12 hold, 3 heats, 1 finale – og op til 30.000 tilskuere i parken: Kapsejladsen er tilbage
Fredag dyster 12 festforeninger mod hinanden i den traditionsrige Kapsejlads, der for første gang i to år afholdes i sin sædvanlige form, som mange studerende derfor aldrig har oplevet. Arrangørerne forventer op mod 30.000 studerende i Universitetsparken.
Hvad sker der fredag?
Hvad: Kapsejladsen er den årlige konkurrence på AU, hvor studerende dyster om Det Gyldne Bækken.
Hvor: Universitetsparken på Aarhus Universitet.
Hvornår: Den officielle Kapsejlads begynder med første heat kl. 14.30, men traditionelt samles tusindvis af studerende allerede fra tidligt om morgenen. Mange har taget plads i parken inden kl. 06, og kl. 05.30 er der fælles morgensang. Finalen finder sted kl. 17.15, og kl. 17.30 bedes gæsterne forlade parken. Se hele programmet her.
Hvem: 12 hold bestående af hver især 5 studerende fra foreninger på AU dyster mod hinanden. Fire hold går videre til finalerunden.
Kapsejladsen styres i år af komikerne Melvin Kakooza og Martin Johannes Larsen, der er hentet ind som konferencierer. Sangeren Tobias Rahim kommer også for at optræde kl. 16.35, og der er forskellige indslag i løbet af dagen.
Hvordan: Kapsejladsen går ud på at krydse uni-søen i en båd, drikke en øl og dreje rundt om den 10 gange, inden søen igen skal krydses, så næste deltager kan gentage det. Vinderholdet er det, der først har alle fem igennem dysten. Der er en række regler, som kan udløse straf, hvis de ikke overholdes. For eksempel må der ikke ske væskespild, når øllen bundes, og ølflasken skal holdes i området mellem tæerne og hælen, når deltageren snurrer rundt om den. Deltagerne træner intensivt op til konkurrencen.
I 2020 blev Kapsejladsen aflyst for så alligevel at blive afholdt i hemmelighed, men kun med under 100 besøgende på grund af coronarestriktioner, og i 2021 prægede restriktioner også arrangementet, som blev livestreamet, mens tusindvis af studerende fulgte med på skærme fra barer og lejligheder rundt i Aarhus.
Det traditionsrige arrangement, hvor 12 hold duellerer om trofæet Det Gyldne Bækken, har i de seneste år ligesom det meste stået i skyggen af corona. Men denne gang er den årlige kapsejlads på Aarhus Universitet tilbage i sin oprindelige form, og der er igen chance for, at op mod 30.000 mennesker vil samle sig i Universitetsparken, når Kapsejladsen 2022 fredag løber af stablen.
De to arrangører, medicinstuderende Frederik Gautier Hansen og Kasper Steen, tror, at Kapsejladsen på fredag vil trække over 30.000 til, fortæller Frederik Gautier Hansen.
"Det er vores vision i år at bringe Kapsejladsen tilbage til det, den har været"
”Det kommer til at minde meget om Kapsejladsen i 2019, hvilket vil sige, at vi endelig har over 30.000 mennesker i parken igen. Det er vores vision i år at bringe Kapsejladsen tilbage til det, den har været. Det bliver jo lidt spændende, netop fordi så mange semestre ikke har oplevet det. Men vi satser på, det bliver en fed oplevelse, og at de kommer til at hygge sig, også selv om der kommer en del, som ikke tidligere har prøvet det,” siger han.
Man kan altså godt regne med, at mange studerende allerede tager plads ved søen i Universitetsparken midt om natten for at få gode pladser og starte festen tidligt. Det er flere år, siden de har kunnet gøre det.
Fællessang tidligt om morgenen
For at ramme den perfekte tur som tilskuer til Kapsejladsen anbefaler Frederik Gautier Hansen, at man ankommer senest kl. 05.30 fredag morgen, når der er morgensang.
”Vi synes, den gode tur er at være der i hvert fald senest kl. 05.30, for der har vi morgensang, hvor hele parken synger med, og derfra er der egentlig underholdning resten af dagen"
”Der er studerende, som kommer ufatteligt tidligt om natten. Det er ikke nødvendigt for at få en god oplevelse, vil jeg sige. Det er mere et spørgsmål om en blanding af, at folk vil have gode pladser og vil nyde hyggen i mange timer.”
”Vi synes, den gode tur er at være der i hvert fald senest kl. 05.30, for der har vi morgensang, hvor hele parken synger med, og derfra er der egentlig underholdning resten af dagen.
Han har dog en enkelt bøn til de studerende, der valfarter til Kapsejladsen på fredag.
"Husk ikke at tage store sofaer og sækkestole med. Bare mød op og hav en fest,” siger han.
Historien bag Kapsejladsen
- Blev første gang afholdt i 1991 og har siden været afholdt hvert år på søen i Universitetsparken.
- Afholdes en fredag i slutningen af april eller i begyndelsen af maj.
- Trofæet Det Gyldne Bækken kom til i 1992, hvor det blev købt i Hjælpemiddelcentralen i Aarhus. Festforeningerne må stjæle bækkenet fra vinderen, så længe det bliver inden for Universitetsparken.
- Siden 1997 har Kapsejladsen budt på indmarch med de deltagende hold, som oftest bruger måneder på at planlægge indmarchen. For eksempel har levende elefanter og dromedarer været en del af holds indmarch.
Kilde: Studieguideredaktionen på AU
De 12 hold:
- Politologisk Forening (Statskundskab)
- Humbug (Humaniora)
- Umbilicus (Medicin)
- Økonomisk Forening (Økonomi)
- Beerceps Maximus (Idrætsvidenskab)
- Profus (VIA University College)
- Juridisk Selskab (Jura)
- Psyk (Psykologi)
- Kurt Strandbar (DMJX)
- Sifos (Folkesundshedsvidenskab)
- Apollonia (Tandlægestudierne)
- Fut (Ingeniørstudierne)
Arrangører har ikke brugt tid på meget andet
I tråd med traditionen er det medicinstuderende, der har arrangeret årets Kapsejlads, og de to arrangører har haft deres at se til.
Frederik Gautier Hansen og Kasper Steen har brugt mange af deres vågne timer på at få hele Kapsejladsen til at køre som smurt på fredag, fortæller Frederik Gautier Hansen.
”Vi har haft rigtigt travlt, men vi har så også med vilje negligeret meget andet. Vi går begge på 8. semester på medicin nu, og for at være helt ærlig har vi nok ikke rigtigt lagt nævneværdige timer i studiet endnu. Så rent tidsmæssigt har det været okay, så længe man har in mente, at man ikke rigtigt har brugt tid på andet.
”Vi har været nødt til at ofre noget. Det, vi så håber på – og kan mærke nærmer sig nu – er den forløsning, det giver på fredag, når der er 30.000 mennesker i parken, og det hele bare spiller. Det glæder vi os rigtigt meget til,” siger Frederik Gautier Hansen.
Som arrangør står man for alt fra økonomien og forhandlinger til planlægning af, hvor toiletterne skal stå.
Træning begynder tidligt
Men oven i det er de to medicinstuderende også en del af Umbilicus’ hold til Kapsejladsen. Frederik Gautier Hansen fortæller, at træningen frem mod den store dag allerede begyndte i januar.
"Vi træner nærmest hver dag, og vi er så heldige, at vi har nogle rigtigt fede alumner i foreningen, som kommer og giver tips og tricks til træningen og hjælper med at optimere, hvad vi har gang i”
”I Umbilicus starter vi allerede i slut januar, start februar med bare at snurretræne, før man så kommer ned og skal træne på søen 1. marts. Det, vi gør, er egentlig bare hårdt arbejde. Vi træner nærmest hver dag, og vi er så heldige, at vi har nogle rigtigt fede alumner i foreningen, som kommer og giver tips og tricks til træningen og hjælper med at optimere, hvad vi har gang i,” siger han.
På fredag vil de to arrangører en del af eftermiddagen overlade styringen af arrangementet til tidligere arrangører, som træder til, mens Frederik Gautier Hansen og Kasper Steen fokuserer på konkurrencen.
”Som arrangører håber vi at skulle slukke så få ildebrande som muligt på dagen. Hvis det går rigtigt godt, skulle det gerne være en nem dag. Forhåbentlig kører det hele på skinner, og folk får en god oplevelse fra start til slut,” siger Frederik Gautier Hansen.