Explainer: Forstå, hvad universitetsvalget går ud på
Det er ikke kun amerikanerne, der skal til valgurnerne i november – det skal du også som studerende på Aarhus Universitet.
Hvad stemmer jeg til?
Du kan stemme til tre valg:
- Aarhus Universitets bestyrelse
- Akademisk Råd
- Studienævnet.
Akademisk Råd og Studienævnet er to organer, hvor du vælger studenterrepræsentanter ind fra dit eget fakultet og/eller studie, mens du til bestyrelsen kan stemme på studenterrepræsentanter fra hele Aarhus Universitet.
Hvornår skal jeg stemme?
Du skal til tasterne og stemme via den digitale stemmeurne i dagene 11.-14. november.
Hvornår kommer valgresultatet?
Vi må vente et par neglebidende dage og en cliffhanger af en weekend, inden vi får afgjort årets valggyser. Fristen for offentliggørelse af valgresultatet er nemlig 19. november. Følg med i din universitetsavis Omnibus.
Du og dine medstuderende har perioden 11. til 14. november kl. 16 til at beslutte jer for, hvilke kandidater I vil stemme ind i studienævn, akademisk råd og universitetets bestyrelse – eller bare finde ud af, hvad universitetsvalget overhovedet er for en størrelse. Er du ny på uni, kan det nemlig være lidt af en mundfuld at stifte bekendtskab med akademiske råd, studienævn og universitetets bestyrelse blot tre måneder efter studiestart. Men tag en kop kaffe, så skærer Omnibus valget ud for dig bid for bid.
Det er langt fra håndsoprækningen, du kender fra gymnasiet, når klassens repræsentanter skulle vælges til elevrådet. Universitetsvalget på Aarhus Universitet har både valgformand og valgsekretariat og foregår via et elektronisk valgsystem. Så du skal hverken række hånden op eller begive dig ned til den lokale gymnastiksal for at sætte dine krydser.
I år skal de studerende stemme til hele tre valg på én gang. Der skal nemlig vælges studenterrepræsentanter til universitetets bestyrelse, de akademiske råd og studienævn.
Her får du serveret et spiseligt overblik over, hvad du skal stemme til.
Bestyrelsen
Let’s take it from the top; nemlig Aarhus Universitets bestyrelse. Her skal der vælges to studenterrepræsentanter, som skal repræsentere alle universitetets studerende, når der i bestyrelsen træffes afgørende og strategiske beslutninger om hele universitetets retningslinjer, interesser og fremtidige udvikling. Foruden medlemmer, der repræsenterer det videnskabelige personale, det teknisk-administrative personale og de studerende, sidder der også seks eksterne medlemmer i bestyrelsen. I den nuværende bestyrelse er der blandt andre tale om tidligere direktør for Nationalbanken, Lars Rohde, direktør for Aarhus Teater, Trine Holm Thomsen, og tidligere direktør for Novo Nordisk Fonden, Birgitte Nauntofte, er formand for bestyrelsen. De to studenterrepræsentanter sidder med andre ord til bords med nogle store kanoner inden for dansk erhvervsliv, og du har som studerende indflydelse på, hvem der skal sidde på de to stole, der er reserveret til to studerende ved bestyrelsesbordet.
De to poster kan blive besat af kandidater fra en uafhængig liste eller en kandidat fra de tre forskellige studenterpolitiske organisationer, der holder til på Aarhus Universitet.
Konservative Studenter tager afsæt i et borgerligt værdigrundlag, men må ikke forveksles med det politiske parti Det Konservative Folkeparti.
Frit Forum bygger på et socialdemokratisk værdigrundlag. De repræsenterer, ifølge deres eget udsagn, de røde studerende på AU.
Studenterrådet bygger ikke på et partipolitisk værdigrundlag, men er derimod en stor organisation med medlemmer fra 16 fagråd på flere af universitetets uddannelser.
Du har måske allerede hørt om det fagråd, der eksisterer på dit studie. Medlemmerne af fagrådet vælges ikke ved universitetsvalget, men på generalforsamlinger på de respektive studier. Fagrådene opstiller kandidater til de akademiske råd og til studienævn.
De akademiske råd
Nu bevæger vi os ned på fakultetsniveau, hvor de akademiske råd befinder sig. De fungerer som rådgivende organer, der skal sikre, at de studerende og ansatte er repræsenterede i udarbejdelsen af de akademiske linjer på fakultetet. Her sidder studenterrepræsentanterne og fungerer som et rådgivende element i udviklingen af fakultetets uddannelsesstrategi og handleplaner inden for blandt andet ligestillings- og diversitetspolitik. Der eksisterer et akademisk råd på hvert fakultet.
Studienævn
Vi slutter helt nede på uddannelsesniveau hos Studienævnet. Det er nemlig det organ, der er tættest på dig som studerende. Studienævnet repræsenterer en eller flere uddannelser, og her træffes de lokale beslutninger. Det er nævnet, der blandt andet udarbejder din undervisningsplan og behandler din ansøgning om merit og dispensation Hvis du skal læse i udlandet og skal have dine fag forhåndsgodkendt, er det også Studienævnet, der klarer det for dig. Derudover tager Studienævnet sig af at behandle klager. Det er forskelligt, hvor mange studienævn der findes på hvert fakultet. På Aarhus BSS er der ni studienævn, mens der på ARTS er fire. Det er også forskelligt, hvor mange studenterrepræsentanter der sidder i hvert studienævn. Foruden studerende sidder der også videnskabelige medarbejdere.
Nu er du forhåbentlig klædt godt på til at stemme til univalget. De digitale stemmeurner er åbne i dagene 11.-14. november på AU-valg – som studerende kan du stille op og stemme til valget. På AU’s hjemmeside kan du finde kandidatlisterne til dette års valg, hvis nu din fotografiske hukommelse af valgplakaterne svigter dig, når du først for alvor er endt i en heftig valgdebat med dine medstuderende til fredagsbaren.
Korrekturlæst af Charlotte Boel