Omnibus prik

Kollegium 1 før og efter

I over et halvt år har håndværkerne arbejdet på Kollegium 1, der indvendigt har været strippet helt ned til de bare vægge. Men nu kan kollegianerne igen indtage værelserne og de spritnye fælleskøkkener.

Fotos: Aarhus Universitetshistorie, Melissa Bach Yildirim og Ida Marie Jensen.

Udefra ligner Kollegium 1 sig selv. Lige bortset fra, at altanerne er blevet renset og balkonerne nymalede. Kigger man godt efter, kan man også se, at vinduer og altandøre er skiftet ud med nye, der dog til forveksling ligner de originale. Det er indenfor, den helt store forandring er sket. 

Selve trappeopgangen står stort set, som C.F. Møller tegnede den.

Men der er ikke meget originalt tilbage på kollegiegangene. Gulvet har fået nyt linoleum, væggene er nymalede, loftet beklædt med lyddæmpende Troldtekt-plader, og gangene er smallere, end de var oprindeligt. Det skyldes, at samtlige værelser er blevet udstyret med eget bad og toilet. Og for at undgå, at installationer som ventilation og faldstammer skulle tage for meget plads på de omkring 14 m2store værelser, er noget af gangarealet ud for hvert værelse inddraget. Da gangene er smallere, er det nu også forbudt at efterlade sko eller stille planter på gangene.

Gangene er blevet malet i forskellige farver. Stuen i er nougatfarvet for at spejle udsigten til jord. Førstesalen er gul, for her har kollegianerne udsigt til de gule mure på kollegierne overfor. Andensalen er grøn som trækronerne uden for vinduerne. Og øverst på tredjesalen er gangen blå, for her er kig til himmel. 

Dørene ind til værelserne er efter kollegianernes ønske lavet af eg, som også er den eneste træsort, man finder i Universitetsparken. Gulvene er egeparket, og alle installationer er nye. De gamle vindueskarme er dog, så vidt det har været muligt, bevaret komplet med rander efter tidligere tiders urtepotter og ølflasker.

Den største forandring er, at der nu er bad og toilet på værelserne. Desuden er der også et enkelt højskab og en lille bøjlestang til overtøj mellem skab og dør. 

Der er ikke rum til de store armbevægelser på badeværelset, men der er gjort plads til, at man både kan fylde en vanddunk og en elkedel ved håndvasken. 

Til sammenligning ses her kollegianerrådsformand Jakob Wadsagers værelse. Han bor ikke i Kollegium 1, men i et af de andre kollegier i Universitetsparken, som ikke er udstyret med bad og toilet på værelset.

LÆS OGSÅ: Kollegianere: Nej tak til eget bad og toilet

Kollegianerne har været meget kritiske overfor, at en del af de få kvadratmeter på værelserne skulle gå til bad og toilet og frygtede også problemer med fugt og støj.

Kollegianerrådsformand Jakob Wadsagers værelse.

I stueetagen er de gamle cykelkældre blevet sløjfet. I stedet er der nu to handicapvenlige værelser, der er dobbelt så store som de øvrige værelser, fordi man skal kunne komme omkring med en kørestol. Værelserne ligger lidt under terræn, men har store vinduer. 

Handicapvenligt værelse

Der er ikke nogen studerende med handicap, der har søgt om at få de nye handicapvenlige værelser. Derfor kan studerende uden handicap også komme i betragtning til værelserne, som dog koster 4.500 kroner om måneden, mens de øvrige værelser i Kollegium 1 koster 3.000 kroner om måneden. Værelserne på de øvrige kollegier i Universitetsparken koster 2.550 kroner om måneden.

Håndværkerne var stadig ved at lægge sidste hånd på de nye fælleskøkkener, da Omnibus var forbi. De 17 kollegianere på gangen skal dele fire køleskabe og to komfurer. Nye borde og stole er også på vej. Bordene kan stilles på højkant, så man kan få plads til en god køkkenfest. Fjernsyn bliver der også plads til i køkkenerne.  

To af de nye beboere, Sophia Maria Isajan (t.v.) og Kirstine Marie Junge Pedersen, der begge læser medicin på 1. semester. 

Endnu er ikke alle værelser i Kollegium 1 udlejet. Ingen af de kollegianere, der blev omplaceret i forbindelse med renoveringen, har ønsket at flytte tilbage til Kollegium 1. Og kun to fra de øvrige kollegier i Universitetsparken har ønsket at flytte til det nyrenoverede kollegium. En af dem er Sophia Maria Isajan. 

LÆS OGSÅ: Ja tak til eget toilet og bad – eller blot et attraktivt botilbud?

”Jeg har kun boet i Parkkollegierne i tre måneder, men planlægger at bo her de næste seks år, mens jeg læser. Og så vil jeg gerne have den komfort, der følger med at have sit eget bad og toilet. Det er også en rar følelse at være den første, der flytter ind i de nye værelser.” 

Sophia Maria Isajan understreger, at det dog har fungeret fint at dele toilet og bad med de andre kollegianere. 

”Det vigtigste er, at der stadigvæk er fælleskøkken,” mener hun.

Kirstine Marie Junge Pedersen har indtil nu boet på Vilhelm Kiers Kollegiet i Aarhus V, hvor hun også har eget bad og toilet. Hun ser frem til at komme tættere på byen og universitetet.

”Og så ved jeg af erfaring, at et L-formet værelse som det, der er nu på Kollegium 1, er lettere at indrette end et helt firkantet værelse.”