Omnibus prik

Natural Sciences skal nedlægge 51 studiepladser, men undgår akademiske konsekvenser, siger dekan

Næsten alle uddannelser på fakultetet Natural Sciences bliver mindre som følge af dimensioneringen, men fakultetet får også tre nye engelsksprogede uddannelser. Nat har blandt andet dimensioneret ud fra et princip om, at for at bevare studiemiljøerne må ingen uddannelser komme under 20 studiepladser.

Arkivfoto Foto: Lars Kruse/AU Foto

Natural Sciences har som det andet fakultet på Aarhus Universitet nu offentliggjort sin plan for den politisk pålagte dimensionering af fakultetet som følge af kandidatreformen.

Ifølge dekan Birgit Schiøtt er fakultetet endt med en løsning, der ikke giver akademiske konsekvenser.

”Vi undgår at få akademiske konsekvenser. Vi beholder alle vores uddannelser, og vi bevarer et fornuftigt studiemiljø. Med det mener vi, at der skal være nok studerende på uddannelserne, til at der kan være et godt fagligt og socialt miljø. Det var et af vores principper. Nogle uddannelser er nede på et optag på 20 studerende, og vi vil ikke længere ned,” siger Birgit Schiøtt.

På papiret skal Natural Sciences dimensionere 124 pladser, men på grund af et lavere optag de seneste år – blandt andet som følge af ledighedsdimensionering på biologi, molekylær biologi, molekylærmedicin, medicinalkemi og geoscience – er der dog kun tale om 51 pladser. Oveni har Nat fået tildelt 75 nye engelsksprogede studiepladser. Det er pladser, Nat skal finde andre steder.  

”Vi har ikke kunnet løse det med et simpelt greb, men har valgt at se på alle vores 13 uddannelser, fordi de er i forskellige stadier i en udvikling, der allerede er i gang,” siger Birgit Schiøtt.

Dimensioneringen på Natural Sciences

Opgaven fra universitetsledelsen til Natural Sciences lød på en dimensionering på 124 pladser i forhold til fakultetets gennemsnitlige optag i 2018-2022. Sammenholdt med Nats optag i 2023 er der dog kun tale om en dimensionering på 51 pladser. Oveni kommer, at Nat har fået tildelt 75 nye studiepladser til engelsksprogede uddannelser. Dermed har fakultetet i princippet skullet finde 126 pladser, men går samlet set kun 51 pladser ned i sit optag. Sammenligner man med 2024-optaget på Nat, som der dog endnu ikke er endelige tal for, er der tale om en endnu mindre dimensionering, da optaget er faldende.

Fakultetsledelsen på Natural Sciences har arbejdet ud fra seks principper:

  • En ligelig fordeling mellem våde (laboratorie, red.) og tørre (ikke-laboratorie, red.) fag.
  • Gymnasiefag skal stadig udbydes.
  • Alle institutter skal have mindst én uddannelse.
  • Minimum 20 pladser på hver bacheloruddannelse.
  • Fokus på, hvor der er potentiale for rekruttering af nye bachelorstuderende og beskæftigelse af dimittenderne efterfølgende.
  • Fokus på frafaldet på det første år af uddannelsen.

Kilde: Natural Sciences' medarbejderportal

Molekylær medicin og molekylærbiologi lægges sammen

Fakultetsledelsen har løst dimensioneringen med reduktioner på de fleste uddannelser. Nogle mindre end andre, men alle uddannelser har altså beholdt et minimumsoptag på 20 pladser. Molekylær medicin og molekylærbiologi, der i 2023 havde et optag på henholdsvis 43 og 72 (samlet 115, men i 2024 nede på 107) lægges sammen fra 2025 med et optag på 90. Det skyldes dog ikke denne dimensionering, men er et resultat af tidligere dimensioneringer og var derfor allerede i proces.

”De er begge to ledighedsdimensioneret, og de var på vej ned til et samlet optag på 100. Men fordi de er ledighedsbaseret, har de også et maksimalt antal pladser på kandidaten. Derfor skulle bacheloroptaget nedjusteres – nu er loftet 90. Det er ikke behageligt at nedjustere, men de var allerede i gang. Det er også derfor, det er svært at sammenligne tallene, for nogle uddannelser er allerede på vej ned, mens andre er i vækst,” siger Birgit Schiøtt.

75 nye engelsksprogede pladser: ”Vi var enige om, at vi skulle have de pladser”

Fakultetet tager imod 75 nye engelske studiepladser, som materialiserer sig som tre nye engelsksprogede uddannelser inden for fag, der allerede findes på Nat. Der kommer således en engelsk uddannelse inden for datalogi (Computer Science), inden for datavidenskab (Data Science) og inden for IT-produktudvikling (IT Product Development).

Her er der i høj grad tale om, at en del af pladserne på datalogi, datavidenskab og IT-produktudvikling konverteres til de engelske uddannelser. For eksempel går IT-produktudvikling fra 37 optagne i 2023 til 20 optagne fra 2025, mens den nye engelske uddannelse i faget får 20 pladser. Datalogi går fra 139 optagne i 2023 til at optage 110 fra 2025. Den engelske uddannelse i datalogi får så 35 pladser.

”Datalogi har ikke kunnet fylde alle sine pladser, og det har vi så løst ved at konvertere nogle af de danske pladser til engelske. Det har Computer Science været med til at tage en beslutning om. De vil gerne have udenlandske studerende for at kunne øge optaget,” siger Birgit Schiøtt.

Set i det lys anser man de mange nye engelske pladser som entydigt positivt.

”Det var et uheldigt sammenfald, at sektordimensioneringen kom, samtidig med at vi fik de engelske pladser. Men vi var enige om i fakultetsledelsen, at vi skulle benytte denne nye mulighed med de engelske pladser. Vi ville hellere tage det fulde antal på 75 pladser og så finde pladserne internt; delvist via de ikke-besatte pladser, som de tre uddannelser hidtil har haft,” siger dekanen.

En af fakultetsledelsens beslutninger under arbejdet med dimensioneringen var, at man ikke bare ville finde alle de 75 pladser på de andre uddannelser, forklarer Birgit Schiøtt.

Håb om mindre frafald

Hvor der tidligere har været åbent optag på flere af Nats uddannelser, regner man nu med, at der som følge af det lavere optag kommer adgangskvotient for alle fakultetets uddannelser. Det giver dekanen et håb om, at frafaldet bliver mindre i fremtiden.

”Vi håber at kunne arbejde med et mindre frafald, som i sidste ende forhåbentlig vil betyde, at der kommer relativt flere kandidater ud til sidst,” siger hun.

Uddannelser fordelt på institut:

Institut for Biologi: biologi

Institut for Datalogi: datalogi, IT-Produktudvikling, Computer Science (datalogi) (UK – NY), IT Product Development (UK – NY)

Institut for Fysik og Astronomi: fysik

Institut for Geoscience: geoscience

Institut for Kemi: medicinal kemi, kemi

Institut for Matematik: datavidenskab, datavidenskab (UK – NY), matematik, matematik-økonomi

Institut for Molekylærbiologi og Genetik: molekylærbiologi og molekylær medicin (LÆGGES SAMMEN)

Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO): nanoscience

Kilde: Natural Sciences' medarbejderportal

”Vi kan ikke vækste”

Men er der så overhovedet nogen konsekvenser af dimensioneringen på Nat? Ja, siger Birgit Schiøtt.

”Vi kan ikke vækste. Vi vil gerne vækste og var i gang med det,” siger dekanen, der påpeger, at der er en efterspørgsel efter naturvidenskabelige kandidater i erhvervslivet.

Uden reformen havde fakultetet gladelig taget imod de 75 engelske studiepladser og samtidig undgået at skære andre steder.

”Så skulle vi ikke have skåret på de otte uddannelser, som ikke er ledighedsdimensioneret,” siger Birgit Schiøtt.

Torsdag meldte Novo Nordisk for første gang ud om virksomhedens holdning til kandidatreformen, som virksomheden i Politiken beskriver som en ”forkert vej at gå”.

”Life science-industrien i Danmark står til at mangle 10.000 medarbejdere i 2030, heraf mange højtuddannede,” udtaler Mille Borchorst, der er HR-direktør i Novo Nordisk til avisen.

Netop dette bider dekanen mærke i.

”Det er naturvidenskabelige kandidater, der i høj grad sidder centralt i Novo Nordisk, og de aftager mange af vores kandidater,” siger Birgit Schiøtt:

”Meget af sektordimensioneringen er baseret på dimittendledigheden. Og alle vores uddannelser har faldende dimittendledighed, som bekræfter, at der er brug for vores kandidater.”

Foruden fokus på erhvervslivet fremhæver dekanen også det princip, at fakultetet beholder sine gymnasiefag.

”Mange af vores uddannelser er gymnasierettede, og det er også et valg, vi har taget: Vi vil blive ved med at udbyde gymnasiefagene, for vi synes også, vi skal have en gymnasielæreruddannelse i Vestdanmark. Syddansk Universitet og Aalborg Universitet uddanner også inden for gymnasiefagene, men slet ikke nok. Så hvis vi skal have gymnasier, må vi beholde de fag. Men det skal ikke forstås på den måde, at vores kandidater kun er til gymnasierne. Vores kandidater går i langt overvejende grad ud i industrien,” siger Birgit Schiøtt.

Rammer ikke medarbejdere

Dimensioneringen rammer ikke fakultetet økonomisk hårdt. Mange uddannelser er allerede i en proces med dimensionering, og desuden forventes der blandt andet en øget STÅ-indtægt (studenterårsværk, tilskud for hver fuldtidsstuderende, red.) gennem de nye, korte erhvervsrettede kandidatuddannelser, ligesom der bliver mulighed for øget optag af internationale kandidatstuderende.

På den baggrund er det ikke ventet, at planen vil få konsekvenser for medarbejderne på Nat, forklarer Birgit Schiøtt.

”Der er nogle mindre forskydninger, hvor flere uddannelser står til at miste nogle pladser. Men nu kommer næste års optag med de nye tal, og før det er rullet ind med flere studenterårgange, går der nogle år, og til den tid får vi forhåbentlig højere STÅ-indtægter for kandidatuddannelserne. Men sektordimensioneringen giver lige nu et fald i indtægt, inden vi får den ekstra STÅ,” siger Birgit Schiøtt og fortsætter:

”Det er klart, at det har fokus (dimensioneringen, red.), og at institutterne skal justere ind efter det. De fleste institutter er ved at omlægge deres økonomi til at være mere drevet af eksterne midler til forskning, hvor de før har haft mere volumen på STÅ,” siger hun.

Korrekturlæst af Charlotte Boel