser.
  • Frivillighed: At universitetet hjælper og fremtidssikrer vores frivillige foreninger.
  • Trivsel: At man helt oppe fra universitetsledelsen prioriterer, at studerende har det godt, og at man tilgodeser et godt universitetsliv for alle 38.000 studerende på AU.

Bestyrelsen beskæftiger sig blandt andet med universitetets økonomi, klimapolitik og campusudvikling og er aktuelt i gang med at udarbejde en ny strategi for Aarhus Universitet. Hvad vil være vigtigt for dig som repræsentant for de studerende i arbejdet med den type emner? 

"Det er vigtigt, at vi studerende ikke bare er en strøtanke, men at vi bliver helt centrale deltagere i de beslutninger, som bliver taget om vores hverdag."

Hvilken forskel gør det for dig, at dine medstuderende stemmer på dig?

"Først og fremmest giver det en særlig ro at kunne repræsentere studerende med afsæt i et bredt mandat. Nen når det er sagt, er det vigtigt for mig at understrege, at jeg vil gøre mig umage med at arbejde for alle studerendes interesser – også dem, som ikke stemmer på mig. Så hvis du gerne vil lave forandring, vil jeg opfordre dig til at tage del i dit lokale fagråd. Jeg lytter i hvert fald gerne!"

Korrekturlæst af Charlotte Boel