Ministerie og Danske Universiteter har lavet en antichikane-politik: "Der er en grænse for, hvad vi vil tolerere på danske universiteter"
Med fire fælles principper for en antichikane-politik på landets universiteter vil Uddannelses- og Forskningsministeriet understrege, at chikane, utryghed og intimiderende adfærd ikke hører hjemme på universiteterne, forklarer minister Christina Egelund.
”Ingen sag eller dagsorden retfærdiggør chikane, hetz, intimiderende adfærd eller hærværk”.
Sådan lyder det fra AU-rektor og formand for Danske Universiteter, Brian Bech Nielsen, i en pressemeddelelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, efter at ministeriet onsdag har offentliggjort den antichikane-politik, som minister Christina Egelund (M) tidligere på måneden varslede.
Antichikane-politikken kommer i kølvandet på propalæstinensiske aktioner det seneste år fra studerende på danske universiteter, blandt andet på KU og RUC, hvor universiteterne i flere tilfælde har været nødt til at involvere politiet, og som har ført til utryghed for især jødiske studerende. En jødisk studerende på RUC har fortalt, at han har meldt sig ud af universitetet, fordi han er utryg.
I den nye politik har ministeriet sammen med Danske Universiteter formuleret det, der beskrives som fire fælles principper. Der står blandt andet, at ”alle politiske ytringer skal foregå med respekt for andre studerende og ansatte og overholde pågældende institutions ordensregler og landets love”, og at ”alle skal trygt kunne opholde sig på universitetet og deltage i undervisningen uanset ens baggrund eller politisk overbevisning”.
”Det er helt naturligt og i orden, at man som studerende engagerer sig og involverer sig aktivt i politiske dagsordenener, men det må aldrig ske på bekostning af andres mulighed for at gennemføre deres studie. Det har vi desværre set flere eksempler på det seneste års tid”, udtaler Christina Egelund i pressemeddelelsen:
”Derfor er jeg glad for, at vi nu kan sende et fælles og utvetydigt signal om, at chikane, utryghed og intimiderende adfærd ikke hører hjemme på de danske universiteter. Det må der ikke herske tvivl om. Derfor håber jeg med denne erklæring, at der bliver åbnet for bevidstheden om at give plads og udvise respekt for hinanden – uanset hvor uenige man er om et bestemt politisk emne. Gør man ikke det, vil vi samtidig vise, at der er en grænse for, hvad vi vil tolerere på danske universiteter”.
Antichikane-politik med fire principper:
1. Alle politiske ytringer skal foregå med respekt for andre studerende og ansatte og overholde den pågældende institutions ordensregler og landets love. Ingen sag eller dagsorden retfærdiggør chikane, hetz, intimiderende adfærd eller hærværk.
2. Alle skal trygt kunne opholde sig på universitetet og deltage i undervisningen uanset ens baggrund eller politiske overbevisning. Det er vigtigt at være særligt opmærksom på grupper, som kan være personligt berørte af aktuelle politiske diskussioner eller konflikter.
3. Der skal være klare indgange for studerende, hvor man trygt kan henvende sig, hvis man oplever chikane, hetz eller intimiderende adfærd.
4. Universitetet skal have formuleret ordensregler, der sætter en ramme for, på hvilket grundlag, og hvordan der skal ageres, hvis disse overtrædes.
Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet og Danske Universiteter
”Ordensreglerne skal overholdes”
Brian Bech Nielsen udtaler i pressemeddelelsen, at ”ytringsfrihed er en central del af universiteternes DNA”, men at det samtidig forventes, ”at ordensreglerne overholdes”.
Netop ordensreglerne på Aarhus Universitet har han tidligere på måneden henvist til, da Omnibus beskrev Christina Egelunds udtalelser om, at hun har ændret holdning til, hvad der er okay at ytre og gøre på et universitet.
Her påpegede AU-rektoren – det samme gjorde professor i statskundskab, Rune Stubager – at der allerede findes ordensregler på universitetet, som blandt andet foreskriver, at studerende optræder ordentligt og hensynsfuldt. Overtrædelser kan alt efter grovheden medføre advarsler, bortvisning og politianmeldelse. Rune Stubager undrede sig i den forbindelse over, hvad ministeren skulle have ændret holdning til i lyset af, at ”det har aldrig været sådan, at man frit under påberåbelse af ytringsfrihed groft kunne chikanere medstuderende”.
Det har ikke været muligt at få en kommentar til den nye politik fra Brian Bech Nielsen eller Christina Egelund til denne artikel. Det har derfor ikke været muligt at få svar på, hvilken forskel de mener, antichikane-politikken kan gøre, og hvad der helt præcist er anderledes i denne politik i forhold til allerede eksisterende regler og love.
Jødisk Ungdom foreslog antichikane-politik
Antichikane-politikken er blevet udviklet af Danske Universiteter og ministeriet efter samtaler med Jødisk Ungdom. Repræsentanter for Jødisk Ungdom har i november mødtes med både Danske Universiteter og ministeriet for at drøfte den aktuelle situation for jødiske studerende i Danmark. Den 14. november takkede Christina Egelund organisationen for ”konkrete og gode forslag til, hvordan vi kan gøre det bedre. Dem arbejder vi videre med”.
Et af forslagene fra Jødisk Ungdom kaldte netop på en antichikane-politik:
”Etabler en nultolerancepolitik mod chikane og antisemitisme med klare konsekvenser for overtrædelser. Giv klare retningslinjer for uacceptabel adfærd, og sørg for gennemsigtighed i håndhævelsen for at beskytte studerende og opretholde sikkerheden på campus”, lyder det i et af de seks punkter, Jødisk Ungdom har opfordret ministeriet til at handle på.
Korrekturlæst af Charlotte Boel